To Top
18:28 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Δεν είναι μόνο με τον φόβο που αντιμετωπίζεται η κακή οδική συμπεριφορά
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Δεν είναι μόνο με τον φόβο που αντιμετωπίζεται η κακή οδική...
  06 Δεκεμβρίου 2019, 10:05 πμ  
ΤΑ επτά νομοσχέδια που εκκρεμούν από τον περασμένο Απρίλιο στη Βουλή, που προβλέπουν αυξήσεις μέχρι και 500% στα εξώδικα και τις ποινές για τροχαίες παραβάσεις, συζητούνται και προωθούνται προς την Ολομέλεια. Σημειώνεται συναφώς ότι, μεταξύ πολλών άλλων, οι προτεινόμενες νέες ποινές περιλαμβάνουν προβλέψεις για ποινές μέχρι 10 χρόνια φυλάκισης για εγκατάλειψη θανατηφόρου δυστυχήματος και για πρόστιμο €5 ανά χιλιόμετρο για υπέρβαση ορίου ταχύτητας. Όπως αναφέρεται στα ρεπορτάζ, κάποια από τα πρόστιμα θεωρούνται υπερβολικά από τους βουλευτές. Όπως η αύξηση από €85 σε €300 το πρόστιμο για ζώνη, κράνος και κινητό, ενώ αυξάνεται στα €200 το πρόστιμο για παραβίαση φώτων τροχαίας. 
Πρέπει, βεβαίως, στα πλαίσια των συζητήσεων να ληφθούν υπόψη και μια σειρά από ζητήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά σε σχέση με την οδική συμπεριφορά. 
 
ΕΙΝΑΙ προφανές και προκύπτει εκ του αποτελέσματος πως παραμένουν γάγγραινα τα θανατηφόρα δυστυχήματα. Οι στατιστικές, οι συγκρίσεις με το παρελθόν, επιβεβαιώνουν το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει. Συνήθως συζητήσεις προκαλούνται μετά από ένα θανατηφόρο δυστύχημα. Παρακολουθούμε τοποθετήσεις, εξαγγελίες και θεωρητικού χαρακτήρα ασκήσεις επί χάρτου. Αυτό που προέχει, πέραν από το σύνηθες κουβεντολόι, είναι να αναζητηθούν τα αίτια και να δοθούν λύσεις. Είναι προφανές πως στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει μια αιτία. Είναι προφανές πως υπάρχει εκ των πραγμάτων μια σύνθεση διαφόρων παραγόντων που ευθύνονται ή συμβάλλουν προς την κατεύθυνση να αυξάνονται τα δυστυχήματα κατά τα οποία χάνονται ανθρώπινες ζωές. 
 
ΑΥΤΟ, όμως, δεν σημαίνει πως αφήνεται η κατάσταση ως έχει. Τι φταίει λοιπόν; Ο ανθρώπινος παράγοντας. Είναι ένα βασικό στοιχείο στην όλη εικόνα. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Ο οδηγός είναι απρόσεκτος και με πράξεις και ενέργειες, συμπεριφορές του, προκαλεί δυστύχημα. Αυτό μπορεί να σημαίνει υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ουσιών, οδήγηση χωρίς ζώνη ασφαλείας ή όλα αυτά μαζί. Θεωρούμε και αυτό είναι αποδεδειγμένο –το αναφέρουν και οι ειδικοί– πως η συμπεριφορά του οδηγού καθορίζει εν πολλοίς κατά πόσο θα προκαλέσει, εμπλακεί σε δυστύχημα. Δεν ευθύνεται πάντα και για όλα ο οδηγός. Ευθύνη μπορεί να αποδοθεί στο οδικό δίκτυο. Ακόμη και ο χαμηλός φωτισμός μπορεί να προκαλέσει δυστύχημα ή και η μη αναβάθμιση ενός οδικού δικτύου. Η χρήση των δρόμων, υπάρχουν σήμερα στατιστικές, πρέπει να αναπροσαρμόζουν και το δίκτυο. Σήμερα μπορεί εύκολα να μετρηθεί η χρήση ενός οδικού δικτύου και να αξιολογηθούν οι δυνατότητες. 
 
ΤΟ θέμα των δυστυχημάτων, της οδικής συμπεριφοράς εν γένει, είναι μια ανοικτή πληγή, που μπορεί να κλείσει ή να περιοριστεί, φθάνει να υπάρχει διάθεση από όλους τους εμπλεκόμενους. Η πρόληψη είναι το καλύτερο εργαλείο. Αλλά ούτε και αυτό μπορεί να θεωρηθεί εύκολο εγχείρημα. Κι αυτό γιατί, είναι άποψή μας, η πρόληψη δεν αρχίζει και τελειώνει μόνο με τους ελέγχους, αλλά χρειάζεται παράλληλα και η σωστή, συστηματική ενημέρωση, κυρίως προς τους νέους, οι οποίοι είναι και πιο ευάλωτοι. Συνεπώς χρειάζονται δράσεις και το συντομότερο δυνατό. 
 
ΜΕ την αύξηση των ποινών προσφέρεται ένα ακόμη εργαλείο. Δεν είναι, όμως, με τον φόβο που γίνονται οι διορθωτικές κινήσεις και δημιουργείται οδική συνείδηση. Το σίγουρο είναι πως με τον φόβο, τις αυστηρότερες ποινές μόνο, δεν αντιμετωπίζεται το φαινόμενο. Να υπάρξει πρέπει ένας συνδυασμός μέτρων και πολιτικών.
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...