To Top
06:00 Κυριακή
29 Μαρτίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Το πήδημα του βατράχου
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Το πήδημα του βατράχου
  08 Δεκεμβρίου 2019, 9:15 πμ  
Το 2016, στο ετήσιο συνέδριο του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου τονίστηκε πως η τεχνολογία μπορεί να αναπτύξει σημαντικά την παγκόσμια οικονομία κατά την επόμενη δεκαετία. Οι τεχνολογικές αλλαγές θα έχουν την προοπτική να μεταμορφώσουν τις ζωές των ανθρώπων και θα πρέπει να οριστούν οι κατάλληλες πολιτικές, αλλιώς το τεχνολογικό χάσμα θα μεγαλώσει. 
Υπογραμμιζόταν η ανάγκη να έρθουν σε επαφή με ειδικούς, έτσι ώστε να κατανοηθεί καλύτερα η επίδραση που θα έχουν οι τεχνολογικές αλλαγές στις οικονομίες όλων των χωρών. «Είτε πρόκειται να μιλήσουμε για το big data, το Internet of Things, την ψηφιοποίηση, είτε την 3D εκτύπωση, η τεχνολογική επανάσταση φτάνει βαθιά σε κάθε τομέα των οικονομιών μας. Θα έχει προφανείς επιπτώσεις στον τρόπο που ζούμε, που μαθαίνουμε, που έχουμε έσοδα και στον τρόπο που καταναλώνουμε», σχολίαζε η Κριστίν Λαγκάρντ, τότε επικεφαλής του ΔΝΤ. 
Από τότε έχουν περάσει σχεδόν 4 χρόνια. Οι πιο πάνω ορισμοί, big data, Internet of Things, 3D printing κ.λπ., τους έχουμε ακούσει άπειρες φορές ή έστω τους είδαμε σε μια ανάρτηση σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο. Εγώ απλά προσθέτω και τις τεχνολογίες Blockchain και τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, Ethereum, Litecoin και τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence – AI). 
Πολλές χώρες που δεν είχαν τη στοιχειώδη γνώση σε αυτά, αναγκάστηκαν να κάνουν το «σάλτο του βατράχου» (Leapfrogging). Με αυτό τον όρο εξηγείται πως μια εταιρεία ή/και χώρα αποκτά απότομα μεγάλη ανάπτυξη χωρίς να έχουν προηγηθεί τα προηγούμενα στάδια. Οι επιπτώσεις του «σάλτου» είναι θετικές και αρνητικές, ωστόσο είναι αναγκαίες.
Νιώθω ότι έχουμε μείνει πίσω και ήρθε η ώρα να γίνουμε βάτραχοι. Όλες αυτές οι τεχνολογίες δεν θα έρθουν κάποτε από το μέλλον. Είναι ήδη εδώ, ακόμα και στην Κύπρο, και πραγματικά αναρωτιέμαι αν είμαστε σε θέση ως κράτος να διαχειριστούμε όλη αυτή την τεχνολογία που έρχεται σαν χείμαρρος. Πέραν από ιδιωτικές και ατομικές πρωτοβουλίες, δεν είδαμε κρατικά αυτές τις τεχνολογίες να εφαρμόζονται.  
Πολλές από αυτές, κυρίως του διαδικτύου, δεν έχουν ενσωματωθεί ούτε στο ελάχιστο στις υπηρεσίες του κράτους. Είτε λόγω έλλειψης πόρων, είτε λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας. Κι ας μην το πάρουμε πολύ μακριά. Οι δημόσιες υπηρεσίες, όλα τα υπουργεία, αλλά και άλλα κρατικά γραφεία έχουν διαδικτυακή παρουσία. Όμως αυτό που παρατηρείται είναι μια πλήρης ανομοιομορφία στην τεχνολογία με την οποία έχουν σχεδιαστεί/προγραμματιστεί αυτές οι ιστοσελίδες. Κάποιες ανήκουν σε «παλαιολιθικές εποχές» του διαδικτύου και είναι αρκετά δύσχρηστες. Άλλες φαίνονται καινούργιες, ωστόσο κουβαλούν «αρχαίες» βάσεις δεδομένων. Οι ιστοσελίδες αυτές αποτελούν βασική πηγή ενημέρωσης για κάθε πολίτη και επαγγελματία και έχουν κομβικό ρόλο στην καθημερινή διεκπεραίωση εργασιών και διαδικασιών. Ο εκσυγχρονισμός τους –που η αλήθεια μερικές ιστοσελίδες το έχουν κάνει– θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος.  
Για να δούμε και τη θετική πλευρά! Έστω και αργά έχει δρομολογηθεί η δημιουργία Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. Στην εισηγητική έκθεση για το Υφυπουργείο τονιζόταν ότι «είναι επιτακτική η ανάγκη για εκσυγχρονισμό και ενσωμάτωση των τεχνολογιών της πληροφορικής και των επικοινωνιών στις δομές και στον τρόπο λειτουργίας του κράτους για τη δημιουργία συνθηκών αποδοτικότερης και αποτελεσματικότερης λειτουργίας προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων». Κι αυτό είναι ακριβώς που χρειαζόμαστε, εκσυγχρονισμό και ενσωμάτωση. Να μπουν δηλαδή οι σωστές πολιτικές για να κάνουμε επιτέλους το δικό μας άλμα.
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...