To Top
02:20 Κυριακή
26 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Η παλιά πόλη απέκτησε και ένστολους
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Η παλιά πόλη απέκτησε και ένστολους
  10 Δεκεμβρίου 2019, 10:35 πμ  
Η εντός των τειχών Λευκωσία είναι το πιο ζωντανό και το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της πρωτεύουσας. Όσοι πολίτες δεν καταλήξουν στα δύο mall εκτός πόλης, θα περπατήσουν στο ιστορικό κέντρο, θα κάτσουν να φάνε, θα παρακολουθήσουν διάφορα δρώμενα και θα το εγκαταλείψουν, με αποτέλεσμα να νεκρώνει κάποιες ώρες και να αποτελεί ιδανικό μέρος για διαφόρων ειδών άλλες δραστηριότητες. 

Τις τελευταίες μέρες, οι συνήθεις θαμώνες της πόλης βλέπουν κάποιες νέες παρουσίες εκεί. Πάνοπλους στρατιώτες και αστυνομικούς να πηγαίνουν και να έρχονται, για να ενισχύσουν -λένε οι κυβερνώντες- το αίσθημα ασφάλειας. Δεν ξέρω όμως ποιος υγιής άνθρωπος νιώθει ασφαλής στη θέα όπλων και ένστολων.

«Σ’ αυτή την περιοχή, τις τελευταίες εβδομάδες είδαμε», λέει ο νέος υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, «πρωτόγνωρα πράγματα για την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως συγκρούσεις μεταξύ αλλοδαπών και μεταναστών, μια έξαρση η οποία μας ανησυχεί και θα πρέπει οπωσδήποτε να την ελέγξουμε. Σκοπός μας δεν είναι να στρατιωτικοποιήσουμε την πρωτεύουσα, αλλά να στείλουμε το μήνυμα της ασφάλειας». 

Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν θα λυθεί με αυτό τον τρόπο, όπως δεν λύθηκε όταν ελλείψει άλλου σχεδίου παραχωρούνταν αβέρτα άδειες για να μετατρέπεται η εντός των τειχών πόλη σε καφεπωλείο. Όταν ελλείψει άλλου σχεδίου κι άλλων υποδομών επιτρέπετο να νοικιάζεται το κάθε υποστατικό, ακόμα και η κάθε τρύπα, για να διαμένουν (σε άθλιες συνθήκες) αλλοδαποί, μετατρέποντας το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της πόλης σε γκέτο. 

Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο όταν η πόλη γίνει πραγματικά πόλη. Με κατοίκους (αλλοδαπούς και ντόπιους διαφορετικών εισοδηματικών τάξεων) και υποδομές για τις καθημερινές δραστηριότητες των ανθρώπων. Πριν τρεις δεκαετίες, επί δημαρχίας Λέλλου Δημητριάδη, ανακαινίστηκαν σπίτια στην περιοχή Ταχτακαλά και δόθηκαν κίνητρα σε νεαρές οικογένειες για να μετακομίσουν εκεί, ζωντανεύοντας το κομμάτι εκείνο της πόλης που μετά την τουρκική εισβολή είχε εγκαταλειφθεί. Αναστηλώθηκε η Πύλη Αμμοχώστου και μετατράπηκε σε χώρο πολιτισμού με ατζέντα εκδηλώσεων επί μονίμου βάσης. Γύρω από αυτά αναπτύχθηκαν διάφορες άλλες δραστηριότητες και δόθηκε μία ώθηση για να ζωντανέψει ένα νεκρό τμήμα της πόλης. 

Σήμερα, εκτός από τη βιτρίνα, η πόλη καταρρέει. Ανακαινίζονται προσόψεις σπιτιών δημιουργώντας ένα όμορφο σκηνικό, ενώ πίσω από αυτό κρύβονται ντουβάρια. Οι ιδιοκτήτες τους μπορεί να μην θέλουν ή να μην δύνανται να τα ανακαινίσουν, αλλά όλα αυτά τα χρόνια θα μπορούσαν οι Αρχές να βρουν έναν τρόπο για να τα επιτάξουν, να τα ζωντανέψουν και να κατοικηθούν. Μόνο αν αποκτήσει κατοίκους η πόλη θα σωθεί. Ούτε ο Καθεδρικός θα τη σώσει, ούτε η αστυνόμευση. 

chrystalla@phileleftheros.com
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...