Η κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως ενημερώθηκε την περασμένη Τετάρτη για τη λειτουργία του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα προβλήματα που προκύπτουν από την πολιτική ανέγερσης ψηλών κτηρίων. Ως αποτέλεσμα, η Επιτροπή αποφάσισε όπως το θέμα συζητηθεί εκ νέου σε νέα συνεδρία στην παρουσία του υπουργού Εσωτερικών. Τα κυριότερα ζητήματα που εγέρθηκαν αφορούν στα πολεοδομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που προκύπτουν από την πολιτική ανέγερσης ψηλών κτηρίων.
Σημειώνεται ότι η πολιτική ανέγερσης ψηλών κτηρίων στηρίζεται σε αρκετά σχέδια παροχής πολεοδομικών κινήτρων, περιλαμβανομένων των προνοιών των Τοπικών Σχεδίων για προσέλκυση επιθυμητών λειτουργιών σε επιλεγμένες περιοχές και οδικούς άξονες, των κανονισμών για μεταφορά υπολειπόμενου συντελεστή δόμησης από διατηρητέες οικοδομές σε τεμάχια δέκτες, των κινήτρων αύξησης συντελεστή δόμησης αναπτύξεων των οποίων μέρος των ενεργειακών αναγκών καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, του σχεδίου κινήτρων για την παροχή χώρων στάθμευσης για δημόσια χρήση στα αστικά κέντρα και του σχεδίου παροχής κινήτρων του Υπουργικού Συμβουλίου για σκοπούς ανάκαμψης της αναπτυξιακής δραστηριότητας. 
Με εξαίρεση τα τοπικά σχέδια που δημοσιεύτηκαν το 2011 και εγκρίθηκαν το 2013, καθώς και τους κανονισμούς για μεταφορά υπολειπόμενου συντελεστή δόμησης από διατηρητέες οικοδομές σε τεμάχια δέκτες, τα υπόλοιπα σχέδια παροχής πολεοδομικών κινήτρων για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παροχή χώρων στάθμευσης για δημόσια χρήση στα αστικά κέντρα και ανάκαμψη της αναπτυξιακής δραστηριότητας, δεν υποβλήθηκαν ποτέ σε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Ως εκ τούτου, οι αθροιστικές (συνεργιστικές/συσσωρευτικές) επιπτώσεις των σχεδίων παροχής πολεοδομικών κινήτρων και της πολιτικής ανέγερσης ψηλών κτηρίων δεν εξετάστηκαν ποτέ ολοκληρωμένα, αλλά ούτε επαρκώς και εγκαίρως πριν από την έκδοση περιβαλλοντικών εγκρίσεων και τη χορήγηση πολεοδομικών αδειών για μεγάλης κλίμακας αναπτύξεις με ψηλά κτήρια.
Η ανεξέλεγκτη και διάσπαρτη χωροθέτηση ψηλών κτηρίων είναι ιδιαίτερα εμφανής κατά μήκος του Κόλπου της Λεμεσού, όπου παρουσιάζεται ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της πολιτικής αυτής, το οποίο αφορά στην ανάγκη εκτέλεσης αποστραγγιστικών εργασιών, δηλαδή άντλησης μεγάλων όγκων υπόγειων νερών και απόρριψής τους στη θάλασσα, κατά το στάδιο της κατασκευής των υπογείων και της θεμελίωσης των πολυώροφων κτηρίων που χωροθετούνται σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα.
Η ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού και η μη υποβολή της πολιτικής ανέγερσης ψηλών κτηρίων σε ΣΜΠΕ έχει οδηγήσει στη συσσώρευση ψηλών κτηρίων κατά μήκος της ακτογραμμής, με αποτέλεσμα το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (ΤΑΘΕ) να βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπα με το τεράστιο πρόβλημα της άντλησης μεγάλων όγκων υπόγειων νερών από τις εκσκαφές και της απόρριψής τους στη θάλασσα.
Επισημαίνεται ότι μετά από απαίτηση του Τμήματος Περιβάλλοντος και του ΤΑΘΕ, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ανέλαβε την προώθηση της εκπόνησης διαχειριστικής περιβαλλοντικής μελέτης για τη φέρουσα ικανότητα των κόλπων Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου σε σχέση με τη διάθεση υπόγειων νερών στη θάλασσα. Ωστόσο, προτού εκπονηθεί και εξεταστεί η συγκεκριμένη διαχειριστική περιβαλλοντική μελέτη και κυρίως η απαραίτητη ΣΜΠΕ για την πολιτική χωροθέτησης και ανέγερσης ψηλών κτηρίων, η Πολεοδομική Αρχή συνεχίζει να δέχεται αιτήσεις χορήγησης πολεοδομικών αδειών και η Περιβαλλοντική Αρχή συνεχίζει να εξετάζει Μελέτες Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ), κατά παράβαση του κοινοτικού κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Οδηγία 2001/42/ΕΚ) και της εναρμονιστικής νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας (Νόμος 102(Ι)/2005) για την εκτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από ορισμένα σχέδια και/ ή προγράμματα.
Και όχι μόνο δεν έχει προηγηθεί ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός και δεν έχει αξιολογηθεί ΣΜΠΕ για την κατάλληλη χωροθέτηση ψηλών κτηρίων και την αντιμετώπιση των αθροιστικών (συνεργιστικών/συσσωρευτικών) επιπτώσεών τους, αλλά η Πολεοδομική Αρχή αφήνει να νοηθεί ότι έχει εκπονηθεί ΣΜΠΕ για την αναθεώρηση των τοπικών σχεδίων που δημοσιεύτηκαν το 2011 και εγκρίθηκαν το 2013, συνεπώς δεν χρειάζεται η αξιολόγηση ΣΜΠΕ για μεγάλης κλίμακας αναπτύξεις με ψηλά κτήρια.
Όλα αυτά ενώ η Περιβαλλοντική Αρχή ζήτησε επανειλημμένα από την Πολεοδομική Αρχή την εκπόνηση και υποβολή ΣΜΠΕ για μεγάλης κλίμακας αναπτύξεις με ψηλά κτήρια, με επιστολές ημερομηνίας 27/11/2017, 15/12/2017, 29/01/2018 και 15/05/2018.