To Top
18:55 Τετάρτη
22 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ας μην «ταλαιπωρήσουμε» άλλο τον Ελύτη!
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Ας μην «ταλαιπωρήσουμε» άλλο τον Ελύτη!
  09 Δεκεμβρίου 2019, 10:10 πμ  
Την περασμένη εβδομάδα έγραψα εδώ ένα επικριτικό άρθρο για τον τρόπο με τον οποίο το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα επικοινώνησε ένα 2ήμερο συνέδριο που διοργάνωσε για τον μεγάλο Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Το άρθρο μου είχε τίτλο «“Δολοφονώντας” τον Οδυσσέα Ελύτη», και μπορεί κάποιος να το διαβάσει στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Philenews, http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/831938/-dolofonontas-ton-elyti
   
Σε αυτό, απάντησε δύο μέρες μετά η Μορφωτική Σύμβουλος του ΣτΚ, κα Νάντια Στυλιανού. Αναδημοσίευσα αυτούσια την απάντησή της στην ίδια στήλη –μπορείτε να τη δείτε εδώ: http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/833218/apantisi-toy-spitioy-tis-kyproy-ga-ti-dolofonia-elyti. Και σήμερα παραθέτω εδώ τη δική μου, οριστική:
   
Ελπίζω να σας υπέδειξε κάποιος κυρία Στυλιανού, ότι το κομμάτι μου δεν έκρινε την εκδήλωση για τον Ελύτη, αλλά το Δελτίο Τύπου που εσείς εκδώσατε για την εκδήλωση. Άρα, το μεγαλύτερο μέρος της κριτικής που μου ασκήσατε, πάει περίπατο.
   
Γράφετε ότι «ο τίτλος του κειμένου καθώς και το περιεχόμενό του υπονομεύει την ίδια την ουσία της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.»
   
Εντύπωση μου προκαλεί ότι δεν προσέξατε τα εισαγωγικά που είχα στο «Η “δολοφονία” του Ελύτη», ώστε να καταλάβετε αυτό που μόλις σας είπα στην εισαγωγική πρότασή μου. Η εκδήλωση, απ’ ό,τι έμαθα, ήταν πράγματι εξαιρετική. Το Δελτίο Τύπου όμως που εσείς εκδώσατε, ήταν απαράδεκτο. Αυτό «δολοφόνησε» την εκδήλωση, με την έννοια ότι σε καμία περίπτωση δεν φωτίσατε ούτε μια πτυχή του, προς ενημέρωση όσων δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν. 
 
 «Το γεγονός  -συνεχίζετε- ότι ο υπογράφων (εγώ, δηλαδή) καταφέρεται εναντίον ενός επιστημονικού Συνεδρίου που ο ίδιος δεν παρακολούθησε εγείρει ερωτηματικά και στον πλέον ανυποψίαστο αναγνώστη αναφορικά με το κίνητρο του δημοσιεύματος.»
   
Εδώ, αρχίζετε τις πονηριές υπηρεσιακού χαρακτήρα, όπως τις ονομάζω, και είμαι σίγουρος ότι αυτοί που εκτιμώ καταλαβαίνουν απόλυτα τι εννοώ. Ειρωνεύεστε ότι δεν ήμουν εκεί. Πράγματι δεν ήμουν –το ήθελα, αλλά είχα άλλη δουλειά. Όμως, τα Δελτία Τύπου ξέρετε (;) γράφονται κυρίως, για να μην πω αποκλειστικά για εκείνους που δεν μπορούν να παραβρεθούν σε μια εκδήλωση, σε μια Δημοσιογραφική Διάσκεψη, κ.λπ. Και πάλι, μου κάνει εντύπωση που το αγνοείτε ή εν το καταλαβαίνετε.
   
Ο δημοσιογράφος, που παραβρίσκεται στην εκδήλωση, δεν έχει ανάγκη ενός Δελτίου Τύπου, και μάλιστα υπηρεσιακού και τυποποιημένου. Έχει ιδίαν άποψη. Παραβρέθηκα σε, και κάλυψα πολλές εκδηλώσεις του ΣτΚ, όχι μόνο στο σύντομο διάστημα που ήμουν ανταποκριτής του ΚΥΠΕ (μου κάνει εντύπωση δε που το επισημαίνετε μόνο αυτό –γιατί, αναρωτιέμαι;), αλλά και σημαντικών ελληνικών και ξένων μέσων ενημέρωσης. 
   
