Η καραντίνα «φούσκωσε» τους λογαριασμούς των νοικοκυριών στις τράπεζες και οδήγησε σε αύξηση της αποταμίευσης για τρεις συνεχόμενους μήνες, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.

Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι το lockdown σε καταστήματα και επιχειρήσεις, αλλά και το κλίμα της έντονης αβεβαιότητας έχει οδηγήσει ακόμη και εκείνους που συνέχισαν να εργάζονται στο να περιορίσουν σημαντικά τις δαπάνες τους και να αυξήσουν την αποταμίευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παράλληλα, και οι λιγότερες επιλογές για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών που υπήρχαν, περιόρισαν τις καταναλωτικές δαπάνες. Ενδεχομένως σημαντικό ρόλο προς αυτήν την τάση να έπαιξε και η αναστολή των δόσεων.

Πάντως, διαφορετική ήταν η εικόνα στις αποταμιεύσεις των επιχειρήσεων οι οποίες παρουσίασαν άνοδο τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ αντίθετα Απρίλιο και Μάρτιο υπήρξαν μειώσεις.

Τα υψηλά επίπεδα αποταμίευσης οφείλονται εν μέρει στην πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για την προστασία του εργατικού δυναμικού και των θέσεων εργασίας. Τα μέτρα για να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού κράτησαν κλειστά τα καταστήματα και «πάγωσαν» την τουριστική και ταξιδιωτική κίνηση, αφήνοντας τα νοικοκυριά με λιγότερες επιλογές για δαπάνες.

Από την άλλη, δεν υπήρχε ο «βραχνάς» πληρωμής δόσεων για όσους δικαιούνταν και ζήτησαν αναστολή μέχρι τέλος του χρόνου. Ως αποτέλεσμα, οι ρυθμοί αποταμίευσης αυξήθηκαν.

Τον Απρίλιο που ήταν πιο έντονη η καραντίνα οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών σημείωσαν αύξηση €167,1 εκατ., τον Μάιο η άνοδος ήταν €127,6 εκατ. και τον Ιούνιο η άνοδος ήταν €58,9 εκατ.

Το υπόλοιπο των καταθέσεων στο σύνολο του συστήματος τέλος Ιουνίου ήταν €47,83 δις. και από αυτά τα €38,80 δις. ήταν καταθέσεις κατοίκων εσωτερικού. Ως προς την ανάλυση των στοιχείων, οι αποταμιεύσεις κυπριακών νοικοκυριών τέλος Ιουνίου ήταν €24,15 δισ. Τον Μάρτιο, που το δεύτερο δεκαπενθήμερο η οικονομία οδηγήθηκε σε lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι καταθέσεις παρουσίασαν μείωση €43,6 εκατ. Τον Απρίλιο που ήταν πιο έντονη η καραντίνα οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών σημείωσαν αύξηση €167,1 εκατ., τον Μάιο η άνοδος ήταν €127,6 εκατ. και τον Ιούνιο η άνοδος ήταν €58,9 εκατ. 

Από την άλλη, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων τέλος Ιουνίου ήταν €8,98 δις. Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο παρουσίασαν αρνητική μεταβολή κατά €124,1 εκατ. και €109,9 εκατ. αντίστοιχα. Τον Μάιο και τον Ιούνιο οι καταθέσεις σημείωσαν άνοδο €31,4 εκατ. και €207, 5 εκατ. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και συνταξιοδοτικών ταμείων για τρεις συνεχόμενους μήνες είχαν αρνητικό πρόσημο. Τέλος Ιουνίου το υπόλοιπο καταθέσεων στην συγκεκριμένη κατηγορία ήταν €1,42 δις. Τον Απρίλιο η μείωση ήταν €100,9 εκατ. τον Μάιο €41,3 εκατ. και τον Ιούνιο €68,4 εκατ. 

Σχετικά με τις καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών, το υπόλοιπο τέλος Ιουνίου ήταν €6,37 δισ. και για δύο συνεχόμενους μήνες υπήρξε μείωση. Τον Μάιο και τον Ιούνιο ήταν €123 εκατ. και €113,8 εκατ. Τον Απρίλιο σημειώθηκε άνοδος €121 εκατ. και τον Μάρτιο παρουσιάστηκε μείωση €75,4 εκατ. Οι καταθέσεις κατοίκων χωρών της Ευρώπης τέλος Ιουνίου ήταν €2,65 δισ. μήνας κατά τον οποίο σημείωσαν άνοδο €4,2 εκατ. Τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο είχε παρουσιαστεί μείωση των καταθέσεων κατά €32,6 εκατ., €39,2 εκατ. και €6,4 εκατ. αντίστοιχα.