Τα υφιστάμενα συστήματα παρακολούθησης της κυκλοφορίας σε δρόμους που έχουν συχνά πυκνή κίνηση και στους αυτοκινητόδρομους, θα ενισχυθούν σημαντικά, τόσο σε αριθμό, αλλά και σε τεχνολογικές δυνατότητες αιχμής. 

Το υπουργείο Μεταφορών, προχωρά σε προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας και κυρίως κάμερες και αισθητήρες για να έχει ζωντανή εικόνα του υπεραστικού οδικού δικτύου της Κύπρου και της πόλης της Λευκωσίας που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων ακόμα έντεκα μονάδες ανίχνευσης κυκλοφορίας, δεκαέξι κάμερες συνδεδεμένες μέσω ίντερνετ που θα εγκατασταθούν στο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων και άλλες πέντε στο οδικό δίκτυο της πρωτεύουσας. Επίσης θα τοποθετηθούν και έξυπνες πινακίδες στους δρόμους που θα μεταδίδουν άμεσα διάφορα οπτικά μηνύματα στους διερχόμενους οδηγούς και ακόμα τρεις πινακίδες -όλες στη Λακατάμια- που θα διευκολύνουν ειδικά πρόσωπα με προβλήματα κινητικότητας.

Συγκεκριμένα, οι έντεκα μονάδες ανίχνευσης κυκλοφορίας θα εγκατασταθούν στο οδικό δίκτυο της αστικής περιοχής της Λευκωσίας προκειμένου να καταγράφουν τα επίπεδα κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο και στις δύο κατευθύνσεις της κυκλοφορίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι δεκαέξι (IP CCTV) κάμερες θα εγκατασταθούν στο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων και προβλέπονται ακόμα πέντε τέτοιες κάμερες για το κύριο αστικό οδικό δίκτυο της Λευκωσίας για παρακολούθηση της κυκλοφορίας. Να σημειωθεί ότι οι κάμερες αυτές δεν έχουν σχέση με το σύστημα φωτοεπισήμανσης, αλλά οι πληροφορίες που θα μεταδίδουν θα αφορούν την κυκλοφοριακή κατάσταση.

Οι τέσσερις ηλεκτρονικές πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων θα εγκατασταθούν κυρίως στην είσοδο της πόλης της Λευκωσίας και οι τρεις ειδικές συσκευές ανάγνωσης που θα λειτουργούν μέσω τεχνολογίας bluetooth θα εγκατασταθούν στην περιοχή του δήμου Λακατάμιας και θα ενσωματωθούν στην Εθνική Πλατφόρμα Κινητικότητας.

Τα νέα συστήματα υπολογίζεται να κοστίσουν πέραν του μισού εκατομμυρίου ευρώ και θα συγχρηματοδοτηθούν σχεδόν εξ ολοκλήρου από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός των πληροφοριακών υποδομών του Εθνικού Σχεδίου Κινητικότητας γίνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου ώστε οι υποδομές να είναι τέτοιες που να δέχονται συνεχώς και νέα συστήματα χωρίς προβλήματα επέκτασης και συμβατότητας, με δυνατότητες εφεδρικών κέντρων παρακολούθησης κ.τ.λ.

Επίσης, στο πλαίσιο της δράσης Step2 Smart που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., θα εγκατασταθούν οκτώ μόνιμες μονάδες ανίχνευσης κυκλοφορίας στην αστική περιοχή Λευκωσίας, όπως και ακόμα πέντε κλειστά κυκλώματα τηλεοπτικών καμερών (CCTV) εντός της πόλης.  

Επίσης, θα αναβαθμιστούν τα υφιστάμενα συστήματα της SWARCO MIZAR (MISTIC, VMS Module, Parking Module κ.λπ.), θα παρέχεται απομακρυσμένη πρόσβαση για την προβολή δεδομένων κινητικότητας και τη διαχείριση εκδηλώσεων, ώστε να δημιουργηθεί ουσιαστικά ένα ενιαίο σύστημα διαχείρισης της κυκλοφορίας.

Όλα τα διαθέσιμα δεδομένα σχετίζονται με την κυκλοφορία, τη στάθμευση, την ποιότητα του αέρα, τα δεδομένα των συστημάτων προσδιορισμού θέσης και άλλα σχετικά που μεταδίδονται από τα λεωφορεία και τα κυβερνητικά οχήματα, θα συγκεντρώνονται και επεξεργάζονται ουσιαστικά σε πραγματικό χρόνο, ώστε να υπάρχουν όλες οι πληροφορίες που θα οδηγούν σε σωστές ρυθμίσεις και αποφάσεις.

