To Top
00:07 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Περί ευθύνης ανεύθυνων πολιτικών
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Περί ευθύνης ανεύθυνων πολιτικών
Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μαΐου 2019, 11:44 πμ
Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στις 6 Μαρτίου 2019 με θέμα το πόρισμα για τον Συνεργατισμό, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανακοίνωσε, ότι έχει αναθέσει σε ειδική ομάδα του κόμματος «να μελετήσει αυτό το πολυσέλιδο πόρισμα για τον Συνεργατισμό. Κάποιες πρώτες δηλώσεις θα γίνουν ενδεχομένως το απόγευμα. Αλλά η μελέτη ενός πορίσματος 800 σελίδων χρειάζεται και χρόνο και σοβαρότητα στη μελέτη», τόνισε. Με τον κ. Νεοφύτου να ανακοινώνει, παράλληλα, τα μέλη της Επιτροπής που ανέλαβαν να ετοιμάσουν τη μελέτη: Πρόκειται για τον οικονομολόγο Νώντα Μεταξά, τον νομικό Αλέξανδρο Τσιρίδη και τον οικονομολόγο Κώστα Παπαναστασίου. Σήμερα, 23 Μαΐου 2019, σχεδόν τρεις μήνες μετά την εξαγγελία του Αβέρωφ Νεοφύτου και δεν είδαμε ακόμη καμία μελέτη.  
 
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει κάθε λόγο να μη θέλει να επαναφέρει στην επικαιρότητα τη συζήτηση για τον Συνεργατισμό ειδικά τώρα, που μας χωρίζουν μόλις μερικά 24ωρα από τις Ευρωεκλογές. Κι όμως, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο, δυστυχώς, έκλεισε χωρίς την ανάληψη των πολιτικών ευθυνών, παρόλο που στο πόρισμα καταλογίζονται ονομαστικά. Ο μοναδικός πολιτικός, μέχρι στιγμής, που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί για το σκάνδαλο του Συνεργατισμού είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου. «Ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναλαμβάνω το μερίδιο της ευθύνης και το προσωπικό και του κόμματος μου για την περίοδο και πριν το 2013 αλλά και την περίοδο μετά το 2013», δήλωσε επί λέξει στη δημοσιογραφική διάσκεψη της 6ης Μαρτίου. Όταν ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους πώς αναλαμβάνει τη δική του πολιτική ευθύνη, ο κ. Νεοφύτου απάντησε με το εξής αποστομωτικό: «Στην ανάληψη της και στη διόρθωση των λαθών του παρελθόντος». Καταλάβατε, κυρίες και κύριοι, πώς αναλαμβάνουν εδώ στην Κύπρο τις πολιτικές τους ευθύνες οι έχοντες και κατέχοντες εξουσία;
 
Δηλώνοντας, πως τις αναλαμβάνουν… Θα μου πείτε, όλοι οι υπόλοιποι ούτε αυτό δεν έκαναν. Τώρα αντιλαμβάνεστε και τους λόγους που σ' αυτό τον τόπο η πολιτική ευθιξία βρίσκεται στον πάτο. Με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, οι πολιτικοί μας ταγοί, δυστυχώς, είναι μουσαμάδες και τυχάρπαστοι και ελίσσονται ανάλογα με το πού τους συμφέρει, κυρίως, όταν πρόκειται για την ανάληψη των δικών τους ευθυνών. Το γεγονός και μόνο, ότι υπάρχουν πολίτες σ’ αυτό τον τόπο που πιστεύουν ότι ο Ιωνάς Νικολάου παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας, εμένα με προβληματίζει. Ο Ιωνάς υποχρεώθηκε σε παραίτηση για να μην προκαλέσει άλλη ζημιά στο ΔΗΣΥ εφόσον βρισκόμαστε παραμονές των Ευρωεκλογών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προτού ανηφορίσει για το λόφο του Προεδρικού ο Ιωνάς Νικολάου και ανακοινωθεί, αμέσως μετά, η παραίτηση του για λόγους ευθιξίας, όπως μας είπαν. Με την παραίτηση Ιωνά, σταμάτησαν και οι διαδηλώσεις έξω από το Προεδρικό. 
 
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, λοιπόν, που έδειξε το δρόμο στους υπόλοιπους για το πώς να αναλαμβάνουν τις πολιτικές τους ευθύνες, δήλωσε και τα εξής στη διάσκεψη Τύπου για τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ή άλλως Ιφιγένεια κατά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη: «Όλοι κάνουμε λάθη, ουδείς αλάνθαστος. Μπορεί να έκανε και αυτός λάθη στην κρίση κάποιων επιλογών». Δηλώνοντας, παράλληλα, την πλήρη στήριξη του στον Χάρη Γεωργιάδη. Αυτά τα λάθη, κύριε Αβέρωφ Νεοφύτου, στοίχισαν στον κυπριακό λαό συνολικά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία δόθηκαν στον Συνεργατισμό το 2013 για την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση του. Για το ποιοι φέρουν ευθύνες για την κατάρρευση του Συνεργατισμού ρίξετε μια ματιά στις παραπομπές του πορίσματος και θα τους βρείτε. Φιγουράρει πρώτος - πρώτος ο Χάρης αλλά ο ίδιος «δεν φακκά πενιά», όπως λέμε στην καθομιλουμένη.

Το έγραψα και θα το επαναλαμβάνω με κάθε ευκαιρία: Στη συνείδηση των περισσότερων πολιτών, αυτών που δεν φοράνε κομματικές παρωπίδες, η ανυποληψία, η κομματοκρατία, το βόλεμα, η διαφθορά, η διαπλοκή, η ατιμωρησία, η αρπαχτή, η ευνοιοκρατία, η οικογενειοκρατία, η απατεωνιά και η μετριότητα, είναι μερικά από τα συνώνυμα των περισσότερων πολιτικών αυτής της χώρας μπανανίας. 
 
hadjistylianoum@phileleftheros.com
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...