To Top
16:13 Τετάρτη
26 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Βουλευτές και νόμοι κατά παραγγελία
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Βουλευτές και νόμοι κατά παραγγελία
  24 Οκτωβρίου 2019, 9:28 πμ  
Σοβαρά κρούσματα διαπλοκής και εξυπηρέτησης συμφερόντων ταλανίζουν το Κοινοβούλιο. Βουλευτές έχουν αποθρασυνθεί σε τέτοιο βαθμό που χωρίς κανένα ηθικό ενδοιασμό, καταθέτουν και ψηφίζουν προτάσεις νόμου που εξυπηρετούν πρώτα και κύρια τα δικά τους συμφέροντα. 

Ο νόμος που ετοιμάστηκε και ψηφίστηκε κατά παραγγελία στη Βουλή αποφυλακίζοντας πρόωρα τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου και όλα τα κομματικά στελέχη που πρωταγωνίστησαν στο σκάνδαλο με τις μίζες του ΣΑΠΑ όπως και παιδεραστές, μπορεί να προκάλεσε γενική λαϊκή κατακραυγή, ωστόσο, στη Βουλή σφυρούν αδιάφορα και συνεχίζουν απτόητοι να νομοθετούν κατά παραγγελία. Αρκούντως ενδεικτική και η πρόταση νόμου που κατέθεσαν βουλευτές, που σκοπό έχει να καταστήσει ως ποινικό αδίκημα την παρεμπόδιση άσκησης κυνηγετικής δραστηριότητας. Επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να περιορίσουν τη δράση των ακτιβιστών κυρίως στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, όπου ως γνωστό, οι κάτοικοι ζητούν τη νομιμοποίηση των ξόβεργων. Παράλληλα, με την ίδια πρόταση νόμου, γίνεται εισήγηση για μείωση των εξοντωτικών προστίμων που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία σε ό,τι αφορά τη λαθροθηρία αμπελοπουλιών με ξόβεργα. 

Μόλις πριν τρεις εβδομάδες, έρευνα του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τις φορολογικές δηλώσεις των κρατικών αξιωματούχων, αποκάλυψε περιπτώσεις βουλευτών που νομοθέτησαν για τους εαυτούς τους με σκοπό να τύχουν φορολογικής αμνηστίας. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Ελεγκτής πέρασε από κόσκινο τους φορολογικούς φακέλους 154 πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων στους οποίους περιλαμβάνονταν πρώην και νυν Πρόεδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής, υπουργοί, βουλευτές και αρχηγοί Κομμάτων. Όπως διαπιστώθηκε, από τα 154 πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα τα εννέα εντάχθηκαν στο σχέδιο για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών τους οφειλών μέσω του οποίου διαγράφονταν τόκοι και επιβαρύνσεις, ενώ πλήρωναν τις οφειλές τους με δόσεις. Το συγκεκριμένο σχέδιο ήταν αποτέλεσμα νομοθετικής ρύθμισης της Βουλής, πίσω από το οποίο βρίσκονται βουλευτές με φορολογικές οφειλές. Δεν είναι κακό να χρωστά κανείς. Το μεμπτό και το καταδικαστέο στην προκειμένη περίπτωση, είναι που βουλευτές προώθησαν μια νομοθεσία  επικαλούμενοι το κοινό καλό ενώ την ίδια ώρα, απέκρυψαν το γεγονός ότι είναι και οι ίδιοι άμεσα ενδιαφερόμενοι και παράλληλα, οι πρώτοι στους οποίους έτυχε εφαρμογή η νομοθεσία που ψήφισαν, διαγράφοντας από τις φορολογικές οφειλές τους χιλιάδες ευρώ σε τόκους και άλλες επιβαρύνσεις. «Μαζί με το βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα», λέει η περίφημη παροιμία που ταιριάζει γάντι στην προκειμένη περίπτωση όπως βεβαίως και σε πολλές άλλες πολιτικές αποφάσεις. 

Την περασμένη εβδομάδα είχαμε και πάλι καταγγελίες για κατά παραγγελία νομοθεσία, η οποία, παρέχει την εξουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο να παραχωρεί, να ανταλλάσσει ή και να αποξενώνει κρατικής ιδιοκτησίας ρυάκια, ποταμούς, φυσικούς υδραγωγούς, αργάκια, μονοπάτια ακόμα και δρόμους ή πεζοδρόμια που κρίνονται άνευ χρησιμότητας προκειμένου να διευκολύνεται η ανάπτυξη ιδιωτικής γης. Η πρόταση προβλέπει και τη θέσπιση, μέσω Κανονισμών, συγκεκριμένων κριτηρίων και όρων για τις πιο πάνω αποξενώσεις κρατικής ιδιοκτησίας.

Ο ΔΗΣΥ δεν κρύβει το γεγονός ότι η πρόταση νόμου που κατέθεσε σκοπό έχει να διευκολύνει την ανάπτυξη ιδιωτικής γης. Ωστόσο, ηγέρθησαν  ερωτήματα και υποψίες για εξυπηρέτηση συμφερόντων όταν ο εκπρόσωπος της Ένωσης Δήμων και δήμαρχος Πέγειας, Μαρίνος Λάμπρου, κατήγγειλε ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής ότι υπάρχει συγκεκριμένη περίπτωση στα όρια του Δήμου του που ταιριάζει με ακρίβεια στην προτεινόμενη νομοθεσία. Όπως υποστήριξε ο δήμαρχος Πέγειας, η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ φωτογραφίζει συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία, προγραμματίζει την ανέγερση 22 επαύλεων και εστιατορίου σε παραλία του δήμου όπου διασχίζεται από τρία δημόσια μονοπάτια και ένα δημόσιο αργάκι. Από την άλλη, η εν λόγω εργοληπτική εταιρεία απορρίπτει τις καταγγελίες ως αβάσιμες. Εμείς τώρα ποιους να πιστέψουμε; Ποιοι λένε την αλήθεια; Ευσταθούν οι καταγγελίες του δήμαρχου Πέγειας που διατυπώθηκαν εναντίον βουλευτών σε συνεδρία της Βουλής ή όχι; Πάντως, είναι εκπληκτική η απάθεια που επιδεικνύει ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος, περί άλλα μεριμνά και τυρβάζει. 

Παρεμπιπτόντως: Αναμένουμε, ακόμη, τη σύνταξη του περιβόητου Κώδικα Δεοντολογίας για τους βουλευτές που η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO) απαίτησε εδώ και μήνες την εφαρμογή του. 

hadjistylianoum@phileleftheros.com 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...