Τη δημιουργία ενός μηχανισμού με κίνητρα προς παραγωγούς ΑΠΕ να συνάπτουν διμερή συμβόλαια με προμηθευτές προκειμένου να καλύπτονται με χαμηλό κόστος οι ενεργειακές ανάγκες ευάλωτων νοικοκυριών, προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αυτά τα συμβόλαια θα συνάπτονται μεταξύ των παραγωγών και των εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν στο πελατολόγιό τους ευάλωτους καταναλωτές, οι οποίοι σήμερα απολαμβάνουν μειωμένες τιμές επιδοτούμενες από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, τα γνωστά ΥΚΩ.

Σημειώνεται ότι το ΥΠΕΝ φιλοδοξεί ο μηχανισμός αυτός να αποτελέσει μια σταθερή και βιώσιμη στήριξη για τα ευάλωτα νοικοκυριά ώστε αυτά να απολαμβάνουν ακόμη πιο χαμηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Αντίστοιχος μηχανισμός προωθείται και για τη στήριξη της βιομηχανίας. Συγκεκριμένα η στρατηγική του ΥΠΕΝ για την επίλυση του μείζονος προβλήματος του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας προβλέπει την προώθηση διμερών συμβολαίων μεταξύ παραγωγών από ΑΠΕ και βιομηχανικών καταναλωτών.

Μέσα από τα διμερή αυτά συμβόλαια, στόχος είναι να τροφοδοτηθεί η βιομηχανία με φθηνό ρεύμα και για αυτό το σκοπό θα υπάρξει μια σειρά από κίνητρα. Τα κίνητρα αυτά ωστόσο θα πρέπει να λάβουν την έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές και ειδικότερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Οι καταναλωτές που θα συνάψουν τα διμερή συμβόλαια θα είναι επιχειρήσεις στις οποίες η ένταση του ενεργειακού κόστους ξεπερνά το 20% του κόστους παραγωγής. Εκτός από τις βιομηχανίες, το ΥΠΕΝ φιλοδοξεί οι συμβάσεις αυτές να επεκταθούν και σε άλλους κλάδους για τους οποίους η ενέργεια αποτελεί σημαντικό κόστος όπως τουρισμός, εστίαση, λιανεμπορικές αλυσίδες κλπ.

Στόχος είναι να υπάρξει γρήγορη συμφωνία με τους εμπλεκομένους και την ΕΕ προκειμένου να έχουμε σύντομα ανταγωνιστικές χρεώσεις για τη βιομηχανία αντίστοιχες με εκείνες που υπάρχουν σε ανεπτυγμένες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΥΠΕΝ, ο μηχανισμός αυτός μπορεί να συμφωνηθεί άμεσα ώστε το πρώτο συμβόλαιο να συναφθεί εντός του 2021, με χρονικό ορίζοντα εφαρμογής το 2022. “Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό που θα βοηθήσει με δίκαιο, διαφανή και ανταγωνιστικό τρόπο τη σύναψη τέτοιων συμβολαίων.

Θα αναπτύξουμε μια βεντάλια παρεμβάσεων που θα βοηθήσουν την παραγωγική βάση της χώρας. Δεν μπορεί να μιλάμε για ανασυγκρότηση της παραγωγής εάν δε βοηθήσουμε με σειρά από παρεμβάσεις τους κλάδους” αναφέρουν χαρακτηριστικά υψηλόβαθμες πηγές του ΥΠΕΝ.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πηγή: Capital.gr