Τις δύο τελευταίες βδομάδες, ο αγωγός μέσω του οποίου υδροδοτούνται οι δυτικές περιοχές της Λευκωσίας και τα χωριά τής εκεί περιοχής, χάλασε τέσσερις συνολικά φορές, με αποτέλεσμα να σταματήσει επανειλημμένα η υδροδότηση σε πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η χθεσινή βλάβη, στον κεντρικό παροχετευτικό αγωγό, όπως ανακοίνωσε το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας είχε ως αποτέλεσμα, να διακοπεί η παροχή νερού στις περιοχές Αρχαγγέλου, Μακεδονίτισσας και σε μέρος του Δήμου Στροβόλου, παρά το γήπεδο του «ΑΠΟΕΛ».

Από τη βλάβη επηρεάστηκαν και οι κοινότητες στα δυτικά της Λευκωσίας, οι οποίες υδροδοτούνται από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.

Η βλάβη αναμενόταν να επιδιορθωθεί αργά ψες, ενώ με την επιδιόρθωση άρχισε η αντικατάσταση μέρους του συγκεκριμένου αγωγού για αποφυγή μελλοντικών αστοχιών στον αγωγό.

«Θα καταβληθούν προσπάθειες για την όσο το δυνατό γρηγορότερη επιδιόρθωση της βλάβης και την αποκατάσταση της παροχής νερού σε όλους τους καταναλωτές», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε τη λύπη του για την ταλαιπωρία που προκλήθηκε και διαβεβαίωσε τους καταναλωτές ότι «καταβάλλονται προσπάθειες για μόνιμη επίλυση του προβλήματος που παρουσιάστηκε στην υδροδότηση της συγκεκριμένης περιοχής». 

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του ΣΥΛ, διευθυντής του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Παρμακλής, η χθεσινή βλάβη ήταν η τέταρτη που σημειώθηκε τις δύο τελευταίες βδομάδες στον αγωγό, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη πίεση στο Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των πελατών της σε νερό, το συντομότερο δυνατόν.

Ο αγωγός, στο σημείο όπου σημειώθηκαν οι απανωτές βλάβες, τοποθετήθηκε το 1992, πριν δηλαδή από 28 χρόνια και πλέον δεν είναι κατάλληλος, παρόλο που υδροδοτεί μέσω αντλιοστασίου όλη τη δυτική Λευκωσία και τα χωριά της γύρω περιοχής.

«Η καταπόνηση του δικτύου τα τελευταία πέντε χρόνια, έφερε πολλά προβλήματα στην περιοχή» παραδέχεται ο επικεφαλής του ΣΥΛ και συμπληρώνει: «Αυτή τη φορά όμως, έδωσα εντολή όπως προχωρήσει άμεσα η αντικατάσταση του αγωγού, από το σημείο μπροστά από το Απολλώνειο μέχρι και τη διασταύρωση. Χρειάζονται πάρα πολλά λεφτά για ένα τέτοιο έργο, όμως πρέπει να το κάνουμε διότι ο υφιστάμενος αγωγός σπάζει συνέχεια και δεν μπορεί ο κόσμος να ταλαιπωρείται άλλο. Πρέπει να τον φτιάξουμε και θα τον φτιάξουμε».

Σε πρώτο στάδιο, θα επιδιορθωθεί ο υφιστάμενος αγωγός, ώστε να συνεχιστεί η παροχή νερού, όμως παράλληλα θα τοποθετείται νέος αγωγός εκεί, ώστε με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, θα τεθεί εκτός λειτουργίας ο παλιός και να περάσει η υδροδότηση στο νέο αγωγό. 

Ο νέος αγωγός που θα τοποθετηθεί προς αντικατάσταση του υφιστάμενου, θα είναι νέου τύπου, κατασκευασμένος με χυτοσίδηρο, γεγονός που θα μειώσει τις πιθανότητες βλάβης και θα είναι μήκους ενός περίπου χιλιομέτρου.  

«Είναι μεγάλο έργο, όμως θα το ξεκινήσουμε άμεσα», δηλώνει ο επικεφαλής του ΣΥΛ ο οποίος επισκέφθηκε χθες το σημείο της βλάβης του αγωγού και εκεί, συζήτησε με εκπροσώπους της Αρχής Ηλεκτρισμού και της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου τον τρόπο διεξαγωγής των εργασιών για τοποθέτηση νέου αγωγού.