«Καλημέρα… Με το Λασίθι καταπράσινο, το Ηράκλειο και τα Χανιά στα πρόθυρα να πρασινίσουν η εικόνα της Κρήτης φαίνεται εξαιρετική. Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι (75%) του Ελληνικού πληθυσμού έχει αποφασίσει να εμβολιαστεί, ενώ το 29.7% έχει ήδη ολοκληρώσει. Υπάρχει όμως ένα “αλλα”. Πολλοί μιλούν για 4ο κύμα το φθινόπωρο. Ξεχνούν όμως ότι οι τουρίστες είναι βέβαιο ότι θα μας φέρουν το στέλεχος Δ. Το στέλεχος αυτό είναι τρομερά μεταδοτικό και μπορεί να πυροδοτήσει 4ο κύμα εντός του καλοκαιριού αν δεν προσέξουμε….. Χρειάζεται τεράστια προσοχή στην υποδοχή των τουριστών, ακριβής ιχνησλασία και απόλυτη καραντίνα των θετικών.

Εμείς θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας κανονικά καθότι τα εμβόλια αντιμετωπίζουν και το στέλεχος Δ, ενώ οι συμπολίτες που το σκέφτονται, να τρέξουν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους ώστε να αποφύγουν τις περιπέτειες μέσα στο καλοκαίρι….. Αν περάσουμε ένα ασφαλές καλοκαίρι, το κύμα του φθινοπώρου θα αφορά εκείνο το 1.5 εκατομμύριο Έλληνες που αλόγιστα θα αποφασίσουν να μείνουν ανεμβολίαστοι …..

Καλό καλοκαίρι σε όλους τους φίλους, μιας και το καλοκαίρι αρχίζει σήμερα, όπως μου έλεγε ο παππούς μου, δηλ όταν η ημέρα έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια…. χαλαρώνουμε προσεκτικά…..» – Νίκος Τζανάκης, Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου του νησιού. Ανάρτησή του στο facebook. Πολύ ευγενικά. Πολύ απλά.

Δεν μας λέει κάτι καινούργιο εδώ, θα πουν οι βιαστικοί, οι επιφυλακτικοί αν θέλετε. Εντάξει… Ο άνθρωπος όμως είναι μέρα-νύχτα μέσα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, και βλέπει συνεχώς εκείνα που δεν βλέπουμε όλοι εμείς που καρφωνόμαστε στην τηλεόραση και στο κινητό κάνοντας εύκολη κριτική. Τώρα, έχουμε και την έννοια μη διχάσουμε τον πληθυσμό σε εμβολιασμένους και μη. Μα, υπάρχει από μόνος τους αυτός ο διαχωρισμός. Τεκμηριωμένος. Και ανακοινώνεται κάθε μέρα με αριθμούς. Που, όποιος ξέρει να τους διαβάζει, καταλαβαίνει πολύ καλά τι συμβαίνει, και τι πρέπει να κάνει.

Εάν πάλι επιλέξει να μην κάνει τίποτα, είναι δικαίωμά του απόλυτο. Αρκεί αυτό το «τίποτα» να μην θέσει σε κίνδυνο την ζωή άλλων. Αυτή η «λογική» ισχύει ήδη, επιτέλους, σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου, τουλάχιστον με το κάπνισμα. Αποκλείεσαι από πάρα πολλά μέρη, εάν θέλεις να συνεχίσεις να καπνίζεις: εστιατόρια, αεροπλάνα, κινηματογράφοι, θέατρα, εκθέσεις, συνέδρια, δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, και άλλα πολλά. Και με βάση αυτήν ακριβώς την «λογική», όποιος επιμένει να μην εμβολιαστεί, αναγκαστικά αποκλείεται από πολλά πράγματα.

(Σημ.: Πριν μήνες, μια ανεμβόλιαστη κυρία, που ήξερε μάλιστα από rapid test ότι ήταν θετική, μπήκε σε αντικαρκινικό νοσοκομεία της Αθήνας ως επισκέπτρια, και μόλυνε προσωπικό και αρρώστους!)

