To Top
05:21 Τετάρτη
1 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Από τη θεωρία στην πράξη για δικαιώματα εργαζόμενων
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Από τη θεωρία στην πράξη για δικαιώματα εργαζόμενων
  08 Δεκεμβρίου 2019, 9:45 πμ  
Εκστρατεία ενημέρωσης άρχισε το Υπουργείο Εργασίας για τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Με σύνθημα «αυτά τα Χριστούγεννα κανένας εργαζόμενος απλήρωτος», το τμήμα εργασιακών σχέσεων του υπουργείου, ενημερώνει τους εργαζόμενους για τα δικαιώματά τους αλλά και τους εργοδότες για τις υποχρεώσεις τους. 
Ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, πολλοί εργαζόμενοι αναμένεται να λάβουν 13ο  μισθό, παρόλο που ο νόμος δεν υποχρεώνει τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, για να το πράξουν. Να σημειωθεί πως ο 13ος  μισθός καταβάλλεται στις περιπτώσεις όταν περιλαμβάνεται είτε στη συλλογική σύμβαση, είτε σε ατομικό συμβόλαιο ή συμφωνία εργοδότησης ή άλλης μορφής συμφωνία είτε εάν είναι πρακτική που ακολουθεί η εταιρεία. 
Σε αυτές τις τρείς περιπτώσεις η καταβολή του 13ου  μισθού είναι υποχρεωτική βάσει του νόμου περί Προστασίας των Μισθών. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, παρά τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν κάποιοι εργοδότες, θα καταβάλλουν το 13ο μισθό τους εργαζόμενους για να καλύψουν τις επιπλέον ανάγκες τους αλλά και για να ενισχύσουν την αγορά.
Πάντως, λόγω των γιορτών, πολλοί εργαζόμενοι κυρίως, στο λιανικό εμπόριο, ενδεχομένως να χρειαστεί να εργαστούν πέραν του κανονικού τους ωραρίου, γι’ αυτό θα ήταν καλό, να προχωρήσουν στις απαιτούμενες συμφωνίες με τους εργοδότες,  για να αμειφθούν ανάλογα για τις επιπλέον ώρες που θα εργαστούν. 
Σημειώνεται, πως πολλοί εργαζόμενοι προσλαμβάνονται στις διάφορες επιχειρήσεις υπό το καθεστώς μερικής απασχόλησης, για να γλυτώσουν οι εργοδότες κάποιες υποχρεώσεις που καθορίζονται από τη νομοθεσία. Τα δικαιώματα των συγκεκριμένων εργαζόμενων, είναι κουτσουρεμένα και οι απολαβές τους χαμηλές, λόγω της μη εφαρμογής του Εθνικού Κατώτατου Μισθού σε όλα τα επαγγέλματα. 
Η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, πολλές φορές έχει αναφέρει πως μόλις η ανεργία, μειωθεί στο 5% τότε θα δημιουργηθούν συνθήκες για υιοθέτηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού σε όλα τα επαγγέλματα. Τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, κατέδειξαν πως η ανεργία μειώθηκε στο 6,7%, φτάνοντας τα επίπεδα του 2010. 
Συνεπώς, τα στοιχεία, επιβεβαιώνουν την ανάγκη για καθορισμό κατώτατου μισθού σε όλα τα επαγγέλματα, το συντομότερο δυνατό. Η κυβέρνηση, έχει ανακοινώσει πως σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι μελέτες και θα αρχίσει διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους. 
Ας ελπίσουμε, ο κοινωνικός διάλογος να μην καθυστερήσει τη διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού, όπως έγινε με την  Ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρήσεων, η οποία εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια στη Βουλή.
Υπενθυμίζεται πως η Ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρήσεων, θα έχει υπό την ομπρέλα της 28 νομοθεσίες που αφορούν το Υπουργείο Εργασίας. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πέρασε από χίλια μύρια κύματα, καθώς αναθεωρήθηκε πολλές φορές για να ικανοποιεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ειδικά τους εργοδότες και τις συντεχνίες. 
Τονίζεται πως ακόμη και το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ είχε «πολεμήσει» το νομοσχέδιο για να ικανοποιήσει  όπως είχαν υποστηρίξει βουλευτές του ΑΚΕΛ, τους εργοδότες. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο, ξεπέρασαν τις 25. 
Η κυβέρνηση, μετά από νέο αίτημα των εργοδοτικών οργανώσεων ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, προχωρεί σε ακόμη ένα ακόμα γύρο κοινωνικού διάλογου, για να μετριαστούν οι νέες επιφυλάξεις που προέβαλλαν.  
Εξαιτίας, όλων αυτών των εμποδίων, το θέμα αναμένεται να κλείσει τον νέο χρόνο. Δεν πρέπει, να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση, καθώς με το νομοσχέδιο, προστατεύονται τόσο τα δικαιώματα των εργαζόμενων όσο και των επιχειρήσεων από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Δεν πρέπει η κυβέρνηση, να υποκύψει στις απαιτήσεις των εργοδοτικών οργανώσεων και να αλλάξει τη φιλοσοφία του νομοσχέδιου. Ήρθε πλέον ο καιρός, να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη και να υιοθετηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις που να προστατεύουν τους εργαζόμενους. 
epaizanou@phileleftheros.com
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...