To Top
06:53 Κυριακή
29 Μαρτίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Το Πειθαρχικό των δικηγόρων και η διαφάνεια
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Το Πειθαρχικό των δικηγόρων και η διαφάνεια
  06 Ιουνίου 2019, 10:35 πμ  
Η νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα στην Κύπρο γίνεται λάστιχο στα χέρια επιτήδειων, ανευθυνοϋπεύθυνων και γενικώς των εχόντων και κατεχόντων εξουσία. Ανάλογα με το πώς του συμφέρει του καθενός ερμηνεύει και τη νομοθεσία σε βάρος πάντα, όλως τυχαίως, της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο τρόπος που χειρίστηκε την υπόθεση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Υπήρξε πλήρης συσκότιση. Όταν ζήτησα επίσημα να πληροφορηθώ, για σκοπούς δημοσιογραφικής κάλυψης, ποια είναι η πειθαρχική ποινή που επιβλήθηκε στον Ρίκκο Ερωτοκρίτου, επικαλέστηκαν τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα για να μη μου απαντήσουν παρόλο που τις προηγούμενες μέρες μου έλεγαν ότι θα εκδώσουν ανακοίνωση. Λόγω, ακριβώς, αυτής της συσκότισης που επιβλήθηκε στην πληροφόρηση, κατέληξαν στις ελληνικές καλένδες οι καταγγελίες που φέρουν το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου να επέβαλε ποινή-χάδι στον Ρίκκο Ερωτοκρίτου. Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν ότι στον Ρίκκο Ερωτοκρίτου επιβλήθηκε η ποινή στέρησης της άδειας ασκήσεως της δικηγορίας για πέντε μήνες, δηλαδή μέχρι τις 31/8/2019.

Θα μου πείτε, ουδέποτε δημοσιοποιεί το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου τις αποφάσεις του. Τότε, κακώς, δεν το πράττει, διότι οι πολίτες όταν επιλέγουν τους δικηγόρους τους για να τους εκπροσωπήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης, θα πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων για τυχόν πειθαρχικές καταδίκες τους και για ποια αδικήματα. Είναι δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν και επί τούτου θα πρέπει να προβληματιστεί, επιτέλους, ο Παγκύπριος  Δικηγορικός Σύλλογος. Από την άλλη, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου δεν ήταν ένας απλός δικηγόρος για να διερωτώνται, όσοι συμφωνούν με την πλήρη συσκότιση που επιβλήθηκε, γιατί θα έπρεπε να δημοσιοποιηθεί η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου ή αν μη τι άλλο η ποινή που του επιβλήθηκε. 

Η υπόθεση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου μονοπωλούσε για μήνες την κοινή γνώμη. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κάλυψαν ενδελεχώς τη δικαστική διαδικασία που βρισκόταν σε εξέλιξη ενώπιον του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο, ομόφωνα, αποφάσισε στις 24/9/2015 την παύση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου από τη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα λόγω «άκρατης και ανάρμοστης συμπεριφορά που καταβαράθρωσε το κύρος της Νομικής Υπηρεσίας». 

Επίσης, τα ΜΜΕ κάλυψαν ενδελεχώς την ποινική διαδικασία που βρισκόταν σε εξέλιξη εναντίον του Ρίκκου Ερωτοκρίτου στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο που συνεδριάζει στη Λευκωσία. Το Δικαστήριο τον έκρινε ένοχο, την 1/3/2017, στις κατηγορίες για δεκασμό, δωροληψία, διαφθορά, συνωμοσία προς ανατροπή της πορείας της Δικαιοσύνης, συνωμοσία προς καταδολίευση και κατάχρηση εξουσίας που αφορούσαν στην πολύκροτη υπόθεση «Προβιτένσια» και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 3,5 χρόνων. 

Πρόσθετα, τα ΜΜΕ κάλυψαν ενδελεχώς την εκδίκαση της έφεσης του Ρίκκου Ερωτοκρίτου ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου που στρεφόταν κατά της καταδίκης του. Το Εφετείο απέρριψε στις 15/12/2017 την έφεσή του, κρίνοντας ορθή την απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Επιπλέον, τα ΜΜΕ κάλυψαν ενδελεχώς τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή για την πρόωρη αποφυλάκιση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου στις 3/8/2018 με νόμο που ψήφισαν οι βουλευτές κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του. Ο Ρίκκος εξέτισε ποινή φυλάκισης 17 μηνών, ενώ καταδικάστηκε σε 42 μήνες φυλάκιση. Η συζήτηση στη Βουλή δεν οδήγησε πουθενά, διότι  το Συμβούλιο Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ’ Αδεία που αποφάσισε την πρόωρη αποφυλάκιση του Ρίκκου αρνήθηκε να καταθέσει στη Βουλή την απόφασή του, επικαλούμενο προσωπικά δεδομένα! 

Μετά την αποφυλάκιση του Ρίκκου, το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου κίνησε τις διαδικασίες για την πειθαρχική δίωξή του αφού, στο μεταξύ, ο Ρίκκος υπέβαλε αίτηση για ανανέωση της άδειας άσκησης του επαγγέλματος του δικηγόρου. 
Εύλογα, λοιπόν, τίθεται το ερώτημα: Με βάση τα παραπάνω, το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου έπρεπε ή όχι να δημοσιοποιήσει, τουλάχιστον, την πειθαρχική ποινή που επέβαλε πρόσφατα στον Ρίκκο Ερωτοκρίτου, όταν μάλιστα καταγγελίες κάνουν λόγο για ποινή-χάδι; 

Παρεμπιπτόντως: Ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, είναι ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Ωστόσο, στην πειθαρχική υπόθεση του Ρίκκου εξαιρέθηκε για αυτονόητους λόγους. 

Υ.Γ.: Για να γράψω και για το συνάφι μου: Οι αποφάσεις της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της και, μάλιστα, με τα ονόματα των δημοσιογράφων που παραβίασαν τον Κώδικα Δεοντολογίας. Γιατί να μη γίνεται κάτι ανάλογο και με τους δικηγόρους, λογιστές κ.ο.κ; 

Η διαφάνεια δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, παρά μόνο αυτούς που έχουν λόγους να κρύβονται.

Hadjistylianoum@phileleftheros.com
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...