To Top
17:49 Τρίτη
28 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ένα «ρομπότ» στο χειρουργείο!
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Ένα «ρομπότ» στο χειρουργείο!
  10 Δεκεμβρίου 2019, 9:54 πμ  
Θυμάμαι, όταν ήμουνα μικρή, τη μητέρα μου να μου διηγείται διάφορες ιστορίες από το χωριό της, το Πραστειό Μεσαορίας, τις οποίες απολάμβανα να ακούω, γιατί ήταν τόσο παραστατική στην περιγραφή, που κατάφερνε πάντα να μου κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον. Μερικές από αυτές τις ιστορίες αφορούσαν συγχωριανούς της που είχαν αρρωστήσει και μέσα σε λίγες μέρες και πριν καλά - καλά συνειδητοποιήσουν την ασθένειά τους, πέθαιναν χωρίς κάποιος να μπορέσει να τους βοηθήσει. Αυτό όμως που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, ήταν το γεγονός ότι κανείς δεν ήξερε τι προκάλεσε τον θάνατό τους. Γι’ αυτό όταν τη ρωτούσα «μα γιατί, τι έπαθαν», «τι να σου πω» μου έλεγε, «για μερικές περιπτώσεις ποτέ δεν μάθαμε τον λόγο και την αιτία, απλώς όλοι έλεγαν, “αρρώστησε και πέθανε”». Ούτε όμως και οι δικοί τους ήξεραν τι ακριβώς συνέβη. Και βέβαια δεν έφταιγε καθόλου η προκατάληψη, (μιλάμε για το τέλος της δεκαετίας του ’30), που απέφευγαν να δώσουν εξηγήσεις σε όποιον ρωτούσε. Εξάλλου, την εποχή εκείνη οι γιατροί ήταν λιγοστοί, στο χωριό, έναν είχαν κι αν τον έβρισκες. «Έφευγε» κάποιος άνθρωπος λοιπόν κι έμεναν οι συγγενείς του με τον πόνο και τη θλίψη, αλλά και με τη βασανιστική απορία, για το τι ήταν αυτό που έφταιγε και τον έχασαν. 

Τα χρόνια όμως περνούσαν, ο κόσμος μορφωνόταν και όλο και περισσότεροι Κύπριοι πήγαιναν στο εξωτερικό για σπουδές. Κάποιοι από αυτούς γύριζαν πίσω τελειωμένοι γιατροί και έτσι με την πάροδο του χρόνου γινόταν όλο και πιο εύκολη η πρόσβαση σε ειδικούς της υγείας. Παράλληλα, συνειδητοποίησε και ο κόσμος την απόλυτη ανάγκη του γιατρού όταν δεν αισθάνεται καλά. Η επιστήμη της ιατρικής προχώρησε σε τέτοιο σημείο, ώστε εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες ο χειρουργός στην Κύπρο έχει ως πολύτιμο συνεργάτη του ρομποτικά μηχανήματα, καθώς και άλλα εξελιγμένα ιατρικά εργαλεία, τα οποία τον βοηθούν να διενεργήσει μια επέμβαση ευκολότερα, με περισσότερη ακρίβεια, με πιο ασφαλή τρόπο αλλά παράλληλα και με πολλά πλεονεκτήματα για τον ασθενή. Σήμερα, μπορούν να γίνουν επεμβάσεις αναίμακτες και χωρίς τραύματα, με αναισθησία μικρότερης διάρκειας, με μειωμένο κίνδυνο επιπλοκών, μείωση του κινδύνου μόλυνσης, λιγότερο χρόνο νοσηλείας, ταχύτερη ανάρρωση, γρήγορη επάνοδο σε άλλες καθημερινές δραστηριότητες, άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα, καλύτερη ποιότητα ζωής κ.ά.

Αυτά συζητούσαμε με μια καλή μου φίλη όταν πρόσφατα βρεθήκαμε έξω από το χειρουργείο περιμένοντας την αδελφή της να βγει μετά από μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση, την οποία ο γιατρός θα πραγματοποιούσε με τα τελευταίας τεχνολογίας χειρουργικά μέσα. Και σκεφτόμασταν πως η εξέλιξη της ιατρικής, ευτυχώς, είναι πλέον τόσο ραγδαία και ασταμάτητη που έχει τη δυνατότητα να πετυχαίνει απίστευτα πράγματα στον τομέα της ανθρώπινης υγείας, σε σχέση με άλλες, παλαιότερες εποχές!

lenia.karatzia@phileleftheros.com
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...