To Top
14:06 Τετάρτη
26 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Φωνή στεντόρεια και ανυποχώρητα ξεκάθαρη
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Φωνή στεντόρεια και ανυποχώρητα ξεκάθαρη
  08 Δεκεμβρίου 2019, 12:40 μμ  

Αν τα γενέθλια ενός ατόμου ή μιας οικογενειακής επετείου θεωρούνται σημαντικά γεγονότα αναφοράς, η 65ετία μιας εφημερίδας είναι εξόχως σημαντική για μια ολόκληρη δημοσιογραφική οικογένεια. Ο Φιλελεύθερος, στην έβδομή του πλέον δεκαετία, είναι ταυτισμένος με την αντικειμενικότητα και την ολοκληρωμένη, σφαιρική ενημέρωση. Άνευ σκοπιμοτήτων, και χωρίς να εξυπηρετεί πολιτικά ή οικονομικά συμφέροντα – κυπριακά και ξένα. Στη συνείδηση των αναγνωστών, της κοινής γνώμης εν γένει, Ο Φιλελεύθερος είναι η σταθερά ανεξάρτητη έπαλξη, που δεν εκφράζει αλλότρια και ιδιοτελή συμφέροντα. Διαχρονική είναι και η εκτίμηση, η προτίμηση και η αγάπη που εισπράττει από τους πολίτες. Ο Φιλελεύθερος παραμένει η πρώτη με διαφορά σε κυκλοφορία εφημερίδα και η μεγαλύτερη σε αναγνωσιμότητα ειδησεογραφική πύλη της Κύπρου, κάτι που αποκτάται με συνέπεια και διατηρείται με στοχοπροσήλωση.

Από την πρώτη μέρα της έκδοσής του, στις 7 Δεκεμβρίου 1955, Ο Φιλελεύθερος έγινε μάρτυρας της μαρτυρικής ιστορίας αυτού του τόπου, την οποία και καταγράφει καθημερινά. Όλοι όσοι εργαζόμαστε στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό έχουμε άποψη και τόλμη να την εκφράσουμε, παίρνουμε θέση, όταν έχουμε διερευνήσει σε βάθος τα θέματα, συντηρούμε άσβεστο το όραμα για μια καλύτερη Κύπρο και μαχητικό πνεύμα για να τη διεκδικούμε μόνιμα. Αγωνιζόμαστε ώστε πραγματικά να εκφράζουμε την κοινωνία και να παλεύουμε για τα δίκαιά της. Οι καιροί ποτέ δεν ήταν εύκολοι για το Νησί μας. Και οι καιροί, σήμερα, είναι δυσκολότεροι από ποτέ.

•   Το Κυπριακό παραμένει άλυτο. Οι συζητήσεις που διεξάγονται είναι αδιέξοδες, η κατοχική Τουρκία ζητά ουσιαστικά την υποταγή μας στις στρατηγικές επιδιώξεις ελέγχου ολόκληρου του Νησιού, και το μέλλον δεν είναι ευοίωνο.

•   Η οικονομία φαίνεται να έχει ορθοποδήσει, πλην όμως η πορεία για την πλειονότητα παραμένει δύσβατη. Οι αριθμοί και οι στατιστικές έχουν τη σημασία τους, αλλά πρωτίστως σημαντικότερο είναι πώς λειτουργεί η πραγματική αγορά και πόσο δύσκολα διαβιοί σήμερα ο Κύπριος.

•   Η κοινωνία διαβρώνεται από τις ύποπτες διαδρομές. Το φαινόμενο της διαφθοράς έχει γιγαντωθεί, χρειάζονται μεγάλες αντιστάσεις, σε μόνιμη βάση. Ως Λερναία Ύδρα, η διαπλοκή εισβάλλει παντού, ακόμη και σε μερίδα των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, και αυτές δεν είναι διαδόσεις, ο πολίτης το διαπιστώνει εύκολα. Η κάθαρση είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση.

Αν υπάρχει κάτι για το οποίο Ο Φιλελεύθερος επαίρεται είναι ότι διαχρονικά υπηρετεί με πάθος - σχεδόν εμμονικό - τη διαφάνεια. Αυτή οφείλει, μαζί με την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, να είναι η αποστολή των ΜΜΕ. Συγκρουόμαστε καθημερινά – κι αυτό δεν είναι υπερβολή - με τη διαφθορά και αποκαλύπτουμε, χωρίς δεύτερες σκέψεις και υστεροβουλία, την όποια διαπλοκή. Την αλήθεια, την αμερόληπτη διερεύνηση και τη σφαιρική ενημέρωση, αυτές τις αρχές μας, θα υπηρετούμε για πάντα. Εν γνώσει μας ότι η στάση αυτή έχει κόστος και αντιμετωπίζει εμπόδια.

Με τη δύναμη της στήριξης του αναγνωστικού μας κοινού, που γεωμετρικά πληθαίνει με την πάροδο του χρόνου μέσω της προσβασιμότητας που παρέχει η τεχνολογία, εισερχόμαστε αποφασιστικά στο εξηκοστό πέμπτο έτος. Το 2020 προσδοκούμε να είναι χρονιά προσφοράς, ποικίλων εκδηλώσεων και συλλεκτικών εκδόσεων. Ο Φιλελεύθερος βρισκόταν πάντα ένα βήμα μπροστά, κι έτσι θα πορευτεί. Προχωρούμε αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της εποχής. Δεν εφησυχάζουμε, αναζητούμε ό,τι καινοτόμο και δημιουργικό. Αξιοποιούμε βαθιά τη γνώση και τη μεγάλη εμπειρία στον τομέα μας, διαθέτοντας και όλα τα σύγχρονα εργαλεία. 

Ό,τι ξεχωρίζει το 65χρονο έντυπό μας είναι η απεριόριστη εμπιστοσύνη του ευρύτερου κοινού, το οποίο εκφράζεται όλο και συχνότερα με το κολακευτικό σχόλιο: «Όσο στέκει Ο Φιλελεύθερος υπάρχει ελπίδα να επανεύρουν οι άνθρωποι τις αρχές τους, και να ορθοποδήσει ο τόπος», απονέμοντας έτσι τα δικά του πρέποντα εύσημα στην εφημερίδα μας.

* Μήνυμα του εκδότη Νίκου Παττίχη, για τα 65χρονα του «Φιλελεύθερου»

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...