Η Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον υποδέχτηκε τη µουσαφίρισσά της στο πρόχειρο καθιστικό µε µια ζεστή αγκαλιά, τσάι και βουτήµατα… «Royal Blend, από το Fortnum and Mason. Το αγαπηµένο της γιαγιάς σου µικρή µου» είπε και της ένευσε να καθίσει. «Με κολακεύετε, αλλά δεν είµαι και τόσο µικρή. Σκεφτείτε ότι έχω ένα γιο στην εφηβεία» απήντησε εκείνη συνεσταλµένα. «Δεν υπάρχει λόγος να γινόµαστε άκοµψοι χρυσό µου. Όταν µιλάς µε µια κυρία η οποία δεν έχει να περιµένει τίποτα πλέον από τη σύγχρονη κοσµετολογία, ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ είσαι µικρή». «Πόσο µου θυµίζει τη γιαγιά Χάριετ!» σκέφτηκε η Εριέττα, όµως δεν είπε κάτι. Περιορίστηκε σ’ ένα χαµόγελο συγκατάνευσης.
 
Η Ιουλία έλεγε πάντοτε ότι η Χάριετ ήταν το λεµεσιανό alter ego της. Όχι τόσο στα φερσίµατα ή το στυλ, όσο για το ταµπεραµέντο της. Δεν υπάρχει τίποτε πιο χαρακτηριστικό άλλωστε από την κατ’ επιλογή της «βάφτιση», η οποία προκάλεσε σωρεία εγκεφαλικών στο σόι της και όχι µόνο. Η Ιλαρία, όπως λεγόταν µέχρι τα 18α γενέθλιά της, αποφάσισε ότι δεν ήθελε να ζήσει ως ενήλικας µε ένα τέτοιο δυσοίωνο όνοµα. Γι’ αυτό ανακοίνωσε µια νύχτα καρναβαλιού στη σοκαρισµένη καλή κοινωνία της µικρής τους πόλης ότι «από τούδε και στο εξής µε λένε Χάριετ» και το επέβαλε µε σιδηρά πυγµή. Με την Ιουλία τους ένωνε η αγάπη τους για τον αφρό της ζωής, ο αυτοσαρκασµός και το ιδιοσυγκρασιακό τους χιούµορ.
 
«Βρήκα αυτό το έργο στο πατάρι της γιαγιάς και σκέφτηκα να σας το φέρω. Είµαι σίγουρη πως θα ήθελε να το έχετε» είπε η Εριέττα και της έδωσε ένα καδραρισµένο σχέδιο µε την υπογραφή του Γκλυν Χιουζ. Ήταν δυο γυναικείες φιγούρες σχεδιασµένες µε αδρές, αφηρηµένες, γραµµές από κάρβουνο. Στο κάτω µέρος, ο ζωγράφος έγραψε «Julia and Harriet». Η Ιουλία χάιδεψε το κάδρο µε τα γέρικα της δάχτυλα, φανερά συγκινηµένη. «Ήταν µια µέρα στην γκαλερί Απόφαση» ψιθύρισε. Κι ευθύς, σαν να µην επιτρεπόταν τόσος συναισθηµατισµός µπροστά σε µια ξένη, έβγαλε από το ντουλάπι το παλαιωµένο µπράντι και πρόσθεσε λίγο στο τσάι τους. «Να στυλωθούµε λιγάκι για να πούµε τα νέα µας. Είµαι έτοιµη να συγκλονισθώ µικρή µου Εριέττα!». 
 
