To Top
21:54 Τρίτη
21 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ένας απολογισμός και ένα παράπονο κ. Πρόεδρε…
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Ένας απολογισμός και ένα παράπονο κ. Πρόεδρε…
  05 Δεκεμβρίου 2019, 12:15 μμ  
Τα είπε για τα καλά στους υπουργούς, νέους και παλιούς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της τελετής διαβεβαίωσης. Τους τα είπε καλά προφανώς για να τα ακούσει και ο ίδιος και να πάρει θάρρος ότι υπάρχει ακόμα χρόνος. «Η εναπομείνασα θητεία είναι σχεδόν ίση με την εντολή που λαμβάνουν πρωθυπουργοί σε κοινοβουλευτικά συστήματα», είπε, απευθυνόμενος προς τα μέλη της Κυβέρνησης του. Χρόνος υπάρχει. Ασφαλώς και υπάρχει, παρά το γεγονός ότι σπαταλήθηκε πολύς χρόνος στη διαδρομή με ανούσια πράγματα, με αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και εσωστρέφεια. Χάθηκε χρόνος στη μάταιη προσπάθεια δικαιολόγησης και αιτιολόγησης συμπεριφορών, πράξεων, αποφάσεων και καταστάσεων αδικαιολόγητων, με την Κυβέρνηση να δέχεται το ένα γκολ μετά το άλλο. Για να ακριβολογούμε, το ένα αυτογκόλ μετά το άλλο. 

Φτάσαμε λοιπόν και στον ανασχηματισμό, κουρασμένοι και καταϊδρωμένοι και κυρίως «καμένοι», όπως τους ποδοσφαιριστές που ξεθεώνονται στην προπόνηση αλλά όταν αρχίζει το ματς είναι ήδη ξεψυχισμένοι και δεν καταφέρνουν να ανταλλάξουν μια πάσα σωστή και να βγάλουν μια ολοκληρωμένη ενέργεια. Αυτό έγινε και με τον ανασχηματισμό. Ένα χαρτί που είχε στα χέρια του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και όμως η διαρκής αναβολή του και παρατεταμένη συζήτηση στο παρασκήνιο, τελικά το έκαψε. Τις επιλογές δεν θα τις κρίνουμε τώρα. Θα κριθούν όλοι εκ του αποτελέσματος.

Ο Πρόεδρος όμως κρίνεται ήδη. Και για τους χειρισμούς που γίνονται και για τον τρόπο διαχείρισης διαφόρων ζητημάτων. Έχει δίκιο η Βασιλική Αναστασιάδου για το παράπονο που εξέφρασε. Διότι, από τη στιγμή που το παρασκήνιο και τα ρεπορτάζ την ήθελαν με το ένα πόδι εκτός κυβέρνησης ήταν λογικό οι πολιτικές του συγκεκριμένου υπουργείου να εγκλωβίζονταν στην αβεβαιότητα και την αναμονή της φυγής ή της παραμονής της στο υπουργείο. Και θα έπρεπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, να ήταν πιο ευέλικτος και να κινείτο με γοργότερους ρυθμούς από τη στιγμή που η απόφαση για ανασχηματισμό είχε παρθεί.

Το σημαντικότερο όμως όλων και το οποίο θα πρέπει ο Πρόεδρος να αντιληφθεί, είναι ότι θα πρέπει πρώτος ο ίδιος να τραβήξει κουπί και να διευθύνει με δεξιοτεχνία την ορχήστρα για να μπορεί να καυχιέται ότι αφήνει πίσω του έργο και επιτυγχάνει στο πιο κρίσιμο στοίχημα για τον ίδιο για τη διακυβέρνηση του, που αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Μπορεί στον σύντομο απολογισμό στον οποίο προέβη να παρέθεσε μια σειρά από μέτρα που έχουν ληφθεί και πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις όμως ακόμα εκκρεμούν. Το ΓεΣΥ θέλει ακόμα χρόνο για να δουλέψει και υπάρχουν αρκετά προβλήματα. Τώρα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση του με την εισαγωγή των νοσηλευτηρίων. Είναι τα θέματα της Παιδείας. Διότι δεν αρκεί να κάνουμε υποδείξεις στους μαθητές και να ασκούμε κριτική για τις επιδόσεις τους. Θα έχουμε δικαίωμα κριτικής, όταν και εφόσον, πράξουμε ως Κράτος τα δέοντα σε σχέση με την Παιδεία. 

Είναι όμως και η καυτή πατάτα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη δημιουργία νέων δήμων. Οι αντιδράσεις πολλές και εν μέρει δικαιολογημένες. Αρκτετές όμως είναι και υπερβολικές και αδικαιολόγητες. Χρειάζεται όμως βούληση και αποφασιστικότητα προκειμένου να γίνει σωστή διαχείριση του ζητήματος.

Είναι και η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, απαραίτητο βήμα προς τον εκσυγχρονισμό του Κράτους. 
Μπορεί να τα καταφέρει η Κυβέρνηση να κερδίσει αυτό το στοίχημα; Είναι ένα ερώτημα που ο ίδιος ο Πρόεδρος θα πρέπει να απαντήσει. Οι υπουργοί, θα χορέψουν στους ρυθμούς που η προεδρική ορχήστρα θα παίξει.

frixos.dalitis@phileleftheros.com 
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...