To Top
19:17 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Σε λήθαργο για το μεταναστευτικό
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Σε λήθαργο για το μεταναστευτικό
  22 Νοεμβρίου 2019, 10:24 πμ  
Το ζήτημα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στην Κύπρο δεν μπορούσε να απουσιάζει από την παρουσίαση στη Βουλή της Ετήσιας Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) για το οικονομικό έτος 2018 από το μέλος της Κύπρου στο ΕΕΣ Λάζαρο Λαζάρου. Οι βουλευτές βρήκαν την ευκαιρία να αναφερθούν στο ανησυχητικό αυτό θέμα που προσλαμβάνει διαστάσεις στον τόπο μας ιδιαίτερα τον τελευταίο ένα χρόνο, σε μια συνεδρία η οποία έγινε στην παρουσία εκπροσώπων στην Κύπρο των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου.  

Ένα θέμα, που ανέδειξε τις τελευταίες ημέρες και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε μια προσπάθεια να διαφανεί με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική πίεση στην Κύπρο, με μεγάλο όγκο ροών να έρχεται από τη θάλασσα και τα κατεχόμενα εδάφη. 

Αυτό που πρέπει να προβληματίσει τους αρμοδίους είναι ότι σε ειδική έκθεση του ΕΕΣ ημερ. 13/11/2019 για το άσυλο, μετεγκατάσταση και επιστροφή μεταναστών δεν γίνεται καθόλου αναφορά στην Κύπρο. Όπως παρατήρησε ο Γενικός Ελεγκτής, το Συμβούλιο αξιολόγησε τις δράσεις που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ για τη στήριξη της Ελλάδας και της Ιταλίας για να διαπιστωθεί κατά πόσο πέτυχαν τους στόχους τους και κατά πόσον οι διαδικασίες ασύλου και επιστροφής ήταν αποτελεσματικές και ταχείες. Ο ίδιος διερωτήθηκε γιατί δεν γίνεται καμία αναφορά στην Κύπρο για τη διαχείριση της μετανάστευσης, σημειώνοντας πως είτε δεν αιτηθήκαμε βοήθεια είτε δεν πείσαμε για να μας την δώσουν. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκύπτει είναι η μετεγκατάσταση μεταναστών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ώστε να αποσυμφορηθεί η Κύπρος που αδυνατεί πλέον να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, το οποίο δεν είναι μόνο οικονομικό. Ωστόσο, όπως διαφάνηκε κανένα ευρωπαϊκό κράτος από μόνο του δεν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία, ενώ όπως λέχτηκε από τους εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, για να επιλυθεί το ζήτημα είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη και η συνεργασία των εταίρων, που φαίνεται σε αυτή τη περίπτωση δεν υπάρχει αφού ορισμένα κράτη κρατούν τα σύνορά τους κλειστά για πρόσφυγες και μετανάστες. 
Τι κάνει η Κύπρος; Πίσω από κλειστές συνεδρίες της Βουλής ενημερώνεται μικρός αριθμός πολιτών κρατώντας στο σκοτάδι το ευρύ κοινό για το πραγματικό πρόβλημα με τις ανησυχητικές αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Οι κυβερνώντες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μεταναστευτικό και για την ελλιπή συνεργασία με την ΕΕ, ώστε μέρος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας να διοχετευτεί σε άλλες κράτη μέλη. 

Την ίδια ώρα, τα κοινωνικά προβλήματα όλο και εντείνεται αφού στην προσπάθεια ένταξης μεταναστών στην κυπριακή πραγματικότητα, διαφαίνεται η γύμνια της λήψης μέτρων  για αντιμετώπιση της κατάστασης. Και δεν είναι μόνο τα έξοδα επιδομάτων και φιλοξενίας, αλλά είναι άγνωστο κατά πόσο μέσα στους μετανάστες-πρόσφυγες που μας έρχονται, υπάρχουν ανάμεσα τους και τζιχαντιστές, υπάρχει κίνδυνος υγείας αφού είναι άγνωστο αν κάποιοι από αυτούς φέρουν μολυσματικές ασθένειες. Παράλληλα, με λανθασμένο τρόπο γίνεται και η ένταξη των παιδιών των μεταναστών στην κοινωνία, αφού τοποθετώντας τα ξενόγλωσσα παιδιά μαζί με τα ελληνόφωνα χωρίς να γνωρίζουν ούτε μία λέξη ελληνικά, το μόνο που πετυχαίνεται είναι να προκληθούν περαιτέρω προβλήματα και αντιδράσεις. Από την άλλη, τοποθετούνται πρόσφυγες σε συγκεκριμένες περιοχές και δημιουργούνται γκέτο, και αναπάντεχα προκύπτουν και προβλήματα εγκληματικότητας.

Το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έφθασε ένα βήμα πριν την κρίση για να αντιδράσει θα πρέπει να προβληματίσει. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που χτυπά σε ώτα μη ακουόντων για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Έφτασε, όμως, η ώρα η Κύπρος να ζητήσει μεγαλύτερη βοήθεια όχι με βάση το μέγεθός της, αλλά σε σχέση με τις δυσανάλογες ροές μεταναστών που δέχεται κατ’ αναλογία πληθυσμού, από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και είναι πλέον παραδεκτό ότι δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει από μόνη της.
 
anikolaou@phileleftheros.com
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...