Ανοίγει επίσημα πλέον, η συζήτηση για τροποποίηση του Συντάγματος με στόχο την πραγματοποίηση των εργασιών της Βουλής μέσω τηλεδιασκέψεων. Η κοινοβουλευτική ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού με επιστολή την οποία υπογράφει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Τορναρίτης και η οποία έχει αποδέχτη τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, αιτείται την προώθηση το συντομότερο δυνατό πρόταση, για τροποποίηση του Συντάγματος.
 
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η τροποποίηση του Συντάγματος, επιβάλλεται προκειμένου να μπορούν να πραγματοποιούνται οι συνεδρίες της Ολομέλειας της Βουλής και των κοινοβουλευτικών επιτροπών μέσω τηλεδιασκέψεων και να καλύπτονται από το Σύνταγμα και τη νομοθεσία. Ο Νίκος Τορναρίτης, αναφέρει στην επιστολή του ως αίτημα της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού όπως με την αναθεώρηση του Συντάγματος επιτρέπεται και η εξ αποστάσεως ψηφοφορία.
Το μεγαλύτερο δίλημμα που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα η Βουλή, είτε αυτό αφορά τις εργασίες της Ολομέλειας, είτε των Επιτροπών, είναι ότι η εξ αποστάσεως συνεδρία και ψηφοφορία δεν καλύπτεται από το Σύνταγμα, οπόταν ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει θέμα αντισυνταγματικότητας με κάποια νομοθεσία. Αυτή τη στιγμή η Βουλή εργάζεται με ιδιαίτερες δυσκολίες, κυρίως όσον αφορά νομοθεσίες που οδηγούνται σε ψηφοφορία και δεν είναι ομόφωνες.
Ο ΔΗΣΥ θέτει και ζήτημα άμεσων ενεργειών καθώς όπως σημειώνεται στην επιστολή, λόγω της έκτατης κατάστασης που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού, προκύπτει ανάγκη συνταγματικής κάλυψης της νομοθετικής εργασίας. 
 
«Με την παρούσα επιστολή μου θέλω να σας μεταφέρω το αίτημα της κοινοβουλευτικής μου ομάδας, όπως προωθηθεί το συντομότερο δυνατόν η θέση για τροποποίηση του Συντάγματος, ούτως ώστε οι συνεδρίες της Ολομέλειας της Βουλής και των κοινοβουλευτικών επιτροπών μέσω τηλεδιασκέψεων να καλύπτονται από το Σύνταγμα και τη Νομοθεσία», αναφέρει ο Νίκος Τορναρίτης. «Πιστεύουμε παράλληλα ότι έφθασε ο χρόνος να προχωρήσουμε σε τέτοια αναθεώρηση που να επιτρέπεται και η εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία. 
Με δεδομένη την έκτακτη κατάσταση πραγμάτων λόγω της πανδημίας, οι αποφάσεις μας πρέπει να είναι άμεσες με σεβασμό πάντα στο Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους», καταλήγει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ.
 
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί ξανά στο πλαίσιο της σύσκεψης των αρχηγών κομμάτων. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έθεσε τις προηγούμενες μέρες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ωστόσο το θέμα δεν προχώρησε καθότι δεν υπήρχε θετική ανταπόκριση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις τοποθετήσεις των κομμάτων επί του θέματος, όταν τους ζητήθηκε σχετικά η θέση τους από τον «Φ» την περασμένη βδομάδα, υπάρχει διάσταση απόψεων.
 
Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι η τροποποίηση του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνει υπό πίεση, κι ότι πρέπει να γίνεται με πολύ προσοχή και επιφύλαξη. Όσον αφορά στη συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει γίνει οποιαδήποτε συζήτηση.
Το ΔΗΚΟ έχει ακόμα πιο ισχυρή θέση, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι απλό το θέμα της τροποποίησης του Συντάγματος για τηλεδιασκέψεις, καθώς προκύπτουν σοβαρά θέματα σωστής και δημοκρατικής λειτουργίας τόσο των επιτροπών όσο και της Ολομέλειας. «Προς το παρόν κρίνουμε ότι δεν χρειάζεται σε αυτό το στάδιο η όποια τροποποίηση. Σίγουρα τηλεψηφοφορία είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει σε αυτό το στάδιο. Τηλεδιασκέψεις γίνονται, άρα δεν υπάρχει κάτι το επείγον που πρέπει να χειριστούμε τώρα και να αλλάξουμε το Σύνταγμα», ήταν η δήλωση του γραμματέα του κόμματος Άθου Αντωνιάδη, όταν ρωτήθηκε σχετικά.
 
Ανοικτή προς συζήτηση του θέματος είναι η ΕΔΕΚ, δηλώνοντας ότι είναι θετική σε οποιαδήποτε διαδικασία προάγει τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και την παραγωγική πολιτική συζήτηση. 
Θετικά τάσσεται και η Συμμαχία Πολιτών όχι μόνο για τις συνεδρίες των Επιτροπών της Βουλής εξ αποστάσεως αλλά και για τη ψηφοφορία. Θετική είναι και η προσέγγιση του Κινήματος Αλληλεγγύη, το οποίο όπως μας αναφέρθηκε έχει καταθέσει και σχετικές εισηγήσεις από προηγουμένως. Ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι οι Οικολόγοι συμφωνούν επί της αρχής αλλά πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές και να τεθούν σοβαρές ασφαλιστικές δικλίδες.
 
Θετικά τάσσεται και το ΕΛΑΜ. Να σημειωθεί ότι για να μπορεί να περάσει τροποποίηση του Συντάγματος απαιτείται ψηφοφορία των 2/3 των βουλευτών. Αυτό σημαίνει πως υπό τις παρούσες συνθήκες, για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, δηλαδή των 37 βουλευτών, θα πρέπει να υπάρχει η θετική ψήφος είτε από το ΑΚΕΛ, είτε από το ΔΗΚΟ. Σε διαφορετική περίπτωση η πρόταση δεν μπορεί να εγκριθεί. 
 
Προηγήθηκε η πρόταση Δημήτρη Συλλούρη
 
Σε προηγούμενη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, ο Πρόεδρος του Σώματος, Δημήτρης Συλλούρης, ενημέρωσε το Νομοθετικό Σώμα ότι ο Γενικός Εισαγγελέας γνωμάτευσε επί της πρόθεσης της Βουλής να τροποποιήσει το Σύνταγμα ώστε να μπορεί η Βουλή σε εξαιρετικές και απρόβλεπτες καταστάσεις, μετά από εισήγηση του Προέδρου της και με απόλυτη πλειοψηφία στη σύνθεση του σώματος να αποφασίζει τον τρόπο και τον τόπο διεξαγωγής των εργασιών της. Ο Κώστας Κληρίδης αποφάνθηκε ότι η τροποποίηση του Συντάγματος είναι εφικτή.
 
Οι υπηρεσίες της Βουλής ετοίμασαν μετά από οδηγίες του Προέδρου της Βουλής προσχέδιο πρότασης νόμου για τη σχετική τροποποίηση του Συντάγματος, το οποίο ωστόσο δεν προχώρησε λόγω του ότι δεν είχε διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία.