To Top
05:46 Τετάρτη
1 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Καταναλωτισμός και χριστουγεννιάτικο κλίμα
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Καταναλωτισμός και χριστουγεννιάτικο κλίμα
  08 Δεκεμβρίου 2019, 9:50 πμ  
Η εποχή των γιορτών και ειδικά των Χριστουγέννων για τους περισσότερους είναι καταναλωτισμός. Κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα φαίνεται να ξεκινούν νωρίτερα. Από νωρίς τον Οκτώβριο πια εμφανίζονται στις βιτρίνες τα ψεύτικα πλαστικά δέντρα, τα στολίδια και τα λαμπιόνια. Για τους περισσότερους η «μαγική στιγμή» είναι η εικόνα που θα ανάψουν οι λάμπες των δέντρων και θα βρεθούν στα μαγαζιά για ψώνια. Η γιορτή δεν έχει καμία σχέση με την αιτία γέννησης της. Λέμε Χριστούγεννα, δηλαδή γέννηση του Χριστού, αλλά ουσιαστικά το μυαλό τρέχει στις δίμηνες πλέον χειμερινές «γιορτές» κατανάλωσης. Καμία σχέση με το πνευματικό νόημα του 12ημέρου (Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά - Φώτα), που πλέον δεν ενδιαφέρει ούτε τον πωλητή, ούτε τον καταναλωτή, σε όποιο μέρος της γης και αν βρίσκεται.

Οι άνθρωποι ξοδεύουν πολλά τα Χριστούγεννα, όχι μόνο για τα δώρα στην οικογένεια και συγγενικά πρόσωπα, αλλά και για τα τρόφιμα και το αλκοόλ. Ακόμη και το φαγητό είναι σε μεγαλύτερη δόση γιατί είναι Χριστούγεννα, γιατί θα έρθουν στο σπίτι συγγενείς και φίλοι. Αυτό εκ των πραγμάτων δημιουργεί την ανάγκη ποικιλία τροφίμων από το σουπερ μάρκετ να βρεθούν στο σπίτι και στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Άσχετα αν τα μισά και παραπάνω δεν καταναλωθούν. Αλλά έτσι, επειδή είναι γιορτές πρέπει να υπάρχουν πολλά παραπάνω. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και τα περιστατικά στα νοσοκομεία την περίοδο των γιορτών είναι πολύ περισσότερα, λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού ή αλκοόλ.                                                                                                                                          
Οι οθόνες της τηλεόρασης γεμίζουν με χριστουγεννιάτικες διαφημίσεις, δημιουργώντας κλίμα να αγοράσεις κάτι, και περισσότερο απ’ όλα τα ηλεκτρονικά, τα είδη ένδυσης, τα παιχνίδια, τα πιο δημοφιλή δώρα των Χριστουγέννων. Αυτή η μανιακή τάση για δαπάνες, συνδέεται με την διαφήμιση και την αύξηση του καταναλωτισμού που προωθείται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά πλέον και από τα social media. Είναι και ο 13ος μισθός μια καλή ευκαιρία για μεγαλύτερη κατανάλωση και περισσότερα έξοδα. Μια πολύ καλή ευκαιρία να δουλέψει η αγορά και να κυκλοφορήσει το χρήμα. 

Οι διάσημες ημέρες εκπτώσεων των ΗΠΑ, γνωστές ως «Black Friday» και «Cyber Monday», έχουν διαδοθεί σε όλη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα η περίοδος πριν από τα Χριστούγεννα και η περίοδος μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να είναι οι πιο φρενήρεις καταναλωτικές περίοδοι όλου του έτους. Παράλληλα, η εικόνα των χαρούμενων ξωτικών, που φτιάχνουν τα δώρα στο εργαστήρι του Αϊ-Βασίλη απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Περίπου το 80% των παιχνιδιών παγκοσμίως κατασκευάζονται στην Κίνα, σχεδόν κάθε δημοφιλές παιδικό παιχνίδι φέρει την ετικέτα made in China. Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι πολύ πριν ακουστούν τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια στα πολυκατάστημα της Δύσης, αυτά τα «ξωτικά» που είναι στην πραγματικότητα Κινέζοι εργάτες, αναγκάζονται να εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο, ώστε να παράξουν εκατομμύρια προϊόντα, έτοιμα να φτάσουν στα καταστήματα της Δύσης για την περίοδο των εορτών. Όσο  αφορά το σύγχρονο ντεκόρ, η διακόσμηση που έχει εδραιωθεί στη Δύση αλλά και την Αμερική, ουδεμία σχέση έχει με την αναπαράσταση του περιβάλλοντος της φάτνης και της Βηθλεέμ με το ήπιο κλίμα και τους φοίνικες. Ούτε έλατα, ούτε χιόνια είχε εκεί. Η εποχή του καταναλωτισμού έχει κάνει το θαύμα της και γύρω από αυτή την αλυσίδα ζούνε πολλές οικογένειες είτε ως εργαζόμενοι είτε ως επιχειρηματίες είτε ως έμποροι. 

Σύμφωνα με πολλές έρευνες, ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων αυξάνεται κατά 50% τις ημέρες των εορτών και η αγοραστική κίνηση τονώνεται σημαντικά. Η γιορτινή ατμόσφαιρα των ημερών και οι γιορτινά στολισμένες βιτρίνες φαίνεται πως προσελκύουν μεγάλη μερίδα καταναλωτών. Αλλά μέσα σ’ όλο αυτό το κλίμα καταναλωτισμού υπάρχει ένα υπέροχο γλυκό αίσθημα, γιατί είναι Χριστούγεννα! 

theano.theiopoulou@phileleftheros.com
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...