Η άνοδος του υδράργυρου τις τελευταίες ημέρες δεν είναι άσχετη με τις δύο δασικές πυρκαγιές που είχαμε την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο, στον Άγιο Ιωάννη της Πάφου και στον Παχύαμμο αντίστοιχα, γεγονός που προκάλεσε έντονη ανησυχία στο Τμήμα Δασών, το οποίο εξέπεμψε ήδη SOS. Κι αυτό, επειδή η Μετεωρολογική Υπηρεσία αναμένει θερμοκρασίες έως και 30 βαθμούς Κελσίου σήμερα και τις επόμενες μέρες, που εάν συνδυαστούν με ανθρώπινα λάθη και απροσεξία, δεν αποκλείεται να έχουμε και νέες πυρκαγιές.
 
Όπως αναφέρει η Μετεωρολογική Υπηρεσία, σχετικά θερμή αέρια μάζα επηρεάζει την περιοχή μέχρι την Πέμπτη, ενώ στην ατμόσφαιρα θα παρατηρείται κατά διαστήματα αραιή σκόνη.
 
Σήμερα, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, καλοκαιρινός, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει στους 30 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, γύρω στους 27 στα παράλια της Λεμεσού, της Λάρνακας και της Αμμοχώστου και γύρω στους 23 βαθμούς στα υπόλοιπα παράλια, καθώς και στα ψηλότερα ορεινά.
Αύριο Τετάρτη, η θερμοκρασία θα είναι και πάλι καλοκαιρινή, ενώ την Πέμπτη, αν και θα παρατηρούνται κατά διαστήματα αυξημένες ψηλές νεφώσεις, η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.
 
Την Παρασκευή, αναμένεται μερική αλλαγή σκηνικού και η Μετεωρολογική Υπηρεσία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να έχουμε μικρή πτώση της θερμοκρασίας όπως και μεμονωμένες βροχές αλλά και μεμονωμένη καταιγίδα.
 
Στο μεταξύ, οι αναμενόμενες μεμονωμένες βροχές και καταιγίδες, δεν καθησυχάζουν το Τμήμα Δασών, το οποίο απευθύνει θερμότατη έκκληση προς το κοινό, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να αποφεύγει ενέργειες και δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν νέες πυρκαγιές.
 
Όπως υπενθυμίζει, το κάψιμο χόρτων, αποκλαδιών και σκυβάλων απαγορεύεται, ενώ η χρήση στο ύπαιθρο εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν θερμότητα, σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμυρίλιο, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση, πρέπει να αποφεύγεται. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει επίσης, να δοθεί και στα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από τις εξατμίσεις διαφόρων ηλεκτρογεννητριών ή υδραντλιών στο ύπαιθρο.
 
Το Τμήμα Δασών επισημαίνει ότι δεδομένων των δύσκολων και των ιδιαζουσών συνθηκών που διανύουμε λόγω της πανδημίας από τον COVID 19, θεωρεί αδιανόητο ότι κάποιος μπορεί να γίνει πρόξενος πυρκαγιάς. 

Ο καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες