To Top
12:51 Τρίτη
25 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
H λιτότητα είναι για τα κορόιδα, κορόιδα!
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • H λιτότητα είναι για τα κορόιδα, κορόιδα!
Τελευταία Ενημέρωση: 28 Νοεμβρίου 2019, 11:02 πμ
Μέγιστη πρόκληση για τους πολίτες συνιστά η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να παραχωρηθούν  λιμουζίνες σε αξιωματούχους αλλά και στους γενικούς διευθυντές του δημοσίου για να μεταβαίνουν στα σπίτια τους, με πρόσχημα την παρουσία τους σε εκδηλώσεις εκτός των ωρών εργασίας τους. 

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργο Παντελή, ο οποίος θα λάβει και αυτός λιμουζίνα για το πήγαινε – έλα στο σπίτι του, «εφόσον εκπροσωπούν την κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιούν το υπηρεσιακό τους όχημα». Μας είπε, επίσης, ότι δεν μπορούμε να στερούμε από αυτούς τους αξιωματούχους περιλαμβανομένου και του εαυτού του, βεβαίως, το ιδιωτικό όχημα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μέλη των οικογενειών τους. Μα καλά έχει αξιωματούχο ή γενικό διευθυντή που διαθέτει μόνο ένα όχημα και το στερεί από την οικογένεια του όταν θα χρειαστεί για παράδειγμα, μια κάθε τόσο, να παραστεί εκ μέρους της κυβέρνησης σε κηδεία ή να κόψει την κορδέλα σε εγκαίνια καταστήματος ρούχων; 

Αν το πρόβλημα τους είναι οικονομικό, τότε, όσοι αξιωματούχοι χρησιμοποιούν αποδεδειγμένα τα ιδιωτικά τους οχήματα για υπηρεσιακούς σκοπούς εκτός των ωρών εργασίας, να πληρώνονται οδοιπορικά με το χιλιόμετρο όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους στο δημόσιο. Κατά τον κ. Παντελή, δεν αποτελεί πρόκληση η παραχώρηση του εν λόγω ωφελήματος παρόλο που οι δημόσιοι υπάλληλοι, μεταξύ αυτών και οι υφιστάμενοι του εκεί στο υπουργείο Οικονομικών, εξακολουθούν να εισφέρουν κάθε μήνα μέρος του μισθού τους στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης! Αλήθεια, γιατί η ΠΑΣΥΔΥ δεν αντιδρά σ’ αυτή την μεγάλη κοροϊδία; Ας προβληματιστούν επί τούτου τα μέλη της, που οι Κυβερνώντες τα θεωρούν κορόιδα.  

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Παντελή, οι εν λόγω αξιωματούχοι θα μπορούν να σταθμεύουν το υπηρεσιακό τους όχημα στο σπίτι τους προκειμένου να το χρησιμοποιούν για τη μετάβαση τους σε εορτασμούς εθνικών επετείων, σε τελετές εγκαινίων, βραβεύσεις, απονομές, παρουσιάσεις, επίσημα δείπνα και δεξιώσεις πρεσβειών και άλλες επίσημες εκδηλώσεις. Αυτό που ΔΕΝ μας είπε ο κ. Παντελή είναι πώς θα ελέγχονται οι εν λόγω αξιωματούχοι όπως και ο ίδιος, για να διαπιστώνεται κατά πόσο χρησιμοποιούν τις λιμουζίνες και για τις προσωπικές τους ανάγκες όπως συνέβαινε άλλωστε στο παρελθόν, στην εποχή των παχιών αγελάδων. 
Όλοι αυτοί, λοιπόν, που θα τύχουν του εν λόγω ευεργετήματος, διότι περί αυτού πρόκειται, θα εξοικονομούν χιλιάδες ευρώ ετησίως σε καύσιμα, στις πλάτες, βεβαίως, του κράτους. Γι’ αυτό πολύ ορθά ο Γενικός Ελεγκτής υπέδειξε πως σε περίπτωση που ο ίδιος δεν εισακουστεί και η Βουλή αποφασίσει την παραχώρηση του ωφελήματος, τότε, οι εν λόγω αξιωματούχοι θα πρέπει να φορολογούνται. Και αυτό, διότι, θα απολαμβάνουν ένα πρόσθετο ωφέλημα σε είδος. Επιπλέον, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης  ζήτησε να  εγκατασταθεί στις λιμουζίνες των υπό αναφορά αξιωματούχων σύστημα GPS το οποίο θα καταγράφει την πορεία των οχημάτων σε πραγματικό χρόνο, ελέγχοντας έτσι κατά πόσο τις χρησιμοποιούν προς ίδιον όφελος. Ελπίζουμε να υιοθετηθούν από τους βουλευτές οι υποδείξεις του Γενικού Ελεγκτή.   

Θυμίζουμε ότι πριν την οικονομική κρίση και την Τρόικα, όταν επικρατούσε η απόλυτη ασυδοσία στο δημόσιο, 300 και βάλε αξιωματούχοι, διευθυντές και παραδιευθυντές του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, πρυτάνεις, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί γραμματείς, έφοροι, επίτροποι κ.ά. είχαν στη διάθεση τους κρατικές λιμουζίνες καθ’ όλο το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο. Το δε κόστος αγοράς καυσίμων όπως και τα έξοδα συντήρησης και καθαρισμού (πλυντήριο) των λιμουζίνων τα επωμιζόταν το κράτος και κατ’ επέκταση οι φορολογούμενοι πολίτες, με το συνολικό κόστος να υπερβαίνει το €1 εκατ. ετησίως. Όταν η οικονομική κρίση μάς έτριξε τα δόντια και οι πολιτικοί μας έδωσαν διαπιστευτήρια υποταγής στην Τρόικα, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων μέτρων οικονομικής εξυγίανσης και ο περιορισμός του συγκεκριμένου προνομίου. Με εξαίρεση τους νυν και πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας και της Βουλής, τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τον Γενικό Ελεγκτή (που το αποποιήθηκε), όλοι οι υπόλοιποι αξιωματούχοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα απώλεσαν με νόμο που τέθηκε σε εφαρμογή την 1/1/2016 το δικαίωμα της χρήσης λιμουζίνας επί 24ώρου βάσεως. Δικαιούνται χρήση λιμουζίνας μόνο για υπηρεσιακούς σκοπούς που σαφώς δεν διαλαμβάνει τη διαδρομή από το σπίτι στον χώρο εργασίας και αντίστροφα. 

Σήμερα, η Κυβέρνηση αποφάσισε να παραχωρήσει σε 23 από αυτούς τους αξιωματούχους λιμουζίνες για να μεταβαίνουν στα σπίτια τους χωρίς, μάλιστα, κανέναν απολύτως έλεγχο. 

hadjistylianoum@phileleftheros.com
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...