To Top
06:09 Τετάρτη
1 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Μακρινό παρελθόν η αίσθηση της ασφάλειας
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Μακρινό παρελθόν η αίσθηση της ασφάλειας
  03 Δεκεμβρίου 2019, 9:34 πμ  
Θυμάμαι μικρή, που περιμέναμε το καλοκαίρι πώς και πώς. Όχι μόνο για τις μεγάλες, ατέλειωτες μέρες που τις ζούσαμε στο έπακρον, τρέχοντας και παίζοντας στις αλάνες ώσπου να νυχτώσει, αλλά και για τα όμορφα βράδια που καθόμασταν στη βεράντα, απολαμβάνοντας τη δροσιά της πρωτεύουσας. Η Λευκωσία, όπως και σήμερα, μάς αποζημίωνε με τη δροσερή νυχτερινή της αύρα, για όλη την ταλαιπωρία που μας υπέβαλλε στη διάρκεια της ημέρας, με τις πολύ ψηλές θερμοκρασίες. Τις οποίες βεβαίως εμείς τα παιδιά μπορεί να αψηφούσαμε, όχι όμως και οι μεγάλοι, αυτοί κυρίως που εργάζονταν στις οικοδομές, αλλά και όσοι κινούνταν εκτός κλειστών χώρων, αφού ήταν αναγκασμένοι να δουλεύουν καθημερινά με τον υδράργυρο στα ύψη και τον ήλιο να τους «χτυπά» κατακέφαλα.

Δεν ήταν όμως μόνο αυτά τα ωραία του καλοκαιριού, ιδιαίτερα για μας τα παιδιά, ήταν και η ώρα που θα πηγαίναμε για ύπνο ευχάριστη. Βγάζαμε τα παπλώματα έξω στην αυλή και όλη η οικογένεια κοιμόμασταν έχοντας συντροφιά το φεγγάρι και τ’ αστέρια. Πριν όμως μας πάρει ο Μορφέας, προηγούνταν τα πειράγματα μεταξύ μας και τα αστεία για να αποκοιμηθούμε τελικά ευχαριστημένοι, μέχρι την ώρα που η πρώτη ηλιαχτίδα θα έπεφτε στο πρόσωπό μας, η οποία και θα μας υποχρέωνε να μετακινηθούμε στα ενδότερα του σπιτιού για να συνεχίσουμε τον ύπνο.

Όλα αυτά σκεφτόμουνα μετά την τελευταία δολοφονική-τρομοκρατική επίθεση του τζιχαντιστή, στο κέντρο του Λονδίνου, όπου σκότωσε δύο ανύποπτα νεαρά παιδιά και τραυμάτισε άλλους πέντε, στέλνοντάς τους στο νοσοκομείο. Μπορεί (ευτυχώς) να μην έχουμε τέτοια συμβάντα στην Κύπρο αλλά και εδώ γίνονται τόσα άλλα που δεν υπάρχει κανείς πλέον είτε στα χωριά είτε στις μικρές γειτονιές μας, όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, που να τολμά να κοιμηθεί έξω στην αυλή τα βράδια του καλοκαιριού.
Η κυπριακή μας κοινωνία έχει αλλάξει τόσο πολύ, που μας αναγκάζει να γινόμαστε υπερβολικά καχύποπτοι και να είμαστε διπλά και τριπλά προσεκτικοί.

Παιδεραστία, παιδική πορνογραφία, άσεμνες επιθέσεις σε ανήλικα παιδιά, σεξουαλικές παρενοχλήσεις από τρίτους, συγγενείς ή ακόμα και από τους ίδιους τους γονείς, αλλά και από ιερείς… Επτά δολοφονημένες αλλοδαπές γυναίκες από τα χέρια ενός Κύπριου κατά συρροή δολοφόνου πριν λίγους μήνες... Δολοφονίες κάθε τόσο επί πληρωμή. Δολοφονίες για έλεγχο της νύχτας. Δολοφονίες για προσωπικές διαφορές, ακόμα και για ασήμαντους λόγους και αφορμές. Κλοπές και απάτες, μικρών ή μεγάλων διαστάσεων. Αισχροκέρδειες και εξαπάτηση αθώων και ανύποπτων ανθρώπων που εύκολα δείχνουν εμπιστοσύνη σε αγνώστους, με αποτέλεσμα να χάνουν περιουσίες χιλιάδων λιρών ή να πέφτουν σε μεγάλες γκάφες. Εμπρησμοί, με το παραμικρό, σε ιδιωτικές περιουσίες. Απαγωγές παιδιών από σχολεία, ανεξέλεγκτες οπλοφορίες και αδικαιολόγητη κατοχή αντικειμένων που κάτω από κάποιες συνθήκες μπορεί να γίνουν δολοφονικά… 
Όλα αυτά και άλλα πολλά, στην Κύπρο, στη νήσο των αγίων! Μακρινό λοιπόν παρελθόν και στον τόπο μας η αίσθηση της ασφάλειας.

lenia.karatzia@phileleftheros.com
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...