Μπροστά σε πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων στoν προαύλιο χώρο του Λευκού Οίκου, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν έδωσαν τα χέρια, την περασμένη Τρίτη, σφραγίζοντας τη συμφωνία με την οποία ομαλοποιούνται οι σχέσεις των χωρών τους. Το επόμενο διάστημα, ίσως δούμε και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής να βαδίζουν στον ίδιο δρόμο. Πρόκειται για μια εξέλιξη που μέχρι πρόσφατα, φαινόταν αδιανόητη. 

Τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν αποτελούν μόλις το τρίτο και το τέταρτο αραβικό κράτος που προχωρούν στην εξομάλυνση των δεσμών με το Ισραήλ, μετά την Αίγυπτο το 1979 και την Ιορδανία το 1994. Φαίνεται όμως, πως μια νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται στην περιοχή. Φυσικά, η αλλαγή δεν πρόκειται να έρθει από τη μια μέρα στην άλλη και θα χρειαστεί ενδεχομένως να περάσουν χρόνια, μέχρι να δούμε αυτές τις συμφωνίες να αποφέρουν καρπούς.

Η ομαλοποίηση των σχέσεων προσφέρει πλούσιες ευκαιρίες, κυρίως οικονομικές, ειδικά σε αυτή την εποχή που οι χώρες της περιοχής προσπαθούν να ανακάμψουν μετά την πανδημία. Κατά κύριο λόγο, όμως πρόκειται για μια συμφωνία με έντονες γεωπολιτικές προεκτάσεις, που διαμορφώνει νέες ισορροπίες.

Είναι σαφές ότι οι εξελίξεις καθορίζονται γύρω από την κόντρα του Ισραήλ με το Ιράν όπως επίσης και του Ιράν με τη Σαουδική Αραβία. Μπροστά στον κίνδυνο η Τεχεράνη να αναδειχτεί νικήτρια στον αγώνα για περιφερειακή ηγεμονία οι παλιές έχθρες ξεχνιόνται και δημιουργούνται νέες συμμαχίες. Έτσι, ένας νέος γεωπολιτικός συνασπισμός μοιάζει να αναδύεται στη Μέση Ανατολή, μια συμμαχία του εβραϊκού κράτους με τις σουνιτικές μοναρχίες, έναντι της επιρροής του σιιτικού Ιράν σε πρώτο πλάνο και της Τουρκίας σε δεύτερο.

Η δημιουργία ενός τεράστιου σιιτικού τόξου, που θα ξεκινά από τη Μεσόγειο και θα φτάνει μέχρι τα βάθη της Ασίας είναι στόχος ύπαρξης για τους Ιρανούς αγιατολάχ. Το πρόβλημα είναι ότι το όνειρό τους είναι ο εφιάλτης του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας. Γι’ αυτό θα προσπαθήσουν είτε ο καθένας μόνος του είτε όλοι μαζί με κάθε μέσο να το εμποδίσουν. Και από ό,τι φαίνεται οι προσπάθειές τους πιάνουν τόπο. Η Μέση Ανατολή εισέρχεται σε μια νέα εποχή, όπου οι παλιές έχθρες μπαίνουν στο ντουλάπι της ιστορίας και οι νέες φιλίες αλλάζουν δραματικά το σκηνικό.

[email protected]