To Top
10:07 Σάββατο
25 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Προτεραιότητα η ασφάλεια των πολιτών και όχι το κυνήγι των ψήφων
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Προτεραιότητα η ασφάλεια των πολιτών και όχι το κυνήγι των ψήφων
  02 Δεκεμβρίου 2019, 9:42 πμ  
Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ με τον θάνατο του 10χρονου κοριτσιού στην άσφαλτο, στην Πάφο, επαναφέρει στο προσκήνιο ζητήματα, που δεν αντιμετωπίζονται με την απαιτούμενη σοβαρότητα. Είμαστε έντονοι και κατηγορηματικοί στα ζητήματα αυτά. Δεν είναι δυνατό να ασχολούνται οι αρμόδιοι μετά από ένα τραγικό συμβάν, μετά το θάνατο ενός παιδιού, που είναι θύμα της ανευθυνότητας μιας κοινωνίας, μιας Πολιτείας. Δεν θα ασχοληθούμε με τις συνθήκες που έγινε το δυστύχημα καθώς διερευνώνται προφανώς. Αλλά με τις αδυναμίες του συστήματος να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες, οι οποίες θα καταστούν ασφαλέστερη τη διακίνηση στους δρόμους, κυρίως σε ό,τι αφορά τους πεζούς. Γιατί, ενώ δίνονται τόσα χρήματα για το οδικό δίκτυο, ωστόσο, είτε γιατί δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός είτε επειδή τα κονδύλια δεν επαρκούν για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, υπάρχουν κενά. Κι αυτά τα κενά, προφανώς και επηρεάζουν σημαντικά την ασφάλεια των πολιτών.

ΤΟ βασικό, το μείζον, κατά την άποψη μας, είναι διά των έργων υποδομής, να διασφαλίζεται πρωτίστως η ασφάλεια των πολιτών. Αυτό είναι σημαντικό και πρέπει να το κατανοήσουν όλοι. Έχουμε κουραστεί να αρχίζουν συζητήσει για τις ελλείψεις, για τα έργα που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν μετά από ένα τραγικό συμβάν. Το κοριτσάκι χάθηκε. Είναι ένα ακόμη θύμα της αδυναμίας του κράτους να προστατεύσει τους πολίτες του, τους ανθρώπους που διακινούνται στους δρόμους. 

Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ Οδικής Ασφάλειας του Αρχηγείου Αστυνομίας, κ. Γιώργος Μιλής, σε δηλώσεις του στον «Φ» αποκάλυψε ότι παλαιότερα υποβλήθηκε αίτημα από το σχολείο της μικρής για να δημιουργηθεί υπέργεια διάβαση πεζών στο σημείο του δυστυχήματος, ώστε να διασταυρώνουν τον δρόμο με ασφάλεια οι μαθητές, όμως το σχετικό αίτημα παραμένει ακόμη υπό διερεύνηση. Όπως είπε, η Νελίνα είναι το μικρότερο θύμα σε τροχαίο δυστύχημα που έγινε φέτος στην Κύπρο. Ένα άλλο δεκάχρονο κοριτσάκι έχασε πέρσι τη ζωή του σε τροχαίο που συνέβη στην περιοχή Λατσιών. «Το 95% των τροχαίων δυστυχημάτων στην Κύπρο οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα», τόνισε. 
 
Η ΝΕΛΙΝΑ Φακλίσκα, σύμφωνα με την κυπριακή Αστυνομία, προσπαθούσε να διασταυρώσει τον δρόμο όταν παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα. Είχε σχολάσει και μετέβαινε σε φροντιστήριο, με τελικό προορισμό το σπίτι της. Δεν κατάφερε να διασταυρώσει το δρόμο, κόπηκε στη μέση το νήμα της ζωής της. Τόσο πρόωρα, τόσο άδικα. Δυστυχώς. Ό,τι και να ειπωθεί σήμερα, τίποτε δεν μπορεί να φέρει πίσω στη ζωή το κοριτσάκι. Είναι, όμως, υποχρέωση όλων, των αρμοδίων, των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, να προχωρήσουν στην κατασκευή υπέργειων γεφυρών, όπου χρειάζεται. Εάν χρειάζονται να γίνουν παντού, να γίνουν. Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω και πέραν από τα όποια κονδύλια εξαγγέλλονται και αφήνονται στο τέλος στο ταμείο για να είναι καλύτερες στατιστικά οι επιδόσεις της οικονομίας. 
 
ΘΕΛΟΥΜΕ να ελπίζουμε πως δεν θα ξανασυζητούμε τα ίδια θέματα σε ένα επόμενο θανατηφόρο δυστύχημα. Λόγια και εξαγγελίες γίνονται καθημερινά. Έργα χρειάζονται. Να τεθούν προτεραιότητες και να ιεραρχούνται τα έργα. Με βασικό άξονα την ασφάλεια των πολιτών και όχι στη βάση πόσοι ψήφοι επηρεάζονται. 
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...