Οι κάτοικοι Κύπρου φαίνεται ότι ψηφίζουν Κύπρο για τις φετινές τους διακοπές. Ενώ οι τιμές είναι χαμηλότερες φέτος για την Ελλάδα, εντούτοις, η ζήτηση που υπάρχει δεν είναι η αναμενόμενη. Δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός που αποτέλειωσε τα ταξίδια διακοπών στο εξωτερικό, αλλά σύμφωνα με παράγοντες της τουριστικής αγοράς, η επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και οι τουρκικές προκλήσεις έχουν τρομοκρατήσει περαιτέρω τους ταξιδιώτες οι οποίοι προβαίνουν σε ακυρώσεις των κρατήσεων τους.

Από τη μια η ασταθής πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, αλλά και η χαλαρότερη αντιμετώπιση της πανδημίας από πλευράς της ελληνικής Κυβέρνησης, έκανε πολλούς Κυπρίους να κάνουν δεύτερες σκέψεις για να ταξιδέψουν προς τα ελληνικά νησιά, όπως έκαναν διαχρονικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι Κύπριοι γυρίζουν πλάτη στην Ελλάδα, φοβούμενοι τον χειρισμό που κάνει η Ελλάδα στον κορωνοϊό, την ελεύθερη κάθοδο των Βρετανών, αλλά και των αυξανόμενων κρουσμάτων. Έτσι, επιλέγουν να μείνουν Κύπρο το φετινό καλοκαίρι, μιας και οι ξενοδόχοι έχουν δώσει καλύτερες τιμές για να τονώσουν τη ζήτηση.

Οι Κύπριοι κατά κύριο λόγο επιλέγουν διάφορες μικρές αποδράσεις τα Σαββατοκύριακα, επιλέγοντας την ασφάλεια που τους προσφέρει η χώρα.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τέτοιες τιμές είχε χρόνια να δει ο Κύπριος, ειδικότερα αν θυμηθεί κανείς ότι η απώλεια της Cobalt εκτίναξε τις τιμές των ναύλων. 

Με μια έρευνα στο διαδίκτυο, διαπιστώνει κανείς ότι οι τιμές για Ελλάδα είναι πολύ χαμηλές. Ανάλογα με την πολιτική της κάθε εταιρείας στη χρέωση των αποσκευών, οι τιμές ανεβοκατεβαίνουν. Για παράδειγμα από 1-8 Αυγούστου, μπορεί να βρει κανείς αεροπορικό εισιτήριο μεταξύ €65-€130 για Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, οι τιμές αυτές είναι χωρίς αποσκευές, επομένως, το συνολικό κόστος είναι ψηλότερο. Και πάλι όμως, συγκριτικά με περσινά επίπεδα οι τιμές έχουν πέσει περίπου 30%. 

Στα ίδια επίπεδα είναι οι τιμές για Αθήνα. Για το δρομολόγιο Λάρνακα- Αθήνα οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ €90-€170. Όπως πληροφορείται ο «Φ», αυτό είναι και το δημοφιλέστερο δρομολόγιο και οι πληρότητες του είναι σχετικά καλύτερες. Σημειώνεται ότι οι αεροπορικές εταιρείες παίρνουν επιδοτήσεις από το κράτος, ωστόσο, αυτό που έχει σημασία είναι εάν ταξιδεύει ο κόσμος.

Μιλώντας στον «Φ» ο επίτιμος πρόεδρος των ταξιδιωτικών πρακτόρων (ACTA) Άκης Κελεπέσιης δήλωσε ότι η κατάσταση είναι τραγική. «Οι δηλώσεις που έγιναν από τους επιδημιολόγους (προ δεκαπενθημέρου) ότι ο κορωνοϊός είναι σε αναζωπύρωση στην Ελλάδα σκότωσε την όποια δυναμική υπήρξε. Από εκείνη την ημέρα, μόνο ακυρώσεις έχουμε». Παράλληλα, σχολίασε ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο προκάλεσε ακόμα έναν φόβο στους Κυπρίους που σχεδίαζαν ταξίδι. 

Σχολιάζοντας τις τιμές, ο κ. Κελεπέσιης δήλωσε ότι είναι πολύ καλύτερες φέτος, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, η κατάσταση δεν θα σωθεί. «Είμαστε στο 20% συγκριτικά με πέρσι», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι εναπομείναντες μήνες δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις ζημιές.