Η εγγονή της Χάριετ δεν γινόταν φυσικά να µην ξεκινήσει από την πιο φωτογενή είδηση των ηµερών: Την οµόφωνη απόφαση του δηµοτικού συµβουλίου της Λάρνακας να τραγουδήσουν οι Boney M στην τελετή φωταγώγησης των Φοινικούδων την 1η Δεκεµβρίου! «Όπως καταλαβαίνετε κυρία Ουίλσον πολύ πιο εντυπωσιακό από το γεγονός ότι το συγκρότηµα τραγουδά ακόµα είναι ότι κάποιος τους θυµήθηκε». «Ξεχνιόνται οι χρυσές επιτυχίες του 1977; Τι ψυχή έχουν σαράντα τόσα χρόνια απόσταση;». «Η γιαγιά Χάριετ χόρευε ντίσκο;». «Ένα θα σου πω: Στο Daddy Cool τα έσπαγε αλλά στο Rasputin γινόταν της κολάσεως!». «Είδατε όµως; Discoπαθείς οι Σκαλιώτες και µε εντελώς αριστερό δήµαρχο». «Ας µη βιαστούµε πάντως να αποδώσουµε τα εύσηµα αφού δεν έχει πει την τελευταία του λέξη ο Φαίδωνος». «Ξέρετε κάτι που δεν ξέρουµε;». «Ε, να µη φέρει τη Σακίρα να πει τη Βρύση των Πεγειώτισσων τώρα που γίναµε κοντοχωριανοί;».
 
Κι ενώ στη Λάρνακα στροβιλίζονται κάτω από την ντισκοµπάλα, στη Λεµεσό συνεχίζουν τη «σπεκτάκιουλαρ» ζωάρα τους και στην Πάφο φλερτάρουν στα ίσα µε το διεθνές σταρ σύστεµ, εδώ στη Λευκωσία βράζουµε στο ζουµί µας. «Κάθε απόπειρα να κυκλοφορήσουµε στην πόλη µοιάζει µε το Paris – Dakar. Ο δε Γιωρκάτζης ατάραχος!» γκρίνιαξε η Ιουλία. «Και να ήταν µόνο η ταλαιπωρία στους δρόµους; Στη µετονοµασία των δρόµων να δείτε ρεζιλίκια» την τσίγκλησε η Εριέττα. Και την ενηµέρωσε για την απόφαση του Δήµου Αγλαντζιάς να µετονοµάσει τον δρόµο όπου βρίσκεται το ΚΕΜΑ του Γιώργου Βασιλείου, σε… λεωφόρο Γλαύκου Κληρίδη! Η Ιουλία παρέµεινε για λίγο σιωπηλή κι έπειτα, αφού πρόσθεσε λίγο µπράντι στα φλιτζάνια τους, είπε στην Εριέττα: «Αυτό που δεν έχω καταλάβει ακόµα είναι εάν η χοντροκοπιά τους οφείλεται στην έλλειψη παιδείας ή το αντίθετο. Σε κάθε περίπτωση, ο πήχης του δηµοσίου βίου χαµηλώνει ολοένα και περισσότερο έτσι που να περνούν από κάτω µε ευκολία οι τοπικοί άρχοντες».
 
Ευτυχώς που υπάρχει και το ΔΗΚΟ αλλιώς οι Λευκωσιάτες θα µαραίνονταν από την πλήξη. H νότα (sic) για παράδειγµα που έστειλε στην ηγεσία ο Αλέκος Τρυφωνίδης σχολιάστηκε πολύ.  Η σηµειολογία της δήλωσής του («Δεν θα ανεχτώ σηµαδεµένη τράπουλα») προκάλεσε ταυτίσεις στα αστικά καρέ, αναβιώνοντας και τη συζήτηση ότι το κόµµα λυµαίνεται µια παρέα από #kopellouthkia. «Ο Νικόλας πάντως χόρεψε ωραία το ζεϊµπέκικο» είπε µε νόηµα η Εριέττα και η Ιουλία την αντάµειψε µε ένα επιδοκιµαστικό χαµόγελο. «Πόσο µου θυµίζεις τη Χάριετ…» ψιθύρισε κι ύστερα έδωσε εντολή για να περάσουν στα Gin and Tonic. 
 
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΥΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΑ ΔΩΣΕΙ Η ΛΑΡΝΑΚΑ ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟΥΣ BONEY M, ΞΥΠΝΗΣΕ ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΑΡΤΙ ΤΩΝ 70’S.
 
Φιλgood, τεύχος 247.