Το υφιστάμενο σύστημα του Τμήματος Δημοσίων Έργων (www.traffic4cyprus.org.cy) θα αναβαθμιστεί, παρέχοντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο που σχετίζονται με δεδομένα κυκλοφορίας και περιστατικά στο οδικό δίκτυο, ενώ θα είναι και «ανοικτού κώδικα» ώστε να αναπτύσσονται εφαρμογές και να γίνεται αξιοποίηση των δεδομένων από ενδιαφερόμενους. Επίσης θα αναβαθμιστεί το Κέντρο Ελέγχου.

Με τρισδιάστατο λέιζερ θα ελέγχουν την ποιότητα των αυτοκινητοδρόμων

Με κινητό όχημα που θα έχει τεχνολογία αιχμής και συγκεκριμένα συστήματα τρισδιάστατων λέιζερ, θα ελέγχει στο άμεσο μέλλον την ποιότητα και την κατάσταση της ασφάλτου στους αυτοκινητόδρομους το υπουργείο Μεταφορών. 

Συγκεκριμένα, έχει ξεκινήσει διαδικασίες μέσω του τμήματος Δημοσίων Έργων, για εξασφάλιση «πολυδύναμου Συστήματος για επιθεώρηση οδοστρώματος, το οποίο θα περιλαμβάνει κατάλληλο όχημα τύπου βαν και εξοπλισμό για τη διεκπεραίωση της μέτρησης της κατάστασης του οδοστρώματος, καθώς και την λειτουργική υποστήριξη και συντήρηση του για πέντε χρόνια, με υπολογιζόμενο κόστος €1,2 εκατ. μέρος των οποίων θα καταβάλει μέσω συγχρηματοδότησης η Ε.Ε.  

Οι υπογραφές με τον ανάδοχο που θα επιλεγεί υπολογίζεται να πέσουν το Μάιο – Ιούνιο και μέσω του νέου κινητού συστήματος οι έλεγχοι της ποιότητας των αυτοκινητοδρόμων θα ξεκινήσουν περίπου τον  Μάρτιο – Απρίλιο του 2022.

Μεταξύ άλλων το βαν θα περιλαμβάνει συστήματα με τεχνολογίες αιχμής, όπως τρισδιάστατο σύστημα λέιζερ για τη μέτρηση της εγκάρσιας ομαλότητας του οδοστρώματος, τρισδιάστατο σύστημα λέιζερ για την αξιολόγηση της επιφάνειας του δρόμου, εξοπλισμό για τη μέτρηση της διαμήκους ομαλότητας πεζοδρομίων, εξοπλισμό για τη μέτρηση της γεωμετρίας του δρόμου κ.α.

Δύο διασταυρώσεις με «έξυπνα» φώτα τροχαίας

Θα αναβαθμιστεί –με ξεχωριστό συμβόλαιο– το δίκτυο των υφιστάμενων 23 σημείων ελέγχου που έχουν εγκατασταθεί για το σύστημα SCOOT, ενώ προβλέπεται και εφαρμογή συστήματος προτεραιότητας λεωφορείου για μία διασταύρωση με σηματοδότηση κυκλοφορίας στη λεωφόρο Μακαρίου και τη Γρίβα Διγενή. «Έξυπνα φώτα» που θα δίνουν πράσινο ανάλογα με την κίνηση θα τοποθετηθούν σε δύο διασταυρώσεις σε δευτερεύουσες οδικές αρτηρίες.

Οι έξυπνες ηλεκτρονικές πινακίδες που θα ενημερώνουν τους οδηγούς για την κατάσταση στον δρόμο και έκτακτα περιστατικά, θα τοποθετηθούν στον αυτοκινητόδρομο στην έξοδο της Λευκωσίας σε περιοχή μεταξύ Αλάμπρας – Αγίας Βαρβάρας, με κατεύθυνση προς Λευκωσία, στην περιοχή Λυμπιών με κατεύθυνση προς Λευκωσία και σε σημείο περίπου ένα χιλιόμετρο πριν από τη διασταύρωση του ΓΣΠ με κατεύθυνση προς Λευκωσία.

Οι κάμερες θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία των αυτοκινητοδρόμων και στη Λευκωσία κοντά σε διασταυρώσεις για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας στους κύριους δρόμους.

Να σημειωθεί ότι σήμερα, υπάρχουν σε λειτουργία 32 μονάδες ανίχνευσης κυκλοφορίας στη Λευκωσία και 11 μονάδες ανίχνευσης κυκλοφορίας και βάρους σε αυτοκινητόδρομους. Επίσης έχουν εγκατασταθεί σε 56 σημεία στην Λευκωσία και στους αυτοκινητόδρομους αισθητήρες ανίχνευσης ταχύτητας που στέλνουν δεδομένα ανά πέντε λεπτά. Στη Λευκωσία λειτουργούν επίσης 5 κάμερες κλειστού κυκλώματος σε μεγάλες διασταυρώσεις που μεταδίδουν ζωντανή εικόνα στο Τμήμα Δημοσίων Έργων.