To Top
14:24 Τρίτη
21 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Μια πρωθυπουργός ουράνιο τόξο!
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Μια πρωθυπουργός ουράνιο τόξο!
  10 Δεκεμβρίου 2019, 9:51 πμ  
Η Σάνα Μαρίν, 34, που θα ορκιστεί αυτήν την εβδομάδα ως η επόμενη πρωθυπουργός της Φινλανδίας, θα αποκτήσει ταυτόχρονα και τον τίτλο της νεότερης πρωθυπουργού σε όλο τον κόσμο. Την επέλεξε το δικό της κόμμα, το Σοσιαλδημοκρατικό, για να αντικαταστήσει τον Άντι Ρίνε, 57 ετών, και να ηγηθεί έτσι του κυβερνητικού συνασπισμού άλλων 4 κεντροαριστερών κομμάτων, των οποίων την ηγεσία κατέχουν ισάριθμες γυναίκες, οι τρεις, μάλιστα, κάτω των 35 ετών. 

Αυτή η είδηση, η καλύτερη της χθεσινής μέρας, φέρνει χαμόγελο, φέρνει ελπίδα, φέρνει και κάποια μελαγχολία. Κανένα από τα τρία αυτά συναισθήματα δεν χρειάζεται επεξήγηση – ιδίως το τελευταίο.
 
Μέχρι τώρα, νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο είναι η Νεοζηλανδή Τζασίντα Άρντερν, 39 ετών, που για μία ακόμη φορά, λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου στη Λευκή Νήσο (25 οι νεκροί ως χθες αργά τ’ απόγευμα), καλείται να διαχειριστεί ακόμα μία κρίση, πολύ μικρότερης κλίμακας, ωστόσο, από την τρομοκρατική επίθεση τον περασμένο Μάρτιο από ακροδεξιό, ρατσιστή εναντίον τεμένους κατά την προσευχή της Παρασκευής, σκοτώνοντας 51 πιστούς.
 
Η Φινλανδία αποκτά παράδοση γυναικών πρωθυπουργών. Η Σάνα Μαρίν, που ανατράφηκε σε λεγόμενη «οικογένεια ουράνιο τόξο», σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο όπου διέμενε η μητέρα της με την σύντροφό της. «Από παιδί ένοιωθα ότι ήμουν κάπως αόρατη, διότι δεν μου ήταν εύκολο να μιλήσω ανοικτά για την οικογένειά μου», δήλωσε πρόσφατα σε φινλανδικό ιστότοπο. 
 
Στην κυβέρνηση συνασπισμού, ως τώρα, ήταν υπουργός Μεταφορών. Όπως αναφέρει ωραιότατο ρεπορτάζ του BBC, οι γυναίκες στη Φινλανδία και ιδίως οι νεαρές γυναίκες, ήσαν ανέκαθεν ενεργές στην πολιτική. Τα τελευταία χρόνια, το εκλογικό σώμα έχει παίξει τον ρόλο του ώστε να αυξηθεί κατά περίπου 40% η συμμετοχή των γυναικών στην όποια κυβέρνηση. Όχι με ποσοστώσεις, αλλά με πραγματική αξιολόγηση. 
 
«Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε», ήταν η μόνη δήλωση που ήθελε να κάνει χθες. Την πίεσαν αρκετά οι δημοσιογράφοι για την ηλικία της, αλλά δεν θεώρησε το θέμα σοβαρό για να απαντήσει. Όσο για την προσωπική της ζωή, είναι γνωστό ότι έχει μια κορούλα 22 μηνών. 
 
ΥΓ.: Θα ήθελα να έρθει η μέρα που τέτοιες ειδήσεις να μην είναι πια ειδήσεις. Όσο πιο σφιχτά δεμένοι είμαστε στην ευρωπαϊκή οικογένεια και όσα αυτή πρεσβεύει (χωρίς να χάσουμε, εννοείται, τις δικές μας παραδόσεις και αξίες), έχω την ελπίδα πως αυτή ημέρα δεν θ’ αργήσει. Όχι επειδή θα έχουμε και εμείς περισσότερες νέες γυναίκες σε υψηλόβαθμες θέσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, αλλά επειδή αυτό, ελπίζω, θα έχει επιτευχθεί με μια γενικότερη ωρίμανση της κοινωνίας. Κάτι που θέλει δουλειά ακόμα…
 
Εν τω μεταξύ…
Το ερώτημα «γιατί δεν απέλασε η Ελλάδα και τον Τούρκο πρέσβη;», με αφορμή τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων περιοχών στο Αιγαίο με τη Λιβύη, μου απευθύνουν πολλοί φίλοι από την Κύπρο – μερικοί, μάλιστα, με επιτακτικό τρόπο, ωσάν η Ελλάδα να είναι υποχρεωμένη να το κάνει επειδή έτσι αυτοί θα αισθανθούν καλύτερα! Αυτό το «επιτακτικό» το καταλαβαίνω. Έρχεται από πολύ μακριά και δεν μπορείς να το διαχειριστείς εύκολα, παρά μόνο με πολιτισμένη και τεκμηριωμένη κουβέντα, που δεν είναι πάντα εφικτή. Η απέλαση, λοιπόν, είναι μια πολύ δύσκολη και σοβαρή πολιτική πράξη. Η απόφαση δεν λαμβάνεται ποτέ στο πόδι – μετράς όλες τις συντεταγμένες. Το ελληνικό σκεπτικό ήταν ότι με τη συγκεκριμένη απέλαση, πρώτον δείχνεις ότι δεν αναγνωρίζεις την κυβέρνηση που ο μέχρι χθες πρέσβης εκπροσωπούσε (άρα, προβαίνεις αμέσως σε μια πολιτική «δήλωση» σαφή), και δεύτερον ότι η κατηγορηματική αποδοκιμασία, με αυτόν τον τρόπο, της απέλασης, ακουμπά και την Τουρκία. Τη συνυπογράφουσα την άκυρη, για την Ελλάδα, συμφωνία. Απέλαση όμως του Τούρκου πρέσβη δεν αποφασίστηκε, διότι αυτό θα έφερνε τα πράγματα «ένα βήμα πριν από πόλεμο ή θερμό επεισόδιο», όπως μου μετέφερε σοβαρή διπλωματική πηγή. «Ούτε στα Ίμια δεν απελάσαμε πρέσβη», συμπλήρωσε. Και δεν χρειάστηκε να μου τεκμηριώσει περισσότερο το σκεπτικό του. Όπως και να ‘χει, η απόφαση ήταν και έπρεπε να είναι, μόνο της ελληνικής κυβέρνησης. Καμιάς άλλης.
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...