Η κυβέρνηση επιχειρεί από χθες να ρίξει στα μαλακά τη διαπίστωση της Ερευνητικής Επιτροπής ότι το σύνολο των πολιτογραφήσεων συγγενών των επενδυτών (51,8% του συνόλου των πολιτογραφήσεων) είναι παράνομες και στην προσπάθειά της αυτή αποκρύβει μέρος της πραγματικότητας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας χθες στο ΡΙΚ, υποστήριξε πως όταν εντοπίστηκε το πρόβλημα της έλλειψης νομικής κάλυψης στην πολιτογράφηση συγγενών των επενδυτών η κυβέρνηση προχώρησε στη θέσπιση κανονισμών. Αυτό όμως δεν είναι αληθές, καθώς από τον Ιούλιο του 2015 η Νομική Υπηρεσία είχε επισημάνει στην κυβέρνηση ότι οι πολιτογραφήσεις συγγενών γίνονταν καθ’ υπέρβαση της νομοθεσίας αλλά δεν λήφθηκε υπόψη και συνεχίστηκε η πολιτογράφησή τους.

Ανακριβής είναι επίσης η αναφορά του κ. Κούσιου ότι το πρόβλημα με την πολιτογράφηση συγγενών αφορούσε μόνο την απουσία κανονισμών. Το πρόβλημα είναι ότι ο ισχύον νόμος περί Αρχείου Πληθυσμού δεν προέβλεπε και δεν επέτρεπε την πολιτογράφηση συγγενών, με τη διαδικασία του ΚΕΠ. Επιτράπηκε μόνο τον Αύγουστο του 2020, όταν είχαν ήδη πολιτογραφηθεί περίπου 3,500 συγγενείς επενδυτών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι δεν είναι ακριβές ότι η κυβέρνηση… έσπευσε να καλύψει την απουσία κανονισμών και να ενισχύσει το νομικό πλαίσιο, όπως αφήνει να νοηθεί το κυβερνητικό στρατόπεδο. Είναι μεν αλήθεια ότι πρώτη η κυβέρνηση Αναστασιάδη τροποποίησε τον βασικό νόμο για να επιτρέπεται με ειδική αναφορά η πολιτογράφηση επενδυτών και επιχειρηματιών, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι επέδειξε μεγάλη καθυστέρηση και ολιγωρία στην κατάθεση κανονισμών στη Βουλή και το έπραξε μόνο όταν η Βουλή, μετά από πρόταση των Οικολόγων, ουσιαστικά απαγόρευσε την έκδοση κατ’ εξαίρεση διαβατηρίων μετά τις 31/1/2020, χωρίς την προηγούμενη έγκριση κανονισμών. Οι κανονισμοί κατατέθηκαν άνοιξη του 2020 και ψηφίστηκαν τον Ιούλιο.

Κάντε κλικ για να εγγραφείτε στο Newsletter του Philenews

Θυμίζουμε, επίσης, ότι κατά την κατάθεση του Νίκου Αναστασιάδη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, στις 2/2/20, τα μέλη της επιτροπής Παύλος Ιωάννου και Δήμητρα Καλογήρου επισήμαναν προς τον Πρόεδρο ότι από το 2015 και το 2016 υπήρχαν δύο γραπτές επιστολές/γνωματεύσεις της Εισαγγελίας προς το ΥΠΕΣ, για τη σύγκρουση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν λήφθηκαν υπόψη από την κυβέρνηση.

Πόσοι πέραν του 51,8%;

Σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό των παράνομων πολιτογραφήσεων, ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής Μύρωνας Νικολάτος αλλά και το μέλος Δήμητρα Καλογήρου διευκρίνισαν χθες την κατάσταση, χωρίς όμως να αναφέρουν συγκεκριμένους αριθμούς.

Ειδικότερα, διευκρίνισαν ότι το ποσοστό του 51,8% (επί του συνόλου των σχεδόν 6,800 πολιτογραφήσεων) που αναφέρθηκε την Παρασκευή αφορά μόνο συζύγους, ενήλικα παιδιά και γονείς επενδυτών, για την πολιτογράφηση των οποίων δεν υπήρχε σχετική πρόνοια στον νόμο.

Από το υπόλοιπο 48,2% (που αφορά τους κατ’ εξοχήν επενδυτές που πολιτογραφήθηκαν), επίσης υπάρχουν περιπτώσεις παράνομης παραχώρησης διαβατηρίων, ο αριθμός των οποίων (ή το ποσοστό τους) δεν αναφέρθηκε μέχρι στιγμής από κανένα. Όπως είχε γράψει ο «Φ» το Σάββατο, οι παράνομες πολιτογραφήσεις από τις τάξεις των επενδυτών (πέραν δηλαδή του 51,8% του συνόλου που ήταν παράνομες και αφορούσαν συγγενείς) είναι πολλές και αφορούν διάφορα επίπεδα παραβίασης κριτηρίων. Σε αυτή την κατηγορία παράνομων πολιτογραφήσεων εμπίπτουν περιπτώσεις κατά τις οποίες:

? Η ίδια η διοίκηση δεν εντόπισε τη μη ικανοποίηση των εν ισχύ κριτηρίων και έστειλε θετική εισήγηση στο Υπουργικό.

? Το ΥΠΕΣ εντόπισε τη μη ικανοποίηση κάποιων κριτηρίων, ενημέρωσε σχετικά τον πολιτικό προϊστάμενο ή και το Υπ. Οικονομικών, αλλά η επισήμανσή του δεν λήφθηκε υπόψη.

? Το ΥΠΟΙΚ ζήτησε από το ΥΠΕΣ να μην επιμείνει στη μη ικανοποίηση κάποιου κριτηρίου ή κριτηρίων, ώστε να επιτευχθεί η πολιτογράφηση για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

? Οι ίδιοι οι επενδυτές, μέσω των παρόχων-μεσαζόντων κατέθεταν παραπλανητικά ή χαλκευμένα έγγραφα, βάσει των οποίων επιτρεπόταν η πολιτογράφησή τους, ενώ προσεκτικότερος έλεγχος σήμερα αποδεικνύει το αντίθετο.

? Επενδυτές εξασφάλισαν διαβατήριο πληρώντας τα κριτήρια, αλλά στη συνέχεια έτυχαν ανακρίσεων ή διώξεων από ξένες αρχές, σε σημείο που σήμερα να απαιτείται η αποστέρηση της υπηκοότητας.

? Επενδυτές εξασφάλισαν υπηκοότητα πληρώντας, φαινομενικά, τα κριτήρια, αλλά κατά τη διαδικασία του ελέγχου εντοπίζεται ότι οι επενδύσεις που προέβλεπαν τα κριτήρια δεν υλοποιήθηκαν εν τέλει ή άλλαξαν χέρια.    Χρύσανθος Μανώλη