To Top
15:43 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
O (O)ΣΑ της παιδείας παίρνει ο άνεμος 
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • O (O)ΣΑ της παιδείας παίρνει ο άνεμος 
  08 Δεκεμβρίου 2019, 10:15 πμ  
Απροβίβαστο και πάλι οι Κύπριοι μαθητές στη διεθνή εκπαιδευτική έρευνα του ΟΟΣΑ.
Την περασμένη Τρίτη, ο ΟΟΣΑ δημοσίευσε τα πρώτα αποτελέσματα από την εξέταση του 2018. Και αυτή τη φορά οι 15χρονοι Κύπριοι μαθητές δοκιμάστηκαν σε μια σειρά από κοινά θέματα σε τρία γνωστικά αντικείμενα (μαθηματικά, φυσικές επιστήμες και κατανόηση κειμένου, που ήταν το κύριο αντικείμενο). Τα θέματα αυτά είναι σχεδιασμένα για να αξιολογούν την κριτική και την αναλυτική σκέψη των παιδιών, καθώς και την ικανότητά τους να επεξεργάζονται έννοιες και δεδομένα για να επιλύσουν προβλήματα με επιστημονικό τρόπο. Είναι μια έρευνα που δεν σχετίζεται με συγκεκριμένη διδακτική ύλη, αλλά που καλείται να εξετάσει το αν και κατά πόσο οι 15χρονοι σήμερα είναι κατάλληλα καταρτισμένοι για να αντιμετωπίσουν της προκλήσεις της εποχής μας.

Πώς τα πήγαν αυτή τη φορά οι μαθητές μας; Υπήρξε κάποια βελτίωση; Κάποια άλλη διαφοροποίηση σε σχέση με τις διαχρονικά κακές επιδόσεις των τελευταίων χρόνων; Από ό,τι φαίνεται, όχι.

Οι μαθητές μας πήραν «κάτω από τη βάση» και στα τρία γνωστικά αντικείμενα, ανάμεσα στις 78 χώρες/περιοχές που συμμετέχουν. Στην κατανόηση κειμένου, δεξιότητα στην οποία εστίασε ο διαγωνισμός του 2018, οι Κύπριοι μαθητές συγκέντρωσαν 424 μονάδες, βαθμολογία που κατατάσσει τη χώρα μας στην 50ή θέση ανάμεσα σε 77 κράτη. Στον αντίστοιχο διαγωνισμό του 2015 η Κύπρος είχε λάβει 443 μονάδες, εξασφαλίζοντας την 47η θέση. Στα μαθηματικά συγκέντρωσε 451 βαθμούς, όπως και η Ελλάδα και μοιράστηκαν την 43η. Στις φυσικές επιστήμες η Κύπρος συγκέντρωσε 439 μονάδες και βρέθηκε στην 47η θέση. Στον διαγωνισμό του 2015, οι Κύπριοι μαθητές βαθμολογήθηκαν με 433 μονάδες, που έφεραν τη χώρα μας στην 49η θέση. 

Οι μαθητές μας εμφανίζουν διαχρονικά επιδόσεις κάτω του μετρίου στο πρόγραμμα PISA, τη μεγάλη διεθνή εκπαιδευτική έρευνα που διεξάγει ο ΟΟΣΑ από το 2000 και κάθε τρία χρόνια. Ο Θέμης Πολυβίου, μέλος της Γραμματείας της ΟΕΛΜΕΚ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα εστίασε τα κίνητρα τα οποία δεν δίνονται στους μαθητές που συμμετέχουν σε αυτό το διαγωνισμό. 

Οι ερμηνείες που δίδονται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι όπως και στις μετεκλογικές αναμετρήσεις, από τις οποίες το κάθε κόμμα ερμηνεύει το αποτέλεσμα κατά το δοκούν. Αυτό συμβαίνει και σε κάθε διαγωνισμό εξετάσεων στην Παιδεία, καθώς και σε κάθε περίπτωση όπου οι αιτιολογίες της αποτυχίας ή ήττας διασκεδάζονται με εύηχα λόγια άστοχων εντυπώσεων, αντί του προβληματισμού και κατ' επέκταση των πράξεων εκείνων που θα οδηγήσουν στην επιτυχία. Δυστυχώς, το αποτέλεσμα του επιπέδου της Παιδείας μας φαίνεται και στις Παγκύπριες εξετάσεις κάθε χρόνο. Κάθε χρόνο στον πάτο (!) και κάθε χρόνο οι ίδιες ερμηνείες και τα ίδια ΘΑ... Θα συμφωνήσω όμως απόλυτα με τον κ. Πολυβίου στην αναφορά του ότι οποιαδήποτε έκβαση αποτελεσμάτων «δεν θα πρέπει να πέφτει πάνω στους εκπαιδευτικούς, καθώς δεν είναι οι μόνοι παράγοντες του εκπαιδευτικού συστήματος». Ο κ. Πολυβίου προς τιμήν του, αποδέχεται τον ρόλο που διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί, δηλαδή, δεν βγάζει την ουρά τους απέξω και παραπέμπει και σε όλους τους υπόλοιπους εμπλεκομένους στο σύστημα της Παιδείας. Όλους αυτούς που φέρουν ευθύνη για το χάλι του επιπέδου της Παιδείας μας και θα έπρεπε να αφήσουν τα λόγια και τις σκοπιμότητες και να επικεντρωθούν με πράξεις στην ουσία. 

Η εν λόγω μελέτη παράλληλα ανέλυε τα αποτελέσματα της έρευνας του 2015 και τεκμηρίωνε τους παράγοντες που σχετίζονται με τις χαμηλές επιδόσεις των μαθητών, ενώ αναδείκνυε και τις διαφορές με άλλες συγκρίσιμες χώρες, οι μαθητές των οποίων τα πήγαν πολύ καλύτερα. Εκεί στο υπουργείο λαμβάνει κανείς υπόψη τέτοιου είδους αναλύσεις; Ή μήπως είναι αχρείαστες για το ξερολίστικο μυαλό μας;

Αξίζει να σημειωθεί ότι διεθνώς οι μαθητές από τις μεγάλες περιοχές της Κίνας βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις, ενώ από την Ευρώπη ξεχώρισε η Εσθονία, η χώρα η οποία έχει ένα από τα πιο «δυνατά» εκπαιδευτικά συστήματα. Οι επιδόσεις των μαθητών είναι μεταξύ των υψηλότερων παγκοσμίως ενώ τα παιδιά απολαμβάνουν και μια εξαιρετική ποιότητα ζωής.

Σχετικό ρεπορτάζ του BBC https://www.huffingtonpost.gr/entry/yiati-ta-paidia-sten-esthonia-peyainoen-scholeio-otan-yinontai-7-eton-kai-ti-kanoen-mechri-tote_gr_5de63c8ae4b00149f7357880?lv5&utm_source=Sport24&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos3 εξηγεί γιατί τα παιδιά στην Εσθονία πηγαίνουν σχολείο όταν γίνονται 7 ετών (και τι κάνουν μέχρι τότε).

marios.christodoulou@phileleftheros.com

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...