To Top
06:43 Κυριακή
29 Μαρτίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Θυελλώδης ο απολογισμός Χαμπιαούρη
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Θυελλώδης ο απολογισμός Χαμπιαούρη
Τελευταία Ενημέρωση: 04 Δεκεμβρίου 2019, 10:54 πμ
Πολυτάραχη, θα ήταν επιεικής χαρακτηρισμός για τον απολογισμό της περιόδου που διατέλεσε υπουργός Παιδείας, ο Κώστας Χαμπιαούρης. Μια θητεία που ξεκίνησε την 1η Μαρτίου 2018 με μικρά και τετριμμένα προβλήματα και έκλεισε με όλεθρο, αφήνοντας ως παρακαταθήκη το πολυπληθέστερο συλλαλητήριο στην πρόσφατη ιστορία της Κύπρου, την απαγωγή δυο μαθητών και άλλα πολλά. Άλλωστε και οι εκπρόσωποι του εκπαιδευτικού κόσμου δεν μάσησαν τα λόγια τους κατά τον αποχαιρετισμό του πολιτικού τους προϊσταμένου και συνάμα συναδέλφου τους. Ήταν, λέει, δύσκολο να συζητήσουν με τον Κώστα Χαμπιαούρη και να καταφέρουν μέσω διαλόγου να καταλήξουν κάπου. Παράλληλα, μιλούν για τη μελανότερη περίοδο, για χάος και για δύσκολη στιγμή στον τομέα τους.

Ρίχνοντας μια ματιά στα όσα προηγήθηκαν, λίγους μήνες μετά τον διορισμό Κώστα Χαμπιαούρη, σημειώνεται ένα τραγικότατο γεγονός. Ο 10χρονος μαθητής Σταύρος Γιωργαλλής, τραυματίζεται καθώς συμμετείχε στο μάθημα της γυμναστικής και τελικά υποχωρεί στο τραύμα. Το Υπουργείο βρίσκει φτηνές δικαιολογίες και προφάσεις για να αιτιολογήσει τους λόγους ανυπαρξίας προστατευτικού εδάφους. Οι συζητήσεις, γρήγορα μονοπωλούνται στα θέματα υγείας και ασφάλειας εντός του σχολικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, σωρεία περιστατικών βίας βγαίνουν στο προσκήνιο. Ανάμεσά τους υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης από εκπαιδευτικούς, ξυλοδαρμοί καθηγητών από μαθητές, επιθέσεις γονέων στις διευθύνσεις των σχολείων, βίαιες συμπεριφορές καθηγητών προς τους μαθητές τους καθώς και φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού.  

Το περιστατικό εξασθενεί στο πέρασμα του χρόνου και τα προβλήματα επιστρέφουν στα γνωστά ζητήματα. Οι μαθητές και πάλι πατώνουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις, ενώ το λάθος των θεματοθετών εντοπίζεται αυτή τη χρονιά στο μάθημα της Φυσικής. Η τρικυμία που έμελλε να ταράξει τα νερά, σημειώνεται αρχές Ιουλίου. Όπως φάνηκε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για εξορθολογισμό των δαπανών στην Παιδεία, επρόκειτο να επιφέρει το ξέσπασμα ενός μεγάλου πολέμου. Στις 13 Ιουλίου, αρκετές χιλιάδες εκπαιδευτικών συγκεντρώνονται έξω από το Υπουργείο Παιδείας και στους 40 βαθμούς Κελσίου φωνάζουν «Κάτω τα χέρια από την Παιδεία». Το μπάχαλο εντείνεται. Πραγματοποιούνται διαμεσολαβήσεις, συζητήσεις, ανταλλαγή επιστολών.

Στις 28 Αυγούστου 2018, πραγματοποιείται το μεγαλύτερο συλλαλητήριο στην πρόσφατη ιστορία της Κύπρου, με τους δρόμους να πλημμυρίζουν διαδηλωτές. Περισσότεροι από 12.000 εκπαιδευτικοί φωνάζουν συνθήματα για την Παιδεία. Η σχολική χρονιά ξεκινά με λουκέτο, στάσεις εργασίας, μαθητές και καθηγητές έξω από τις αίθουσες. Οι φόρμουλες για τη λύση του πολέμου πάνε και έρχονται. Τελικά η συμφωνία έρχεται στα μουλωχτά.

Άλλωστε, είχε προηγηθεί η απαγωγή δύο μαθητών μέσα από το δημοτικό τους σχολείο στη Λάρνακα. Τα σχολεία σταδιακά μετατρέπονται σε οχυρά. Ορθώνονται ψηλοί φράχτες και κάγκελα, δίνεται κάρτα εισόδου, ενώ σχεδιάζεται και η τοποθέτηση καμερών. Δράματα, συμβαίνουν σαφώς και στον φτωχό συγγενή, την Ειδική Εκπαίδευση. Επί θητείας Χαμπιαούρη, μαθητές με αναπηρία μένουν στο σπίτι τους αντί να πάνε στο σχολείο, καθώς δεν λαμβάνουν την απαραίτητη επιτήρηση και στήριξη. Μάλιστα, παρουσιάζεται ως ειδική μονάδα ένα λυόμενο κουτί δίπλα από τα ουρητήρια. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η πολυετής προετοιμασία για τον εκσυγχρονισμό της Ειδικής Εκπαίδευσης…

Στις μέρες μας, η κρίση βρίσκεται στο νέο σχέδιο αξιολόγησης του μαθητή και στις εξετάσεις ανά τετράμηνο. Σημειώνονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και οι εμπλεκόμενοι βλέπουν ήδη την αποτυχία. Τα παιδιά δηλώνουν υπό κατάρρευση και δυστυχισμένα. Έτσι, πρόκειται να τα παραλάβει ο νέος υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος καλείται να δημιουργήσει μέσα στις στάχτες. Θα παραλάβει τα παιδιά της Κύπρου απαρηγόρητα και εκτεθειμένα σε συνεχείς αποτυχίες.
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...