Εντός των επόμενων λίγων ημερών αναμένεται να είναι έτοιμη νέα εφαρμογή στα κινητά για χρήση από θύματα κακοποίησης και βίας στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος του Συμβουλίου Φωνή, Αναστασία Παπαδοπούλου. Είπε επίσης πως το Σπίτι του Παιδιού συνεχίζει κανονικά τις εργασίες του και οι θεραπείες γίνονται με τη χρήση, όπως παντού, της τεχνολογίας.
 
Η κ. Παπαδοπούλου ανέφερε ότι το Συμβούλιο βρίσκεται σε διαδικασία με την CYTA και τη συνεργασία της Αστυνομίας για τη δημιουργία εφαρμογής SOS, μέσω της οποίας να μπορεί ένα θύμα να ζητήσει άμεση παρέμβαση και βοήθεια από την Αστυνομία, εάν αντιμετωπίζει βία.

«Ελπίζουμε ότι θα είναι έτοιμη για χρήση η εφαρμογή εντός των επόμενων λίγων ημερών. Να υπενθυμίσω επιπρόσθετα ότι η Αστυνομία έχει ήδη ανακοινώσει την ανησυχητική αύξηση περιστατικών κακοποίησης και εκμετάλλευσης μέσω του διαδικτύου. Πρέπει οι γονείς να αντιληφθούν ότι τα παιδιά δεν είναι ασφαλή επειδή είναι σπίτι και η αυξημένη έκθεση στο διαδίκτυο έχει αυξήσει και τον κίνδυνο εκμετάλλευσης», τόνισε.

«Θεωρούμε ότι οι λόγοι είναι πρώτιστα επειδή τα θύματα είναι στην πλειοψηφία τους εγκλωβισμένα με τους θύτες και δεν έχουν την ευχέρεια να καταγγείλουν. Επίσης λόγω της μη λειτουργίας των σχολείων, έχει χαθεί μια από τις μεγαλύτερες πηγές καταγγελιών που ήταν οι εκπαιδευτικοί στους οποίους είτε αποκάλυπταν τα παιδιά την κακοποίηση, είτε οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί εντόπιζαν τα σημάδια κακοποίησης», ανέφερε.
 
Σημείωσε ότι δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο για τους εκπαιδευτικούς μέσω των κομπιούτερ και των μαθημάτων  online που γίνονται για την μέση κυρίως εκπαίδευση, να εντοπίσουν πρόβλημα αλλά και για τα παιδιά να αποκαλύψουν. «Επίσης τα παιδιά του δημοτικού δεν έχουν καν αυτή τη πρόσβαση ακόμα. Προσπαθούν εξ όσων γνωρίζουμε να μένουν σε επαφή με τους μαθητές τους, αλλά είναι δύσκολο να κάνουν πολλά περισσότερα», τόνισε.
 
Σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, οι γραμμές βοήθειας και το chat λειτουργούν επίσης κανονικά, είτε μέσω της ιστοσελίδας του Συμβουλίου Φωνή, είτε απευθείας στο Hope For Children που προσφέρει τη συμβουλευτική υπηρεσία 24 ώρες το 24ωρο.

 
Πηγή: Philenews / ΚΥΠΕ