To Top
00:29 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
O νεοφιλελευθερισμός είναι, ηλίθιε!
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • O νεοφιλελευθερισμός είναι, ηλίθιε!
  08 Δεκεμβρίου 2019, 9:15 πμ  
Ο Χάρης Γεωργιάδης αποχαιρέτησε μετά από εφτά χρόνια το Υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του Υπουργείου από τον Κωνσταντίνο Πετρίδη, εξομολογήθηκε και την πρώτη συζήτηση που έκανε με τη γενική λογίστρια της Δημοκρατίας, Ρέα Γεωργίου, η οποία τον ενημέρωσε ότι τα ρευστά διαθέσιμα του κράτους επαρκούν μέχρι το τέλος του μήνα. «Η χώρα μας είχε οδηγηθεί δυστυχώς σε μια δραματικά δύσκολη κατάσταση. Αντιμετωπίζαμε συνθήκες κατάρρευσης και η ευθύνη ήταν μεγάλη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης. 

Με τον ίδιο συναισθηματισμό βγήκε και στην τηλεόραση του Alpha. «Κοιτάζοντας πίσω και βλέποντας στο αρχείο μου τα έγγραφα, τα σημειώματα εκείνης της περιόδου, πραγματικά με πιάνει δέος πόσο κοντά είχαμε φτάσει στην πλήρη κατάρρευση και αυτά που βιώσαμε να μην ήταν τίποτα μπροστά στα πολύ χειρότερα που μπορούσαμε να πάθουμε», δήλωσε o κ. Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης μάς θύμισε πολύ τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος περιέγραφε τους δραματικούς διαλόγους που διημείφθησαν στα κρίσιμα ελληνικά Eurogroup. Λογικά και ο Χάρης Γεωργιάδης θα ακολουθήσει αυτά τα μονοπάτια και θα γράψει κάποιο βιβλίο. Και αυτές οι πιο συναισθηματικές δηλώσεις είναι κάποιος προπομπός. 

Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών και η οικονομία γενικότερα, δεν μπορεί ούτε να λειτουργήσει με συναισθηματισμούς, ούτε να κριθεί με βάση αυτούς. Ο Χάρης Γεωργιάδης κατηγορήθηκε ίσως όσο κανένας άλλος. Λειτούργησε ως το εξιλαστήριο θύμα όλων των πολιτικών που έλαβε η κυβέρνηση. Φορτώθηκε τις ευθύνες για όλες τις κυβερνητικές αποφάσεις. Κατηγορήθηκε ότι έκλεισε τις Κυπριακές Αερογραμμές, τον Συνεργατισμό, ότι προσπάθησε να ιδιωτικοποιήσει ημικρατικούς οργανισμούς κι ότι έβαλε φίλους του σε θέσεις - κλειδιά (βλ. Κωνσταντίνο Ηροδότου - έφορο Αποκρατικοποιήσεων, Ειρένα Γεωργιάδου - Ελληνική Τράπεζα και Ν. Χατζηγιάννη - Συνεργατισμός).

Η μόνιμη επωδός του Χάρη Γεωργιάδη είναι ότι ακολουθούσε κυβερνητικές πολιτικές. Χαρακτήρισε κοινή προσπάθεια και συλλογικό αγώνα τις θυσίες που έγιναν για την επανόρθωση της οικονομίας. Ωστόσο, αυτό αμφισβητείται από την πλειοψηφία του κόσμου. Ο κόσμος που βασανίστηκε από την οικονομική κρίση ρίχνει το φταίξιμο προσωπικά στον Χάρη Γεωργιάδη. Χιλιάδες τόνοι μελάνι χύθηκαν σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων για την οικονομία - που ήταν πάντα παραγκωνισμένη στη σκιά του πολιτικού μας προβλήματος. 

Με την αλλαγή της σκυτάλης θα δούμε εάν ο τρόπος εφαρμογής πολιτικών παίζει ρόλο ως προς το αν είναι επώδυνες οι πολιτικές ή όχι. Αν και τα δείγματα γραφής του Κωνσταντίνου Πετρίδη φανερώνουν ότι κινείται στους ίδιους ρυθμούς με τον Χάρη Γεωργιάδη. Δεν φοβάται το πολιτικό κόστος και προωθεί μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Πετρίδης ξεκίνησε την τουριστική μεταρρύθμιση, μετά μεταπήδησε στο Υπουργείο Εσωτερικών και ανέλαβε τη μεταρρύθμιση των Δήμων και τον εκσυγχρονισμό/ απλοποίηση των διαδικασιών για τις αδειοδοτήσεις μεγάλων έργων. 

Άλλωστε, θα πρέπει να βγουν τα νούμερα, με κάθε κόστος. Με ποιο πρόσχημα θα γίνει κάτι τέτοιο είναι αδιάφορο. Είναι ο νεοφιλελευθερισμός, ηλίθιε!

dlantou@phileleftheros.com
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...