To Top
11:12 Πέμπτη
27 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Τα παράδοξα του πολέμου
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Τα παράδοξα του πολέμου
  19 Οκτωβρίου 2019, 9:20 πμ  
Πόλεμος μαίνεται στη γειτονιά μας. Η Τουρκία έχει εισβάλει στη Συρία, στην περιοχή των Κούρδων, προκαλώντας αιματοκύλισμα και δημιουργώντας εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Οι Κούρδοι, που ήταν για χρόνια περιθωριοποιημένοι και θύματα διακρίσεων, εγκαθίδρυσαν εκεί ντε φάκτο καθεστώς αυτονομίας, με τη διαφωνία της επίσημης συριακής Κυβέρνησης. Για περίπου 5 χρόνια οι Κούρδοι συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, η Τουρκία επιτέθηκε, κάτι που έθεσε σε κίνδυνο τις σκληρά κερδισμένες επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ακολούθως, οι Κούρδοι συμμάχησαν με τον Σύρο Πρόεδρο Άσαντ και τους υποστηρικτές του, Ιράν και Ρωσία. Η πολεμική μηχανή του Άσαντ αναπτύσσεται ήδη σε όλο το μήκος των τουρκικών συνόρων. Στρατηγός των Κούρδων ανέφερε ότι «αν πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ συμβιβασμών και γενοκτονίας του λαού μας, σίγουρα θα επιλέξουμε τη ζωή των ανθρώπων μας».
Η μετατόπιση των συμμαχιών άλλαξε τα δεδομένα. Ο πόλεμος έχει τα παράδοξά του. 
Ο πόλεμος υπήρξε πάντα στην ιστορία της ανθρώπινης ύπαρξης, είναι μια έκφραση των ανθρωπίνων συναισθημάτων και αλληλεπιδράσεων. Αποτελεί καθρέπτη της κοινωνίας. 
Παραδόξως, ο πόλεμος είναι έκφραση των βασικών ζωωδών ενστίκτων αλλά και αξιόλογων πολιτισμένων αρετών μας. Στον πόλεμο συμβαίνουν ανατροπές και παράδοξα. 
Ανάλογα με τις περιστάσεις, οι στρατιώτες αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Οι στρατιώτες του Μπασάρ αλ Άσαντ τώρα τυγχάνουν υποδοχής ηρώων, ενώ πριν ήταν εχθροί. 
Όταν τα ρωσικά στρατεύματα συναντήθηκαν με τα αμερικανικά στη Γερμανία (Elbe) μετά την ήττα του Χίτλερ, απαθανατίστηκαν αγκαλιασμένοι. Σε λίγους μόνο μήνες ήταν εχθροί. Στον πόλεμο οι φιλίες και οι συμμαχίες είναι εφήμερες. 
Η εξοικείωση με τον θάνατο επιδρά τόσο πολύ στους στρατιώτες που δεν τους αγγίζει πλέον, γίνεται μέρος της καθημερινής ρουτίνας. Στο Μουσείο Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ, είναι δημοσιευμένη μια φωτογραφία που απεικονίζει το γερμανικό προσωπικό του στρατοπέδου εξόντωσης Εβραίων (Auschwitz) σε ένα διάλειμμα της «εργασίας» τους, που περιλάμβανε ομαδικούς φόνους Εβραίων. Η φωτογραφία θα μπορούσε να απεικονίζει οποιανδήποτε ομάδα εργαζομένων. Φαίνονται ολόγελοι, ευδιάθετοι, προφανώς οι φονιάδες περνούν καλά. 
Πολλές οι συνέπειες του πολέμου. Μπορεί να προκαλέσει εκτός από θανάτους και τρομερούς τραυματισμούς. Κάποιος μπορεί να επιζήσει αλλά λόγω των τρομερών τραυμάτων να αλλάξει ριζικά όχι μόνο η δική του ζωή αλλά και των γύρω του. 
Οι μελλοντικές γενιές επηρεάζονται από τον πόλεμο, η παιδική ψυχή τραυματίζεται από τις άσχημες εμπειρίες, χάνεται η αθωότητα και καταστρέφεται το μέλλον της χώρας. Τα παιδιά προσπαθούν, πολλές φορές μάταια, να επιβιώσουν μέσα στα συντρίμμια.
Ο πόλεμος έχει και τα θετικά του, όσο περίεργο και αν φαίνεται.
Ο πόλεμος μπορεί να αποτελέσει πορεία προς την αλλαγή. Αφρικανοί συμπεριλήφθηκαν στον επίσημο αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 
Επειδή οι άντρες των χωρών που ενεπλάκησαν στους Παγκοσμίους Πολέμους είχαν στρατευτεί, οι γυναίκες, που μέχρι τότε ασχολούνταν μόνο με το νοικοκυριό, μπήκαν στην παραγωγή και στελέχωσαν τα εργοστάσια. Οι γυναίκες έσπασαν τους φραγμούς εξαιτίας του πολέμου. 
Η Florence Nightingale (1820-1910) ήταν γόνος εύπορης αγγλικής οικογένειας, με αξιόλογες σπουδές. Ακολούθως, σπούδασε νοσηλευτική και αναχώρησε για το μέτωπο (Κριμαϊκός Πόλεμος, 1854-1855) επικεφαλής νοσοκόμων, όπου κατέβαλλε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσει τους ασθενείς και να απαλύνει τον πόνο τους.
Κατά τη διάρκεια των Παγκοσμίων Πολέμων, η παραγωγή αυξήθηκε, η τεχνολογία έκανε άλματα και η κάθε χώρα επιστράτευσε τους καλύτερους επιστήμονες για καινούργια επιτεύγματα. Για παράδειγμα, υπήρξε αγώνας ταχύτητας ποιος θα κατασκεύαζε πρώτος την ατομική βόμβα (Χιροσίμα, Ναγκασάκι). Η Αμερική πρώτη έκοψε το νήμα με την ομάδα του Λος Αλάμος. Ο πόλεμος είναι ταυτόχρονα και παραγωγικός και καταστροφικός.
Αν αλλάξουν οι στολές, θα δούμε στα πρόσωπα των πολεμιστών ίδιες εκφράσεις, όπως φόβο, τρόμο. 
Ο πόλεμος είναι άγριος, χαοτικός αλλά στον στρατό επικρατεί απόλυτη τάξη και ιεραρχία.
Όταν μια χώρα μπει στον πόλεμομ, συσπειρώνεται ο λαός της μπροστά στον κοινό εχθρό. Οι άντρες παλιά θεωρούσαν τον πόλεμο ως μέσο απόδειξης του ανδρισμού τους, στον οποίο συντονίζονται, συνεργάζονται ομαδικά, υπάρχει συντροφικότητα. Με το τέλος του πολέμου, ο λαός γιορτάζει κατανοώντας ότι όλη η προσπάθεια, όλες οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες. Προκαλείται ευφορία όταν μπορούν να πουν «νενικήκαμε».
Ο πόλεμος είναι ένα κοινωνικό παράδοξο διότι αναδεικνύει τον χειρότερο εαυτό του ανθρώπου, αλλά ταυτόχρονα και τον καλύτερο.
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...