Βελτιώσεις στα λιμάνια Λεμεσού, Βασιλικού και στο Λατσί, ύψους €3,8 εκατ., θα προωθηθούν το 2021, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της Αρχής Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ), ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή. Συγκριμένα, αναμένεται η κατασκευή υποστέγου στον χώρο διαλογής σκουπιδιών στην περιοχή της ΑΛΚ στο λιμάνι Λεμεσού. Επίσης, προωθείται η δημιουργία μικρού μηχανουργείου στο λιμάνι. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΤΕΚ: Εμπλοκή ιδιωτών για αναπτυξιακά έργα

Στο παλιό λιμάνι Λεμεσού αναμένεται μελέτη για τον ανασχεδιασμό της δυτικής πύλης, καθώς και η δημιουργία νέου αντλιοστασίου λυμάτων από σκάφη και αντιπλημμυρικά έργα. Στο λιμάνι Βασιλικού θα αρχίσει η κατασκευή υπόγειων υπηρεσιών και δρόμων και θωράκιση του παραλιακού μετώπου, επέκταση της ανατολικής πλευράς της λιμενικής Ζυγίου και διαμόρφωση του κτηρίου στο Ζύγι.

Για το λιμάνι στο Λατσί, εμπειρογνώμονες θα ετοιμάσουν μελέτες για επέκτασή του και θα προωθηθούν έργα για επιδιόρθωση των γραφείων της Αρχής.

Στο μεταξύ, ελαφρώς πλεονασματικός αναμένεται να είναι του χρόνου ο προϋπολογισμός της ΑΛΚ. Για το 2021, η ΑΛΚ προβλέπει έσοδα €32,4 εκατ. και δαπάνες €32,1 εκατ., με αποτέλεσμα να προκύπτει πλεόνασμα ύψους €250 χιλ. Αναλυτικά, από τη λειτουργία των λιμανιών, το κράτος εκτιμά πως θα έχει έσοδα €20,4 εκατ., €9,9 εκατ. από την εκμίσθωση του λιμανιού και €1,08 εκατ. από επενδύσεις και τόκους τραπεζών. Η ΑΛΚ θα έχει και έσοδα €650 χιλ. από διάφορες άλλες δραστηριότητες και €350 χιλ. από την αντιμισθία των αποσπάσεων. Όσον αφορά τις δαπάνες, €10,1 εκατ. θα αφορούν το κόστος προσωπικού. Επίσης ποσό €6,6 εκατ. θα δαπανηθεί για αποσβέσεις και €6,1 εκατ. αφορούν άλλα έξοδα. Ποσό €2,6 εκατ. θα διατεθεί για συντηρήσεις και έξοδα λειτουργίας. Ποσό €495 χιλ. θα καταβληθεί για αμοιβές εμπειρογνωμόνων, €50 χιλ. για αμοιβή μελών διοικητικού συμβουλίου, €30 χιλ. για προώθηση και προβολή λιμενικού προϊόντος, €16 χιλ. για οδοιπορικά εσωτερικού και €10 χιλ. για οδοιπορικά εξωτερικού.