To Top
15:03 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Χρυσές μπίζνες-κομπίνες με ευρωπαϊκά κονδύλια
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Χρυσές μπίζνες-κομπίνες με ευρωπαϊκά κονδύλια
  05 Δεκεμβρίου 2019, 9:42 πμ  
Σε κοινή συνεδρία των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών, που πραγματοποιήθηκε στις 22/11/2019, αποκαλύφθηκε από το μέλος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) Λάζαρο Λαζάρου ότι διερευνάται μια υπόθεση ατασθαλίας που σχετίζεται με τη διασπάθιση κοινοτικών κονδυλίων στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, τελεί υπό διερεύνηση το πρόγραμμα-μέτρο προώθησης γεωργικών προϊόντων για το έτος 2018. Στην ίδια συνεδρία, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αποκάλυψε ότι η Υπηρεσία του ετοιμάζει ειδική έκθεση γι’ αυτήν την υπόθεση, καθώς και για άλλα τρία προγράμματα, συνολικού ύψους €14 εκατ., μετά από υποψίες που ηγέρθησαν για διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Τα εν λόγω προγράμματα αφορούν στην προώθηση της πατάτας, του χαλλουμιού και του λαδιού στην Ε.Ε. μέσω του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών. 

Οι παραπάνω περιπτώσεις δεν είναι, όμως, οι μοναδικές. Έχουμε προϊστορία σε τούτο τον τόπο και σε αυτού του είδους τις κομπίνες. Έχουμε αγροτοπατέρες που έστησαν φαγοπότι με τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Όλοι αυτοί ελέγχονται, σήμερα, από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, και ελπίζουμε ότι οι έρευνες θα οδηγήσουν στο τέλος τους εμπλεκόμενους ενώπιον της Δικαιοσύνης. Στις έρευνες αναμένεται να εμπλακεί και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), η οποία αναμένει ακόμη την καταδίκη των πρωταγωνιστών της κομπίνας που αποκαλύφθηκε το 2010 και πάλι από την Ελεγκτική Υπηρεσία. Τότε έγιναν και συλλήψεις χωρίς, όμως, μέχρι σήμερα να έχουμε καταδίκες. Στην υπόθεση είχε εμπλοκή τουλάχιστον ένας λειτουργός του υπουργείου Εμπορίου καθώς ως διά μαγείας εξαφανίστηκαν σημαντικά έγγραφα από το υπουργείο. 

Ειδικότερα, η υπόθεση χρονολογείται από το 2008, όταν ο Παγκύπριος Οργανισµός Αγελαδοτρόφων σε συνεργασία με βουλγάρικο οργανισμό κατέθεσαν πρόταση για προώθηση τυροκομικών προϊόντων σε Ρωσία και Ουκρανία. Το μέτρο αυτό εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο συνολικός προϋπολογισμός καθορίστηκε στα €5 εκατ. Η εφαρμογή και η εποπτεία του ευρωπαϊκού προγράμματος ανατέθηκαν στο υπουργείο Εμπορίου. 

Η διερεύνηση της υπόθεσης άρχισε τον Μάιο του 2010 όταν μετά από έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις κατάχρησης κοινοτικών πόρων. Από περαιτέρω έρευνες, αποκαλύφθηκε ότι, μέσω εταιρείας του Βελγίου αλλά και ενός δικτύου άλλων εταιρειών που συνδέονταν με τα ίδια πρόσωπα, εκδόθηκε ένας μεγάλος αριθμός τιμολογίων τα οποία θεωρήθηκαν υπερτιµολογηµένα ή και εικονικά µε σκοπό να καταστεί δυνατή η εκταμίευση χρημάτων από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Σύμφωνα με το Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος, οι εμπλεκόμενοι στην απάτη φέρονται να εξαπάτησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυπριακή Δημοκρατία καταχραζόμενοι συνολικά ποσό €1,2 εκατ. με υπερτιμολογήσεις. Τα χρήματα κατέληξαν µέσω διαφόρων τραπεζικών λογαριασμών στο όνομα νομικών και φυσικών προσώπων στις Σεϋχέλλες και όχι μόνο. Όπως κατέδειξε η έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, που τότε επικεφαλής ήταν η κ. Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, καταβλήθηκαν προσπάθειες συγκάλυψης της υπόθεσης στο υπουργείο Εμπορίου καθώς εξαφανίστηκαν από το φάκελο του διακρατικού προγράμματος τα σημειώματα της αρμόδιας λειτουργού με τα οποία εξέφραζε υποψίες για απάτη. 

* Δυο χρόνια μετά τις έρευνες, δηλαδή το 2012, συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, που συνεδριάζει στη Λευκωσία, δυο στελέχη του Παγκύπριου Οργανισµού Αγελαδοτρόφων. Ωστόσο, η εκδίκαση της υπόθεσης ανεστάλη πριν καν αρχίσει, κατόπιν αιτήματος του τέως Γενικού Εισαγγελέα, Πέτρου Κληρίδη, με το αιτιολογικό ότι επιβάλλεται η λήψη περαιτέρω καταθέσεων. Επί τούτου, στάλθηκαν αιτήματα δικαστικής συνδρομής μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Αγγλία, στην Ουκρανία, στη Ρωσία, στην Ελλάδα, στο Βέλγιο και στις Σεϋχέλλες.

* Πέντε χρόνια μετά τις συλλήψεις και συγκεκριμένα στις 15 Δεκεμβρίου 2017 καταχωρήθηκε νέο κατηγορητήριο σε σχέση με την υπόθεση εναντίον έξι προσώπων και μιας εταιρείας για κατηγορίες που αφορούν συνωμοσία προς καταδολίευση, απάτη, ενεργή δωροδοκία, παράβαση του νόμου που κυρώνει τη σύμβαση σχετικά με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

* Δυο χρόνια μετά από την καταχώρηση του νέου κατηγορητηρίου και σχεδόν εννέα χρόνια από την έναρξη της διερεύνησης της υπόθεσης, δεν έχει λογοδοτήσει κανένας ακόμη για τα €1,2 εκατ. που φαγώθηκαν στον δρόμο μέχρι τα γαλακτοκομικά προϊόντα να φτάσουν στη Ρωσία και στην Ουκρανία.  Και ύστερα διερωτόμαστε γιατί στην Κύπρο μας θεωρούν διεφθαρμένους. Η ατιμωρησία συνεχίζεται...

hadjistylianoum@phileleftheros.com   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...