To Top
09:45 Σάββατο
25 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Οι Φωτογραφίες των Χιλίων Λέξεων
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Οι Φωτογραφίες των Χιλίων Λέξεων
Τελευταία Ενημέρωση: 02 Δεκεμβρίου 2019, 7:47 μμ
Το σκυλί, που δίνει δύναμη στο εγκλωβισμένο, στα ερείπια του σπιτιού του από τον σεισμό, αφεντικό του, βγάζοντας ταυτόχρονα κραυγή βοήθειας προς κάθε κατεύθυνση. Η Αλβανία θρηνεί περί τους 50 νεκρούς από την ισχυρή δόνηση των 6,4 ρίχτερ την περασμένη Τρίτη. 

Στην Αθήνα, η εθελοντική οργάνωση «Όλοι Μαζί Μπορούμε», κάλεσε τους πολίτες να προσκομίσουν κλινοσκεπάσματα, πτυσσόμενα κρεβάτια, κουβέρτες και σεντόνια, για να ζεσταθούν οι σεισμοπαθείς της γειτονικής χώρας, πολλοί από τους οποίους κοιμούνται σε υποστατικά χωρίς θέρμανση. Η κυρία Μυρτώ, η γειτόνισά μου, ετοίμασε κιόλας τον δικό της «μπόγο» και ετοιμάζεται αύριο να τον πάει στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. «Έβαλα και μια μικρή εικόνα του μέσα», είπε. «Να τους φυλάει και να τους ζεσταίνει, ώσπου να βρουν καινούργιο σπίτι». 

Αυτή η ανόθευτη, από δόγματα και άλλες σαχλαμάρες, «διάσωση» της θρησκείας, πόσο με ενθουσιάζει, πόσο με γλυκαίνει, πόσο με αναπαύει…
 

Ο κ. Φίλιππος και η κ. Ελένη κοιμήθηκαν για 44η νύχτα στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου στον Κεραμεικό, στο κέντρο της Αθήνας. Είναι 83 και 84 ετών, και βρέθηκαν στον δρόμο μετά από έξωση. Η εκκλησία δεν άνοιξε καν τις πόρτες να κοιμηθούν μέσα και η δημοτική Αρχή κάνει επιχείρηση καθαριότητας πλατειών. Στο ζευγάρι προτάθηκε να πάει σε δομή φιλοξενίας αστέγων (υπνωτήριο), αλλά αρνήθηκε. Δεν ξέρω ποιος τους έκανε έξωση, και σε ποιον ανήκε το διαμέρισμα. Ξέρω όμως ότι δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται να συμβαίνει αυτό, όχι μόνο σε μια ευρωπαϊκή χώρα, αλλά σε οποιαδήποτε χώρα. Να πετάγονται στον δρόμο άνθρωποι ανήμποροι, προχωρημένης ηλικίας, ψυχικά και σωματικά ταλαιπωρημένοι. Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος, ασφαλώς μπορεί να έχει και αυτός τις δικές του ανάγκες, και πρέπει να μπορεί να διαχειριστεί σωστά την περιουσία του. Όμως, δεν γίνεται το κράτος, με οποιαδήποτε υπηρεσία του, κρατική, δημοτική, και άλλες, να μην έχει τρόπους να προστατεύει τους αδύναμους και ανήμπορους. Η φωτογραφία επάνω, είναι η απάντηση του κ. Φίλιππου, σε όσους τον αντιμετωπίζουν με οίκτο. Βάζει την κυρά Ελένη του για ύπνο, την σκεπάζει για να μην κρυώνει, και της δίνει ένα φιλί για να μην νομίζει πως είναι μόνη της. 


 
Με άγγιξαν επίσης βαθιά, οι απλοί, «ανώνυμοι» (όπως κακώς τους λέμε) πολίτες στην Αγγλία, που δεν φοβήθηκαν τον ισλαμιστή τρομοκράτη Ουσμάν Καν, 28, που σκότωσε με μαχαίρι δύο ανθρώπους την Παρασκευή στη Γέφυρα του Λονδίνου, και έπεσαν επάνω του και τον απενεργοποίησαν όσο χρειαζόταν για να τον απενεργοποιήσει οριστικά η Αστυνομία. Εάν δεν παρενέβαιναν οι άνθρωποι αυτοί, ένας Θεός ξέρει πόσους ακόμα θα θέριζε εκείνο το φανατισμένο θηρίο. Η πιο συγκλονιστική, ωστόσο «λεπτομέρεια» του συμβάντος, είναι ότι ένας από τους πολίτες που έπεσαν επάνω του και κατάφεραν να του αποσπάσουν το μαχαίρι για να μην καθαρίσει κι άλλους, ήταν πρώην κατάδικος φυλακών, και μάλιστα εξέτισε την ποινή του τον καιρό που ήταν έγκλειστος εκεί ο δράστης του προχθεσινού φονικού περιστατικού!

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...