Αντιπαρέρχομαι το αφελές ότι εάν είχα γνήσιο ενδιαφέρον για το Συνέδριο θα φρόντιζα να ήμουν εκεί! Μιλάτε σοβαρά; Δεν «παίζει» ότι ο δημοσιογράφος, ιδίως ο ανταποκριτής, μπορεί να έχει και άλλες, αιφνίδιες  «υποχρεώσεις»; Ή, ακόμα, και να ασθενήσει ξαφνικά; Επιτρέπεται; Ή ΟΦΕΙΛΕ να παραβρεθεί; Αντιπαρέρχομαι επίσης το εκπληκτικό, ότι «ο εμβριθής αναγνώστης γνωρίζει πολύ καλά ότι για να αποκομίσει κάτι από το έργο του ποιητή, είτε θα πρέπει να παρακολουθήσει τη ζωντανή αναμετάδοση του Συνεδρίου μέσω του διαδικτυακού προγράμματος ή να ανατρέξει στα κείμενα των συνέδρων.»  
   
Στο ψάξιμο που έκανα στο site του ΣτΚ, μήπως μπορούσα εκ των υστέρων να παρακολουθήσω, μέσω του streaming που κάνατε live, τα δρώμενα και να γράψω για αυτά, στα ΒΙΝΤΕΟ γράφει «Δεν υπάρχουν διαθέσιμα» και το Αρχείο Εκδηλώσεων είναι απενεργοποιημένο. Εάν είναι αναρτημένο αλλού, το streaming που δεν το βρήκα, συγγνώμη –αλλά πάλι κρατώ την «τιμωρία» σας για όσους δεν μπορούν να είναι εκεί: Θα διαβάσουν το Δελτίο Τύπου εδώ, http://spititiskyprou.gr/event/, και θα καταλάβουν τι εννοώ.
   
Η αναφορά σας σε παραβίαση της «δημοσιογραφικής δεοντολογίας» εκ μέρους μου, είναι απαράδεκτη, εντελώς άτοπη, και προσβλητική. Ισχυρίζεστε ότι με το σχόλιό μου «περί δολοφονίας του Ελύτη» (που, είπαμε, δεν το καταλάβατε καν), αδίκησα όλους εκείνους στην Πρεσβεία που εργάστηκαν σκληρά για το 2ήμερο Συνέδριο.
   
Εσείς, κυρία Στυλιανού, τους αδικήσατε. Που με το συγκεκριμένο Δελτίο στερήσατε από πολλούς ανθρώπους να μάθουν μερικά πράγματα πιο ενδιαφέροντα για το συνέδριο από μια στεγνή αναφορά. Όχι εγώ. Που δεν χρειάζεται να μου υπενθυμίσετε ποιοι ήταν οι ομιλητές, και πόσο σημαντικοί είναι. Το ξέρω. Τους περισσότερους και προσωπικά. Έχω διαβάσει και μελετήσει τη δουλειά τους. Τους εκτιμώ πολύ. Όλους. Εσείς έπρεπε να αναδείξετε, μέσω του άψυχου Δελτίου Τύπου που βγάλατε, ένα μικρό μέρος έστω των σημαντικών τοποθετήσεών τους. Θα μπορούσατε να θυσιάσετε τα ονόματα των επισήμων, εάν είχατε πρόβλημα χώρου και χρόνου, και να βάλετε μια πρόταση έστω απ’ όσα είπαν, ο κ. Γεωργής, ο κ. Αγγελάτος, ο κ. Γαραντούδης, η κ. Ηλιοπούλου, και οι άλλοι.
   
Τέλος, όντως δεν πρόβαλα καθ’ όλο το έτος καμία εκδήλωση στο ΣτΚ. Και αυτό θα πρέπει να προβληματίζει εσάς, όχι εμένα. Η προβολή που έχει το «Σπίτι», είναι δυσανάλογα μικρή σε σχέση με την ποιότητα των εκδηλώσεών του. Σκεφθείτε λοιπόν μήπως δεν φταίνε για αυτό μόνο οι κακοί δημοσιογράφοι σαν τον Μιχαηλίδη ας πούμε.
 
Εικονογράφηση: Maria Papaefstathiou
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...