Eρωτήματα εγείρονται μετά από καταγγελία ασθενούς, που βρίσκεται ενώπιον του philenews και αφορά ένα ομολογουμένως ασυνήθιστο ιατρικό συμβάν στην Κύπρο. Η καταγγελία αναφέρεται στην άρνηση των Πρώτων Βοηθειών ιδιωτικού νοσηλευτηρίου να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε ασθενή, η οποία βρισκόταν υπό αλλεργική αντίδραση. Ο λόγος της άρνησης αποδόθηκε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ασθενούς, στο γεγονός ότι η διεύθυνση του ιδιωτικού νοσηλευτηρίου διαπίστωσε πως εκκρεμούσε η καταβολή χρηματικής οφειλής από προηγούμενη χειρουργική επέμβαση, στην οποία υποβλήθηκε η ασθενής, στο εν λόγω νοσηλευτήριο.

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει η ασθενής, η ίδια μετέβη στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών ιδιωτικού νοσηλευτηρίου, μετά από αλλεργική αντίδραση που προέκυψε από δάγκωμα σκύλου. Πρόσθεσε ότι όταν της ζητήθηκε να αναφέρει τα προσωπικά της στοιχεία για σκοπούς εγγραφής, λειτουργός του νοσηλευτηρίου διαπίστωσε ότι εκκρεμούσε η καταβολή  χρηματικού ποσού από προηγούμενη επέμβασή της, το οποίο και έπρεπε να είχε καταβάλει η ιδιωτική εταιρεία ασφάλισής της.  Όπως ισχυρίζεται η ασθενής, δεν ήταν ενήμερη για το ζήτημα και ουδέποτε έλαβε η ίδια σχετική επιστολή από το νοσηλευτήριο και ως εκ τούτου εξεπλάγην από το γεγονός, ενώ δεν ήταν σε θέση να καταβάλει αυθημερόν το χρηματικό ποσό που εκκρεμούσε. Εντούτοις, όπως υποστηρίζει η ίδια, ήταν πρόθυμη να διευθετήσει το ζήτημα τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς της ασθενούς, η Διοίκηση του νοσηλευτηρίου δεν ήταν δεκτική στο να της παρασχεθούν ιατρικές υπηρεσίες, ενώ δεν αποδεχόταν ούτε να μιλήσει τηλεφωνικά μαζί της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ψυχικά πάσχοντες ρίχνονται στα γηροκομεία

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του ιδιωτικού νοσηλευτηρίου δεν είναι συμβεβλημένο στο ΓΕΣΥ και ως εκ τούτου για την παροχή ιατρικής εξέτασης και φροντίδας η ασθενής έπρεπε να καταβάλει χρηματικό αντίτιμο, πράγμα για το οποίο, σύμφωνα με την ίδια, ήταν ενήμερη και δεν υπήρχε καμία απολύτως αντίρρηση.

Η ασθενής σημείωσε ότι λόγω του εκνευρισμού της από την αντιμετώπιση της οποίας έτυχε, προειδοποίησε το νοσηλευτήριο ότι «θα φέρει  τα κανάλια», με αποτέλεσμα ο φρουρός να τη διώξει από τον χώρο. Συμπλήρωσε ότι την επόμενη μέρα τηλεφώνησε και εξέφρασε το παράπονό της στο αρμόδιο τμήμα του νοσηλευτηρίου, ψέγοντας τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετώπισαν, ενώ παρόλο που της αναφέρθηκε ότι θα επικοινωνούσαν μαζί της, όπως ισχυρίζεται, δεν έλαβε ποτέ τηλεφώνημα.

Σε επικοινωνία μας με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), Μάριο Κουλούμα, ενώπιον του οποίου θέσαμε την καταγγελία, μας αναφέρθηκε ότι προκύπτει εκ πρώτης όψεως πειθαρχικό ζήτημα για το ιδιωτικό νοσηλευτήριο, καθώς φαίνεται να υπάρχει παραβίαση του νόμου περί ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, γεγονός που πρέπει να διερευνηθεί, όπως υποστήριξε, από τον Έφορο Νοσηλευτηρίων όσο και από τους αρμοδίους του Γενικού Συστήματος Υγείας, εφόσον το εν λόγω νοσηλευτήριο ως οντότητα είναι συμβεβλημένο στο ΓεΣΥ. Αν, μάλιστα, η ασθενής έχει υποστεί βλάβη, θα μπορούσε να κινηθεί και νομικά, υποστήριξε ο κ. Κουλούμας. «Αλίμονο να αρχίσουμε να παρατηρούμε και στην Κύπρο τα προβλήματα που υπάρχουν στην Αμερική», ανέφερε καταληκτικά ο Πρόεδρος των οργανωμένων ασθενών.