Πέρασαν πολλές δεκαετίες λοιπόν για να καταλάβουν οι άπιστοι Θωμάδες ότι το κάπνισμα σκοτώνει – όχι μόνο τον καπνίζοντα, αλλά και τους γύρω του. Ακόμα και των ίδιων του των παιδιών! Έ, δεν πρόκειται τώρα, στο όνομα μιας παράδοξης πολιτικής ορθότητας να προσπαθήσουμε να μην στενοχωρήσουμε όσους δεν εμβολιάζονται – για όποιον λόγο.

Λένε οι καθηγητές μας: Να συνεχίσουμε την προσπάθεια, με ήρεμο και καλό τρόπο, να τους πείσουμε να το κανουν. Συμφωνώ. Αλλά όσο δεν το κάνουν, να υποστούν συνέπειες.

Ξοδέψαμε πχ μήνες και μήνες στην αρχή, ακούγοντας παράγοντες της εκκλησίες μας να φωνάζουν ότι κανένας πιστός δεν κολλάει από την λήψη της Θείας Κοινωνίας και την συμμετοχή του στις Λειτουργίες. Όταν αρχίσαμε να μετράμε νεκρούς και διασωληνωμένους ιεράρχες, απλούς παπάδες αλλά και πιστούς, έφυγαν σε μεγάλο βαθμό αυτοί οι δογματισμοί, και οι ίδιοι οι παθόντες κάνουν τώρα εκκλήσεις στους πιστούς να εμβολιαστούν.

Επαναλαμβάνω, αν και έτσι κι αλλιώς θα παρεξηγηθώ: Εάν κάποιοι έχουν πειστεί ότι τα εμβόλια έχουν, ή μπορεί να έχουν επιπτώσεις άσχημες στον οργανισμό μας, μακροπρόθεσμα ή όχι, το σέβομαι (αν και δεν σέβομαι καθόλου τις πηγές των … γνώσεών τους, που τις έχω κάνει φύλλο-φτερό, γιατί κι εγώ ενδιαφέρομαι για την υγεία μου – δεν έχουν μόνο αυτοί το προνόμιο! –  και ίχνος λογικής επιχειρηματολογίας δεν βρήκα), αλλά απαιτώ από το κράτος να με προστατεύσει υγειονομικά από αυτούς.

Όχι επειδή εγώ είμαι πλειοψηφία και αυτή μειοψηφία, αλλά γιατί εάν εκτεθώ σε αυτούς θα πεθάνω! Προχθές, μόλις, μιλούσα με την κα. Αντωνία Κουτσούκου, διευθύντρια της ΜΕΘ της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Σωτηρία στην Αθήνα, όπου πέρασα πολλές μέρες τους τελευταίους 6 μήνες για μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα, και όταν της ζήτησα να μου μεταφέρει την εικόνα εκεί τώρα, απάντησε πάλι: «Κύριε Μιχαηλίδη, εδώ και περίπου 4 μήνες, δεν έχουμε ούτε έναν εμβολιασμένο στην Μονάδα. Υπάρχουν μερικοί, πολύ λίγοι, στους νοσηλευτικούς θαλάμους, αλλά πρόκειται για άτομα που δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν δεύτερη φορά, ή εμβολιάστηκαν αλλά δεν πέρασαν αρκετές μέρες για να αναπτυχθούν όλα τα αντισώματα».

Αυτά! Και ελπίζω να μην χρειαστεί να επανέλθω…

Εικονογράφηση από το τελευταίο τεύχος του Economist, με τίτλο «Γιατί η Ευρώπη είναι τόσο μπερδεμένη με τα εμβόλια;»

(*) Αυτά που διέφυγαν της προσοχής μας, που υποτιμήθηκαν ειδησεογραφικά, που ίσως να πέρασαν απαρατήρητα, ή που αξίζει να αναδείξουμε πιο πολύ