To Top
03:12 Παρασκευή
24 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Μαγική κομπίνα 54 εκατ., άφαντα λαμόγια και τόνοι αηδίας
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Μαγική κομπίνα 54 εκατ., άφαντα λαμόγια και τόνοι αηδίας
  10 Δεκεμβρίου 2019, 10:54 πμ  
Η αηδία που μας προκαλούν όσα τεκταίνονται εν νήσω Κύπρο είναι πλέον χωρίς όρια. Μας την προκαλεί η πολιτική ασυδοσία η οποία είναι χωρίς όρια. Μας την προκαλεί και η πολιτική αναλγησία η οποία επίσης είναι χωρίς όρια. Επαναλαμβανόμενα και διαχρονικά, συλλαμβάνονται ένα σωρό τυχάρπαστοι «αρμόδιοι» να αδιαφορούν για το δυσβάστακτο επιπρόσθετο βάρος με το οποίο επιφορτίζουν τους καταναλωτές και τους φορολογούμενους πολίτες. Ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται και πολλοί μεροκαματιάρηδες οι οποίοι πασχίζουν να επιβιώσουν.
 
Το νέο σκάνδαλο το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας προ ημερών μετά από όσα ο Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων και ο Γενικός Ελεγκτής ανέφεραν στην επιτροπή Ελέγχου, αποτελεί ελάχιστο δείγμα του τρόπου με τον οποίο κάποιοι απομυζούν το αίμα των πολιτών προς όφελος των ιδίων ή άλλων ιδιωτικών συμφερόντων. Όποιος έχει την ψυχική δύναμη ας παρακολουθήσει τα όσα εξωφρενικά αναφέρθηκαν στην Βουλή.
 
Το 2008 μια τεχνοκρατική επιτροπή του υπουργείου Εμπορίου ετοίμασε ένα σχέδιο αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από παραγωγούς ΑΠΕ. Το σχέδιο αυτό εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία επίσης το ενέκρινε. Στη συνέχεια, όμως, το σχέδιο αυτό τροποποιήθηκε. Χωρίς να εγκρίνει ή να ενημερωθεί το Υπουργικό Συμβούλιο για την τροποποίηση. Χωρίς φυσικά και να ενημερωθεί ή να την εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η παράνομη τροποποίηση αφορά την απάλειψη από το αρχικά εγκριθέν, από το Υπουργικό Συμβούλιο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχέδιο πρόνοιας για μείωση της τιμής στήριξης κατά 5 σεντ ανά κιλοβατώρα κάθε τέσσερα χρόνια. Λόγω αυτής της απάλειψης, η επιχορηγημένη τιμή θα παραμείνει σταθερή στα 16,6 σεντ ανά κιλοβατώρα και για τα 20 χρόνια που προβλέπει η συμφωνία την οποία υπέγραψε το υπουργείο Εμπορίου με τις εταιρίες αιολικών πάρκων. Ο υπολογισμός που έχει γίνει εκτοξεύει το κόστος σε βάρος των καταναλωτών (με ανάλογο όφελος για τις ιδιωτικές εταιρείες) από αυτή την παράνομη απάλειψη έως και 54 εκατομμύρια έως το 2030.
 
Πιο τραγικό, πιο εξωφρενικό και πιο προκλητικό είναι το γεγονός ότι όλα αυτά τα αποκάλυπτε το 2016 σε έκθεσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία. Τότε σε αλλεπάλληλα δημοσιεύματά του ο «Φ» φώναζε, κραύγαζε, προειδοποιούσε. Πλην, όμως, τόσο εμείς όσο και η Ελεγκτική Υπηρεσία απευθυνόμασταν εις ώτα μη ακουόντων. Το θέμα επανήλθε την περασμένη εβδομάδα (τρία χρόνια μετά) στην επικαιρότητα επειδή ο Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων κατάθεσε ότι απασχολεί πλέον την Κομισιόν. Όχι επί της ουσίας της παράνομης τροποποίησης του σχεδίου αλλά επειδή η συμφωνία όπως τελικά εφαρμόστηκε αποτελεί κρατική ενίσχυση.
 
Υπάρχει, όμως, ακόμη προκλητικότερη συνέχεια. Άκρως επικίνδυνη για καρδιακούς. Έντεκα χρόνια μετά από την διαφαινόμενη απάτη του αιώνα, οι εγκέφαλοι αγνοούνται. Αδυνατούν να τους εντοπίσουν. Έχουν, λένε, εξαφανισθεί τα έγγραφα στα οποία καταγράφονται ποιοι τεχνοκράτες χειρίστηκαν την υπόθεση. Δεν βρίσκουν στοιχεία ποιοι αποτελούσαν την εν λόγω επιτροπή. Αντέχετε; Υπάρχουν κι άλλα. Πέρασαν οκτώ ολόκληρα χρόνια από την ημέρα, που η μεγαλοκομπίνα μπήκε σε εφαρμογή για να διαπιστωθεί η απάτη. Στο υπουργείο Εμπορίου δεν αντιλήφθηκαν οτιδήποτε. Ήρθε οκτώ χρόνια μετά ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης για να την ανακαλύψει. Θέλετε κι άλλα; Από το 2016 κραυγάζει ο Οδυσσέας αλλά μόλις την περασμένη εβδομάδα τον κάλεσαν στην επιτροπή Ελέγχου!
 
Ένα κράτος γεμάτος λαμόγια. Ένα κράτος όπου οι αρμόδιοι υπνώττουν και αδυνατούν να συλλάβουν τα λαμόγια. Σκοπίμως ή μη, η ουσία είναι ότι τους επιτρέπουν να θησαυρίζουν στη ράχη του κοσμάκη. Ο Γενικός Ελεγκτής δεν έχει άλλη επιλογή από το να ενημερώσει τον Γενικό Εισαγγελέα. Και εκείνος να διατάξει ανεξάρτητη έρευνα, από εκείνες που μόνο κάποιος Αρέστη (ο ερευνών τον Συνεργατισμό) μπορεί να κάνει. Για να λογοδοτήσουν όλοι οι υπαίτιοι. Να υποχρεωθούν να καταθέσουν όλοι οι υπουργοί οι οποίοι συμμετείχαν στην συγκεκριμένη διυπουργική επιτροπή. Όλοι οι τεχνοκράτες που εμπλέκονταν στην επιτροπή με το μαγικό κόλπο. Να καταθέσουν όλοι όσοι επωφελήθηκαν, διότι μπορεί να μην παρανόμησαν αλλά πρέπει να γνωρίζει ο λαός ποιοι είναι.
 
Διαφορετικά σταματήστε να εμπαίζετε την κοινωνία με τα λογύδρια περί διαφθοράς (όπως επαναλάβατε χθες, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς). Από μεγαλοστομίες μπουχτίσαμε. Από την απουσία έργων και αποτελεσμάτων, όμως, φρίξαμε!
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...