To Top
06:25 Κυριακή
29 Μαρτίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Σύγχρονοι Γραμματείς και Φαρισσαίοι
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Σύγχρονοι Γραμματείς και Φαρισσαίοι
  18 Απριλίου 2019, 10:10 πμ  
Αρραγές μέτωπο δημιουργήθηκε στη Βουλή με κοινό στόχο να βρεθούν τρόποι, μέσα από την προώθηση νομοθετημάτων, για αντιμετώπιση των συνεπειών που προκύπτουν από τις πρωτόδικες, προς το παρόν, δικαστικές αποφάσεις που εξεδόθησαν υπέρ δημοσίων υπαλλήλων. Αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκαν ως παράνομες οι αποκοπές στους μισθούς και στις συντάξεις που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα στο όνομα της οικονομικής κρίσης.

Η στήλη χαιρετίζει αυτή τη συμμαχία –έστω προσωρινή– μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων καθώς είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που κομματάρχες έβαλαν το δημόσιο συμφέρον πάνω από το κομματικό και το προσωπικό τους συμφέρον. Ωστόσο, η υποκρισία τους δεν έχει όριο. Τα δικά τους καλά και συμφέροντα όπως και των φίλων και των συναγωνιστών-συντρόφων στο κόμμα δεν τα αγγίζουν ο κόσμος να χαλάσει και ας στοιχίζουν στο κράτος κάμποσα εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ενδεικτικά παραθέτουμε πιο κάτω τα εξής παραδείγματα τα οποία αποκαλύπτουν το μεγαλείο της υποκρισίας των πολιτικών μας ταγών. 

Έχουμε και λέμε: 
1. Το γεγονός και μόνο ότι λιγότερα από 200 πρόσωπα μοιράζονται δύο και τρεις συντάξεις που αγγίζουν συνολικά τα €2 εκατ. ετησίως, όπως φαίνεται, δεν αρκεί για να πεισθούν οι βουλευτές μας να ρυθμίσουν νομοθετικά το θέμα με τους πολυσυνταξιούχους. Αλλά πώς θα γίνει αυτό, όταν στους πολυσυνταξιούχους περιλαμβάνονται νυν και πρώην βουλευτές, υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι; Δυστυχώς, το ερώτημα είναι ρητορικό. Όπως, βεβαίως, ρητορικό είναι και το ερώτημα γιατί εξακολουθούν να αραχνιάζουν, από τον Ιούλιο του 2016, στα συρτάρια της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής οι σχετικές προτάσεις νόμου που κατέθεσαν οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλας Παπαδόπουλος για νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος των πολυσυνταξιούχων. 

2. Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, η σύνταξη υπουργού που υπηρέτησε για 30 μήνες ανέρχεται σε €1.036 μηνιαίως και το φιλοδώρημά του σε €58.039. Υπουργός που υπηρέτησε για μια θητεία (πέντε χρόνια) η σύνταξή του ανέρχεται στα €1.684 μηνιαίως και το φιλοδώρημά του σε €94.314. Στις περιπτώσεις υπουργών που υπηρέτησαν δύο συνεχόμενες θητείες, δηλαδή για 10 έτη, η σύνταξή τους ανέρχεται στα €4.146 μηνιαίως και το φιλοδώρημά τους στα €232.157. Οι υπουργοί όπως και οι βουλευτές μας είναι οι μόνοι αξιωματούχοι οι οποίοι λαμβάνουν το εφάπαξ/φιλοδώρημά τους από το Κράτος αφορολόγητο καθώς και σύνταξη από το 60ό έτος της ηλικίας τους. Αλήθεια, για ποια δίκαιη κοινωνία μιλάμε όταν για εργαζόμενους με εισφορές πέραν των 40 χρόνων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων η σύνταξή τους δεν υπερβαίνει τα €1.300 τον μήνα; Για ποια δίκαιη κοινωνία μιλάμε όταν για όλους τους εργαζόμενους, ακόμη και για αυτούς του Δημοσίου που βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, το όριο συνταξιοδότησης είναι στο 65ο έτος; 

Ο Γενικός Ελεγκτής ζήτησε κατ’ επανάληψη την αναθεώρηση των παραπάνω ωφελημάτων που απολαμβάνουν σήμερα μόνο οι υπουργοί και οι βουλευτές, για σκοπούς ίσης μεταχείρισης και ισονομίας. Καλώντας πρωτίστως τους βουλευτές, μιας και στην προκειμένη περίπτωση είναι «και παπάδες και τατάδες», να εναρμονίσουν αυτά τα ωφελήματα που απολαμβάνουν με τους υπουργούς, με ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη κρατική μηχανή. Δηλαδή, να τροποποιήσουν τις κείμενες νομοθεσίες έτσι ώστε να φορολογείται το εφάπαξ/φιλοδώρημα που λαμβάνουν οι βουλευτές και οι υπουργοί και, περαιτέρω, να επεκταθεί η ηλικία έναρξης καταβολής της σύνταξής τους από την ηλικία των 60 ετών που είναι σήμερα στην ηλικία των 65 ετών. Μπορεί όλοι τους –βουλευτές, υπουργοί και κόμματα– να αξιώνουν από τους πολιτικούς αντιπάλους τους συμμόρφωση με τις υποδείξεις του Γενικού Ελεγκτή, όταν όμως πρόκειται για τα δικά τους καλά και συμφέροντα, ούτε κουβέντα δεν γίνεται.

3. Μετά από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, τα κόμματα αύξησαν στα μουλωχτά την κρατική τους χορηγία κατά €2,5 εκατ., με αποτέλεσμα να μοιράζονται κάθε χρόνο ποσό €10 εκατ. στο οποίο περιλαμβάνεται και η μισθοδοσία των 101 συνεργατών που προσλήφθηκαν στη Βουλή από βουλευτές και κόμματα.

Ας σταματήσει, λοιπόν, η υποκρισία και ο εμπαιγμός των πολιτών από τους σύγχρονους Γραμματείς και Φαρισσαίους που στρογγυλοκάθησαν στην καρέκλα της εξουσίας και λυμαίνονται εδώ και χρόνια το δημόσιο χρήμα. 

hadjistylianoum@phileleftheros.com 
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...