Ο Δήμος Δερύνειας ζητά από τα Ηνωμένα Έθνη ρυθμίσεις ώστε να επιτραπεί η οικιστική ανάπτυξη σε τεμάχια που βρίσκονται κοντά και εντός της νεκρής ζώνης.

Ο Δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης ανέφερε ότι «μετά από γραπτά αιτήματα δημοτών για παραχώρηση αδειών αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας που διέθεταν στη νεκρή ζώνη, πραγματοποιήθηκε στις 7 Αυγούστου συνάντηση με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών. Την περασμένη εβδομάδα στείλαμε επιστολή στην αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, με την οποία ζητούμε από την ειρηνευτική δύναμη να αντικρύσει θετικά και με ευαισθησία τα αιτήματα των δημοτών μας για αξιοποίηση τεμαχίων γης που διαθέτουν στη νεκρή ζώνη».

Πρόσθεσε πως «παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο θέμα εκκρεμεί εδώ και 30 χρόνια, εντούτοις με την επιστολή εξηγείται στην αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στην Κύπρο, ότι τα σημερινά δεδομένα αναφορικά με την οικιστική και εμπορική ανάπτυξη είναι τελείως διαφορετικά, αφού πολλά νέα άτομα και ζευγάρια επιστρέφουν στην Δερύνεια μετά τις σπουδές τους και αναζητούν τρόπους και ευκαιρίες μόνιμης εγκατάστασης και επαγγελματικής αποκατάστασης».

Αφού ανέφερε ότι ο Δήμος «έλαβε σημαντικές αποφάσεις διευκόλυνσης των νέων που θέλουν να μείνουν μόνιμα στη Δερύνεια» εξήγησε ότι “μεταξύ αυτών είναι η απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 2 χρόνια σε περίπτωση μόνιμης στέγασης στη Δερύνεια σε συνεργασία με επαγγελματίες ανάπτυξης γης και η ένταξη ολόκληρης της περιοχής Δερύνειας στο Στεγαστικό Σχέδιο για τις ακριτικές περιοχές που ανακοίνωσε η Κυπριακή Δημοκρατία».

Ακόμα «σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, οι αιτήσεις για αγορά ή κατασκευή διαμερίσματος ή οικίας και αίτηση για επέκταση του στεγαστικού σχεδίου για ακριτικές περιοχές, θα εξετάζονται  μέχρι τα τέλη του 2021. Επίσης παρέχονται διευκολύνσεις και παραχώρηση χαμηλού ενοικίου για στέγαση/δραστηριοποίηση μικρών βιοτεχνιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη βιοτεχνική ζώνη Δερύνειας».

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, «μεταξύ των αποφάσεων περιλαμβάνεται η υποβολή ενστάσεων για τη μη αξιοποίηση της γης στην περιοχή Στροβιλιών – Δερύνειας που βρίσκεται εντός των Βρετανικών Βάσεων Αγίου Νικολάου – Δεκέλειας μετά τη διαπίστωση ότι τα Στροβίλια έχουν μείνει εκτός των νέων ζωνών ανάπτυξης στο πλαίσιο της Δήλωσης Πολιτικής που έχει δημοσιοποιηθεί. Επίσης θα κατατεθούν προτάσεις και στρατηγικός σχεδιασμός για επέκταση της οικιστικής ζώνης προς και εντός της νεκρής ζώνης στο νέο Τοπικό Σχέδιο Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας, Δερύνειας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος Δερύνειας είπε πως «οι αποφάσεις που λήφθηκαν είναι υποβοηθητικές στην προσπάθεια διάνοιξης προοπτικών εγκατάστασης και επαγγελματικής δραστηριοποίησης νέων ανθρώπων στον ακριτικό Δήμο, ωστόσο, η πλήρης απαγόρευση ανάπτυξης στη νεκρή ζώνη, συνεχίζει να περιορίζει τις προοπτικές. Στην επιστολή προς την αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών, παρακαλούμε όπως αντικρίσει με την απαιτούμενη ευαισθησία, τα αιτήματα δημοτών για οικιστική και εμπορική ανάπτυξη, αλλά και της Τοπικής Αρχής για αξιοποίηση των τεμαχίων και της περιουσίας τους κοντά στο συρματόπλεγμα και εντός της νεκρή ζώνης για το κοινό συμφέρον ολόκληρης της Δερύνειας».

Σημείωσε επίσης πως «η Δερύνεια αδικήθηκε κατάφωρα από την κατάληψη μεγάλου μέρους του εδάφους της από την τουρκική εισβολή και κατοχή, από τους περιορισμούς που υπόκεινται καθημερινά οι κάτοικοι στην περιοχή Στροβιλιών αλλά και από την άρνηση του διεθνούς παράγοντα για αξιοποίηση των απομακρυσμένων και απομονωμένων περιοχών, κάτι που προβάλλεται και συζητείται έντονα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών στις Βρυξέλλες».

Ο Αντρος Καραγιάννης ανέφερε ακόμα ότι «στην επιστολή ζητούμε συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΟΗΕ για εκτίμηση της κατάστασης και της επιτακτικής ανάγκης στέγασης νέων ζευγαριών στον Δήμο Δερύνειας».

Πηγή: ΚΥΠΕ