Γύρω στη μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου Στίβεν Λίλι, στη σκιά των όσων ακούγονται και λέγονται ότι προωθούνται από βρετανικής πλευράς σε σχέση με το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε στον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή πως οι όποιες προτάσεις ή ιδέες θα πρέπει να μην εκφεύγουν του πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, με απώτερο, πάντοτε, στόχο τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος, χωρίς αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων και παρουσία ξένων στρατευμάτων.

Ο κ. Λίλι αναχώρησε από το Προεδρικό γύρω στις 10:00 χωρίς να προβεί σε δηλώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο Προεδρικό ο Λίλλη – Στη σκιά βρετανικών μεθοδεύσεων

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου, κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του Ύπατου Αρμοστή, υπήρξε μια ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ετοιμότητα του για πραγματοποίηση κοινής συνάντησης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στην παρουσία του ΓΓ των ΗΕ, όπως είχε διατυπώσει στην επιστολή που απέστειλε στον ΓΓ των ΗΕ στις 30/08/2021, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών, στη βάση του συμφωνηθέντος πλαισίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε, επίσης, την ανάγκη υιοθέτησης τολμηρών και ουσιαστικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης όπως κατ΄ επανάληψη έχουν υποβληθεί στον ΓΓ, τα οποία θα λειτουργήσουν ενισχυτικά στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής επαναβεβαίωσε τη θέση της Βρετανίας για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνηθέντος πλαισίου, δίδοντας κάποιες επεξηγήσεις ως προς τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται από πλευράς της Βρετανικής Κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε στον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή πως οι όποιες προτάσεις ή ιδέες θα πρέπει να μην εκφεύγουν του πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, με απώτερο, πάντοτε, στόχο τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος, χωρίς αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων και παρουσία ξένων στρατευμάτων.

Αξίζει να σηνμειωθεί ότι η Λευκωσία είναι ενοχλημένη από τα όσα μεθοδεύουν οι Βρετανοί και την ενόχλησή του την έχει δείξει και δημόσια ο Πρόεδρος μέσα από δηλώσεις του, κυρίως κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στο «ΟΜΕΓΑ».