Το αγαπώ τόσο πολύ αυτό το θέατρο! Κι είναι αυτός ένας παραπάνω λόγος για να χαίροµαι, όχι µόνο επειδή επαναλειτούργησε, αλλά και για την εξαιρετική ανοικοδόµησή του.
 
Οι Λευκωσιάτες έχουµε εθιστεί πια στην γκρίνια, δικαιολογηµένη βεβαίως δεν λέω, πλην όµως ψυχοφθόρα. Η πόλη τα τελευταία χρόνια µοιάζει µε ένα απέραντο εργοτάξιο που ταλαιπωρεί βασανιστικά τις ζωές µας. Ξεκινώντας από το σήριαλ της πλατείας Ελευθερίας, µέχρι τα έργα στους δρόµους, την κυκλοφοριακή ασφυξία, τις πληµµύρες µετά από την τελευταία καταιγίδα… Εύλογα λοιπόν, θα µπορούσε κάποιος ν’ αναρωτηθεί, τι µας έλειπε µέσα στο γενικότερο µπάχαλο; Ένα Διεθνές Φεστιβάλ!
 
Ο βαρύγδουπος τίτλος και µόνο, φυσιολογικά γεννά αµφιβολίες. Προσωπικά πάντως, οµολογώ πως άκουσα την αρχική εξαγγελία µε κάποια καχυποψία. Κακώς, όπως αποδείχτηκε, αφού το φεστιβάλ αποδείχτηκε αντάξιο των πιο υψηλών προσδοκιών. Έτσι, που ξαφνικά στην πόλη µας άνθισε ο πολιτισµός, στο ιστορικότερο µάλιστα θέατρό της. 
Η Επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ και ειδικότερα ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Γιώργος Παπαγεωργίου, έκαναν εξαιρετική δουλειά με το πρόγραμμα. Δεδομένου και του χαμηλού προϋπολογισμού που διέθεταν, έδειξαν τα δόντια τους στα κραταιά «Κύπρια» από εκεί που δεν το περίμενε κανείς. Και μόνο το αριστούργημα του Akram Khan («Ξεγελώντας τον διάβολο») ανέβασε τον πήχη τόσο ψηλά, ώστε να δικαιολογείται το «διεθνές» του εγχειρήματος.
 
Απ΄ εκεί και πέρα, η γκάμα είναι μεγάλη, σχεδιασμένη έτσι ώστε να καλύπτει όλο το φάσμα των παραστατικών τεχνών. Από τα προσεχώς, σημειώστε την παράσταση της Λίας Χαράκη η οποία χορογραφεί τη δασκάλα της Ναδίνα Λοϊζίδου (12&13/11), την «Κυρά της Ρω» με την Φωτεινή Μπαξεβάνη (14/11), τα «Χίλια πλοία» της Natalie Haynes (17/11), μια ολοήμερη αφήγηση του Τρωικού Πολέμου από 25 γυναίκες ηθοποιούς και την «Ελένη Volume V» με τον Μάριο Ιωάννου (18/11). Λεπτομέρειες για τις παραστάσεις αλλά και το πλήρες πρόγραμμα, θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.nicosia.org.cy 
 
ΦΩΤΟ: Το κοινό της Λευκωσίας είχε την ευκαιρία να απολαύσει, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ, την συγκλονιστική παράσταση του Akram Khan «Outwitting the devil».
 
Φιλgood, τεύχος 245.