Η Εταιρεία Κυπριακών Οικονομικών Μελετών πραγματοποίησε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Η Ευρώπη μετά την κρίση του κορωνοϊού». Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαΐου 2020, με εισηγήτρια του θέματος τη Μαρία Δεμερτζή,  αναπληρώτρια διευθύντρια του Bruegel, Ευρωπαϊκού Think Tank με έδρα τις Βρυξέλλες που εξειδικεύεται στα οικονομικά.
 
Όπως ανέφερε η εισηγήτρια «η κρίση του κορωνοϊού  δημιουργεί οικονομικούς και πολιτικούς κινδύνους για τα επόμενα χρόνια, κάτι που είναι αναμφισβήτητο. Τα υψηλά χρέη και τα ελλείμματα θα αυξηθούν και πολλά κράτη μέλη θα αντιμετωπίσουν πρόσθετη πίεση στη βιωσιμότητα των χρεών τους. Η ανεργία ενδεχομένως να αυξηθεί και η επαναφορά στην ομαλότητα να πάρει περισσότερο χρόνο από ό,τι τώρα αναμένουμε. Αυτός ο συνδυασμός οικονομικών και πολιτικών κινδύνων θα δοκιμάσει την οικονομική και θεσμική ανθεκτικότητα της ευρωζώνης».
 
Η εισηγήτρια, γνώστης των ευρωπαϊκών θεμάτων, ανέφερε πως «η Ευρώπη, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να δράσει συλλογικά και αυτό ακριβώς κάνει. Η αντίδραση σε επίπεδο Ε.Ε. και θεσμών είναι πρωτοφανής και, από πολλές απόψεις, καινοτόμος. Το ταμείο ανάκαμψης, όπως περιγράφεται στη γαλλογερμανική πρόταση της 18ης Μαΐου 2020 και περιλαμβάνεται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νέας Γενιάς, θα ενσωματωθεί στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, στον επταετή προϋπολογισμό της Ε.Ε.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι υπεύθυνη για την κατανομή των κονδυλίων, και έτσι ο ρόλος της διευρύνεται».
Η κα Δεμερτζή εξήγησε ακόμη πως «η Επιτροπή θα δανείζεται επίσης απευθείας από τις κεφαλαιαγορές βάσει του δικού της προϋπολογισμού. Οι συνολικοί πόροι που θα διατεθούν στον νέο επταετή προϋπολογισμό 2021-2027 θα υπερδιπλασιαστούν από το κανονικό ποσό των €1.1 τρις στα €2,4 τρις περίπου, συμπεριλαμβανομένων των €540 δις που έχουν εγκριθεί από την ομάδα των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης».
 
Καταληκτικά η κα Δεμερτζή ανέφερε πως «πως με όλα όσα συμβαίνουν, η κρίση του Κορωνοϊού έχει πυροδοτήσει την επόμενη φάση της ευρωπαϊκής ενοποίησης».
 
Ο Γιάννης Τιρκίδης, πρόεδρος της Εταιρείας Κυπριακών Οικονομικών Μελετών, ανοίγοντας την εκδήλωση, αναφέρθηκε στην πορεία της ευρωζώνης μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008, χαρακτηρίζοντάς την «ως εξαιρετικά δύσκολη και πολιτικά δύσβατη», προσθέτοντας ότι «η διαδικασία ολοκλήρωσης κάπου σταμάτησε και τώρα μετά την κρίση του κορωνοϊού παρέχεται η ευκαιρία επανεκκίνησης αυτής της διαδικασίας ως αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχή συνέχεια του προγράμματος της ενιαίας αγοράς και του κοινού νομίσματος».
 
Πηγή: philenews