To Top
01:05 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Διεφθαρμένοι πολιτικοί και αξιωματούχοι
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Διεφθαρμένοι πολιτικοί και αξιωματούχοι
Τελευταία Ενημέρωση: 04 Ιουλίου 2019, 11:34 πμ
Η πρόσφατη τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, σε σεμινάριο του Ιδρύματος «ΦΗΜΟΝΟΗ» για τη διαφθορά, πρέπει να προβληματίσει τους υγιείς σκεπτόμενους πολίτες αυτού του τόπου που δεν φοράνε κομματικές ή άλλες παρωπίδες και δεν μετατρέπονται σε θαυμαστές της εξουσίας και μονίμως χειροκροτητές πολιτικών και πολιτικάντηδων, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα δικά τους προσωπικά συμφέροντα και φιλοδοξίες. Αυτά, λοιπόν, που κατήγγειλε από το πάνελ της συζήτησης ο Γενικός Εισαγγελέας, επιβεβαιώνουν περίτρανα, ότι πλέον το σαθρό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο του τόπου, της διαπλοκής, της διαφθοράς, του ρουσφετιού, της αρπαχτής, της ρουφιανιάς, της κομματοκρατίας, της οικογενειοκρατίας, της απατεωνιάς και της ανυποληψίας, έχει απλώσει τα πλοκάμια του παντού. Κινεί τα νήματα ακόμη και σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κι ας μην εθελοτυφλούμε. Όσα ανέφερε στην τοποθέτηση του ο κ. Κληρίδης είναι αποτέλεσμα των όσων προσωπικά, όπως είπε, έχει βιώσει ως προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας κατά τα τελευταία χρόνια και τα προσυπογράφω μέχρι κεραίας, διότι, έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα. 

Παραθέτω, λοιπόν, αυτούσια αποσπάσματα από την τοποθέτηση του κ. Κληρίδη στο σεμινάριο για τη διαφθορά και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του:

* Είχα θέσει από την αρχή ένα σταθερό και αμετάβλητο στόχο και σκοπό και έδωσα τις ανάλογες οδηγίες τόσο προς τους λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας όσο και προς τις αστυνομικές ανακριτικές Αρχές: Καμιά ανοχή και καμιά άμεση ή έμμεση κάλυψη και συγκάλυψη κρουσμάτων διαφθοράς, διαπλοκής και οικονομικού εγκλήματος, όποιος και αν εμπλέκεται στη διάπραξη τους. Όποια και αν είναι η θέση την οποία κατέχει, η ιδιότητα του, ο κομματικός του προσανατολισμός, η οικονομική του επιφάνεια. Ως αποτέλεσμα και όχι χωρίς εμπόδια, οδηγήθηκαν στο Δικαστήριο σωρεία προσώπων που κατηγορήθηκαν για τη διάπραξη αδικημάτων διαφθοράς ή γενικότερου οικονομικού εγκλήματος. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται νυν και πρώην δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, βουλευτές, μέλη διοικητικών συμβουλίων ημικρατικών οργανισμών, κρατικοί αξιωματούχοι, τράπεζες και υψηλόβαθμοι τραπεζίτες.

* Πολύτιμη βοήθεια στην αποκάλυψη και στην εξιχνίαση αυτού του είδους των εγκλημάτων παρέχεται από την Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας με την διεισδυτικότητα και αποφασιστικότητα που τη διακρίνει. Σ’ αυτή την προσπάθεια, δυστυχώς, δεν μπορώ να πω ότι υπήρξε η αναμενόμενη στήριξη από φορείς και παράγοντες, οι οποίοι, θα έπρεπε να ήσαν αρωγοί. Αντίθετα, θα έλεγα, κάποιοι σημαντικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο είτε παρενέβαλλαν εμπόδια στην πορεία ή στην καλύτερη περίπτωση, παρέμεναν απαθείς θεατές. Κάποιοι άλλοι συμμετείχαν ένθερμα στην όλη προσπάθεια αλλά μόνο ενόσω τα εμπλεκόμενα πρόσωπα ανήκαν σε διαφορετικά κομματικά ή πολιτικά στρατόπεδα. Αφ’ ης δε στιγμής εμπλέκοντο πρόσωπα του δικού τους περιβάλλοντος, άρχιζαν τις επιθέσεις εναντίον των θεσμών.

* Το πολιτικό και το οικονομικό συμφέρον και όφελος συνεχίζει να είναι γνώμονας των πράξεων και αποφάσεων διαφόρων κέντρων εξουσίας. Εξουσίας, η οποία, πολλές φορές συμπλέει και συμπράττει με τον αδικοπραγούντα και η οποία ασκείται κατά τρόπο προστατευτικό και συγκαλυπτικό έναντι του, περιλαμβανομένης σε κάποιες περιπτώσεις και της λήψης νομοθετικών μέτρων που αποτρέπουν, εμποδίζουν ή περιορίζουν τον ουσιαστικό έλεγχο που θα οδηγούσε στην αποκάλυψη κακώς εχόντων.

* Στις περιπτώσεις ειδικότερα της ενδεχόμενης διάπραξης αδικημάτων από τράπεζες και τραπεζίτες, το όλο περιβάλλον εξιχνίασης και στοιχειοθέτησης υποθέσεων ήταν και είναι ιδιαίτερα προβληματικό. Εμφορούμενος από διαφορετικά ο καθένας κίνητρα, πολλοί παράγοντες και φορείς στήνουν ένα προστατευτικό δίκτυ που εξυφαίνεται με τη βοήθεια της οικονομικής επιφάνειας ενός οικονομικού συγκροτήματος. Ως μέσα χρησιμοποιούνται και αξιοποιούνται μη εξυπηρετούμενα δάνεια, διαγραφές δανείων, γενικότερη δεσπόζουσα θέση των τραπεζών, η σημασία της ύπαρξης τους στην οικονομία της χώρας, η οικονομική ένεση προς τα ΜΜΕ μέσω της ανάθεσης πολυσήμαντου διαφημιστικού χώρου και χρόνου ετήσια. Δυστυχώς, η όλη αντίκρυση των θεμάτων διαφθοράς και διαπλοκής στη χώρα μας είναι κοντόφθαλμη και συμφεροντολογική. 
Μετά και τα παραπάνω που διαβάσατε, διερωτάστε ακόμη γιατί ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης και ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, βρίσκονται μονίμως στο στόχαστρο συγκεκριμένων κύκλων συμφερόντων του πολιτικού, οικονομικού, δημοσιογραφικού και εσχάτως δικαστικού κατεστημένου;

hadjistylianoum@phileleftheros.com 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...