To Top
06:13 Τετάρτη
1 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ένας σχεδιασμός που έμεινε στα συρτάρια και η έξωθεν καλή μαρτυρία
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Ένας σχεδιασμός που έμεινε στα συρτάρια και η έξωθεν καλή...
  17 Νοεμβρίου 2019, 9:17 πμ  
Ήταν αρχές του 2016 όταν είδε το φως της δημοσιότητας μία πρωτοφανής για τα κυπριακά δεδομένα πρόταση. Η συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση αφορούσε τον τομέα των ακινήτων και ήταν δημιούργημα, κατά πάσα πιθανότητα, της τρόικας, των τραπεζών, ενώ έχαιρε και της στήριξης της Κεντρικής Τράπεζας. Το συγκεκριμένο προσχέδιο νομοσχεδίου προέβλεπε τη δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Διαδικασίας Μεταβίβασης Ακίνητης Ιδιοκτησίας. Δηλαδή, ενός ενδιάμεσου οργανισμού που θα έμπαινε μεταξύ του αγοραστή του ακινήτου και του πωλητή/developer και θα χειριζόταν όλη τη διαδικασία μέχρι ο τίτλος ιδιοκτησίας να κατέληγε στον αγοραστή. Υπενθυμίζεται πως εκείνη την περίοδο, το θέμα των εγκλωβισμένων τίτλων ιδιοκτησίας και οι περιπλοκές με τίτλους που είχαν μέμο από τις τράπεζες ενώ οι υποχρεώσεις ήταν εξοφλημένες, ήταν στα φόρτε τους. Με τον συγκεκριμένο τρόπο, οι τράπεζες ουσιαστικά επιχειρούσαν να αναλάβουν τον έλεγχο των εισπράξεων των εταιρειών ανάπτυξης γης. Υπενθυμίζεται επίσης, πως τότε τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια του τομέα των ακινήτων ήταν σε τεράστια επίπεδα, αφού τότε άρχιζε η έντονη διαδικασία αναδιάρθρωσης μέσω ανταλλαγής ακινήτων έναντι του χρέους. 

Η προαναφερόμενη προσπάθεια τελικά έπεσε στο κενό προτού καν φτάσει στη βουλή, ούτε καν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. Μάλιστα, ο τότε επικεφαλής εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάγκος Δημητρίου, με επιστολή του προς τους CEOs των τραπεζών, τους ενημέρωνε πως το νομοσχέδιο ως είχε αντιμετώπιζε έντονες αντιδράσεις και δεν επρόκειτο να περάσει από τη Βουλή. Παράλληλα, καλούσε τους τραπεζίτες να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για εναλλακτικές λύσεις. 

Παλιά ξινά σταφύλια θα μου πείτε. Έλα όμως που τα σταφύλια σήμερα βγαίνουν στην επιφάνεια με αφορμή το ζήτημα των διαβατηρίων μέσω πολιτογράφησης. Στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισε η μουρμούρα και οι επικρίσεις κατά των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης. «Αφού έφαγαν με χρυσά κουτάλια από το πρόγραμμα, γιατί δεν μειώθηκαν τα Μη Εξυπηρετούμενα δάνειά τους; Γιατί συνεχίζουν να έχουν από τα ψηλότερα επίπεδα; Πού πήγαν τα δισεκατομμύρια;» Αν σήμερα είχαμε κάτι αντίστοιχο με τον προαναφερόμενο προτεινόμενο μηχανισμό, ενδεχομένως οι επικρίσεις κατά των developers να μην υπήρχαν ή κι αν υπήρχαν να ήταν πιο περιορισμένες. Είναι βέβαια κάτι που θα πρέπει να αναλογιστούν οι ίδιοι, αλλά και όσοι επηρεάζονται από τη δημιουργία κακών εντυπώσεων για την Κύπρο γενικότερα. 
Επί της ουσίας του θέματος, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πόσα από τα χρήματα που ήρθαν από πολιτογραφήσεις κατέληξαν τελικά στις τσέπες των developers. Κατ’ αρχήν, σημαντικό μέρος τους δόθηκε ως προμήθεια στους μεσάζοντες και παρόχους υπηρεσιών. Επίσης, στις πλείστες περιπτώσεις, το μεγαλύτερο ποσοστό των κεφαλαίων για τους πύργους και τα άλλα πολυτελή οικιστικά ακίνητα προερχόταν από ξένους επενδυτές, άρα και το μεγαλύτερο μέρος των κερδών θα πρέπει να καταλήγει σ’ αυτούς. 

Δυστυχώς, ο τομέας της ανάπτυξης γης στην Κύπρο δεν έχει καλό όνομα λόγω γεγονότων που έγιναν διαχρονικά (κάτι παρόμοιο με την εικόνα που εκπέμπει η Κύπρος διεθνώς). Είναι καθήκον των ίδιων των επιχειρηματιών να βελτιώσουν αυτήν την εντύπωση που έχει ο κόσμος και ενδεχομένως όχι άδικα. Ο λαϊκισμός δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει και δεν πρόκειται ποτέ να πείσουν άπαντες ότι τα δεδομένα αλλάζουν και βελτιώνονται. Ακόμα και ακαδημαϊκοί που θεωρητικά έχουν περισσότερες γνώσεις και πιο ευρεία αντίληψη των θεμάτων, υπέπεσαν σε λαϊκίστικες προσεγγίσεις τις τελευταίες βδομάδες. Οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης θα πρέπει να μείνουν εκτός των φώτων της δημοσιότητας. Όχι κρυμμένοι βέβαια, αλλά να φροντίσουν να μην βρίσκονται στο επίκεντρο αρνητικών θεμάτων κάθε μερικά χρόνια. Αλλιώς το καλό τους όνομα και φήμη δεν θα καθαρίσει ποτέ. 

* Αρχισυντάκτης Επιχειρηματικών Εκδόσεων «Ο Φιλελεύθερος».
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...