Σε μια εποχή όπου η Κυπριακή Δημοκρατία διαρρηγνύει τα ιμάτιά της και επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας για τα τεκταινόμενα στην περιοχή, παραμένει το μοναδικό συμβαλλόμενο μέρος των κρατών της ΕΕ που δεν έχει επικυρώσει και δεν έχει εναρμονίσει την εθνική νομοθεσία της με το Έβδομο Πρωτόκολλο της Σύμβασης της Βαρκελώνης για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Ζωνών της Μεσογείου. 
Το σημαντικότερο ίσως παράδειγμα, που καταδεικνύει την πλήρη αποτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας να διαχειριστεί την παράκτια ζώνη του νησιού, είναι η ανέγερση πολυτελών επαύλεων πάνω από τις Θαλασσινές Σπηλιές της Πέγειας. 
Η δεσπόζουσα αυτή περίπτωση μη εφαρμογής του Έβδομου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης της Βαρκελώνης για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών της Μεσογείου φέρνει στο φως την πρακτικά ανεπαρκή και ουσιαστικά ανύπαρκτη διαχείριση της παράκτιας ζώνης με αρνητικές επιπτώσεις και σημαντική υποβάθμιση του ενδιαιτήματος του κρισίμως κινδυνεύοντος είδους προτεραιότητας της Μεσογειακής Φώκιας, το οποίο αποτελεί το πιο σπάνιο και απειλούμενο θαλάσσιο θηλαστικό στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, καθώς και στα ιδιαίτερα σημαντικά παράκτια οικοσυστήματα και τοπία. 
Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά στα οικοσυστήματα, η περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών της Πέγειας αποτελεί βιότοπο αυστηρά προστατευόμενων ειδών, όπως η Μεσογειακή Φώκια και είδη νυχτερίδων, καθώς και ενδιαίτημα σπάνιων και απειλούμενων ειδών που περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο της Χλωρίδας της Κύπρου, ενώ παράλληλα αποτελεί, σύμφωνα με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, μία από τις σημαντικότερες γεωμορφές του νησιού. 
Παρόλα αυτά, καθώς και το γεγονός ότι η περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών της Πέγειας παρουσιάζει γεωλογική επικινδυνότητα, δυστυχώς τα τελευταία δύο χρόνια εκδίδονται περιβαλλοντικές εγκρίσεις και χορηγούνται πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες για δεκάδες πολυτελείς επαύλεις, οι οποίες χωροθετούνται σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από την υψηλότερη χειμερινή ίσαλη γραμμή. 
Οι επιπτώσεις από την κακή διαχείριση της παράκτιας ζώνης κατά μήκος της περιοχής των Θαλασσινών Σπηλιών της Πέγειας είναι ήδη εμφανή. Μετά την περιβαλλοντική έγκριση, πολεοδομική αδειοδότηση και ανέγερση επαύλεων σε απόσταση ακόμη και 20-30 μέτρων από τη θάλασσα και τα σπήλαια ξεκούρασης και αναπαραγωγής της Μεσογειακής Φώκιας, οι κατολισθήσεις βράχων είναι συχνό φαινόμενο. 
Η Σύμβαση για την ετοιμασία της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών για την περίοδο 2018-2028 ολοκληρώθηκε και αξιολογείται από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με σκοπό να υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και υλοποίηση από τα αρμόδια Τμήματα.
Η Κύπρος δεν έχει προχωρήσει στην κύρωση του Πρωτοκόλλου, λόγω της ανησυχίας που έχει εκφράσει το Υπουργείο Εσωτερικών σε σχέση με το άρθρο 8 του Πρωτοκόλλου, το οποίο προβλέπει ότι δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η δόμηση σε απόσταση 100 μέτρων από την υψηλότερη χειμερινή ίσαλη γραμμή εκτός υπό κάποιες προϋποθέσεις.
Το Υπουργείο Εσωτερικών με επιστολές του το 2014, 2015 και 2016 ζήτησε Γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα για την πρόταση του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως για τροποποίηση του άρθρου 5Α (1) του περί Προστασίας της Παραλίας Νόμου (Κεφ. 59), ώστε να συνάδει με το άρθρο 8(2)(β) του Πρωτοκόλλου, χωρίς καμία απάντηση μέχρι σήμερα.
Κατά τη συνάντηση που έγινε για το θέμα στο Υπουργείο Εσωτερικών, στις 16/1/2019, αποφασίστηκε όπως εν αναμονή της Γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα οριστεί τεχνική ομάδα από τα Τμήματα Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας και Οικήσεως και Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, τα οποία θα καθορίσουν τις τεχνικές πτυχές για τις επιπτώσεις από την αύξηση της απόστασης της ζώνης προστασίας της παραλίας από 100 υάρδες στα 100 μέτρα, όπως ορίζει το Πρωτόκολλο, υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εσωτερικών.
Λόγω της έλλειψης νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση παράκτιων περιοχών, όπως καταγράφεται στη Στρατηγική για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών και στη Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για κύρωση του Πρωτοκόλλου.
Αυτά από την πλευρά ενός νησιωτικού κράτους που έχει ήδη καταστρέψει ένα σημαντικό μέρος της παράκτιας ζώνης του, κυρίως σε αστικές και ημιαστικές περιοχές, και συνεχίζει μέχρι σήμερα να αλλοιώνει και να υποβαθμίζει ένα τμήμα της παράκτιας ζώνης που αποτελεί ένα ιδιαίτερο σημαντικό παράκτιο οικοσύστημα και τοπίο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως μία από τις σημαντικότερες παράκτιες γεωμορφές και περιοχές εξαιρετικής φυσικής καλλονής, που φιλοξενεί σπάνια και απειλούμενα είδη άγριας ζωής.

[email protected]