To Top
18:02 Τρίτη
28 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Μα, πότε ανέβηκαν οι τόνοι και θα τους χαμηλώσουμε
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Μα, πότε ανέβηκαν οι τόνοι και θα τους χαμηλώσουμε
  10 Δεκεμβρίου 2019, 10:55 πμ  
Τι εννοούσε άραγε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, που χτες απηύθυνε έκκληση να χαμηλώσουν οι τόνοι; Πότε ανέβηκαν οι τόνοι για να χαμηλώσουν; Εδώ κάθε μέρα έχουμε μια στρατιά νεοσουλτάνων να απειλούν ότι θα μας καταβροχθίσουν κι εμείς μαλώνουμε μεταξύ μας για να αποδείξει ο ένας του άλλου ποιος είναι περισσότερο χαμηλών τόνων. Και μια φορά που είπε η κυβέρνηση, μετά από πέντε χρόνια ανομίας στην ΑΟΖ, ότι θα προσφύγει στη Χάγη, αναστατώθηκε η μισή πολιτική ηγεσία μήπως και μολυνθεί το κλίμα. Και συζητούν ακόμα δημοσίως το αν δικαιούμαστε να κάνουμε την προσφυγή. «Να χαμηλώσουν οι τόνοι, να μην ακολουθήσουμε την πορεία που η Τουρκία επιδιώκει, δηλαδή της πρόκλησης», λέει ο Πρόεδρος. Γιατί να το πει αυτό; Κάτι θα ξέρει. Μήπως, ακολουθούν κάποιοι την πορεία της πρόκλησης και δεν τους πήραμε χαμπάρι; Μήπως, σηκώσαμε αεροπλάνα να βομβαρδίσουμε τα τουρκικά γεωτρύπανα; Μήπως, έκανε ανταρσία το Ναυτικό μας και ξεκίνησαν τα υποβρύχια να αντιμετωπίσουν την τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ;

Χτες, για παράδειγμα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, μιλούσε στην τουρκική Βουλή κι έλεγε ότι «η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει την παραμικρή παραχώρηση από τα δικαιώματα και συμφέροντά της στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο». Εμείς τι πρέπει να κάνουμε για να δείξουμε ότι έχουμε τους τόνους χαμηλούς; Μάλλον, πρέπει να κάνουμε πως δεν ακούμε και να συνεχίσουμε να μιλάμε μεταξύ μας για τη ΔΔΟ, για το Ταμείο Υδρογονανθράκων και για το δικοινοτικό χαρακτήρα του κυπριακού κράτους… Τέτοια να λέμε εμείς για να μην νιώθουν οι άλλοι ότι ανεβάζουμε τους τόνους και μας κακωθούν. Κι όταν ανακοινώνει ο Οκτάι ότι στην Ανατολική Μεσόγειο «με τα πλοία μας μέσα στο 2020 θα ανοίξουμε 5 νέα πηγάδια, συνεχίζοντας έτσι την ενεργητική στρατηγική μας στο πεδίο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», εμείς πάλι να κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε. Και να συνεχίσουμε να συζητούμε μεταξύ μας για το φυσικό αέριο που θα πουλήσουμε στην Τουρκία μετά από τη λύση. Το ότι πριν από τη λύση θα ανοίξουν άλλα πέντε νέα πηγάδια να το πάρουν δωρεάν το αέριο, δεν σημαίνει τίποτε. Πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στους χαμηλούς τόνους. Διότι, ως γνωστό, με τους χαμηλούς τόνους πετύχαμε τόσα πολλά μέχρι τώρα και θα πετύχουμε άλλα τόσα στο μέλλον, που δεν συντρέχει λόγος να αναστατωνόμαστε, ας συνεχίσουμε τον μακάριο ύπνο μας.

Κουβέντα να γίνεται, θα μου πείτε και θα έχετε δίκαιο. Αλλά, μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι οι ηγέτες μας απέχουν από αυτή την έκφραση; Κουβέντα να γίνεται για να περνά ο καιρός και να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Σε όλα και από όλους. Εξάλλου, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ επαναβεβαίωσε χτες την αλληλεγγύη των κρατών–μελών προς την Ελλάδα και την Κύπρο, σε σχέση με το μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκιά με τη Λιβύη. Ε, δεν υπάρχει λόγος να απαιτούμε τίποτα περισσότερο, η αλληλεγγύη αρκεί. Μην ανεβάσουμε τους τόνους να απαιτήσουμε, ας πούμε, να βιαστούν οι εταίροι μας για τις κυρώσεις γιατί σύντομα δεν θα υπάρχει λόγος να τις επιβάλουν, θα έχει ολοκληρωθεί το έγκλημα. Ούτε να διακόψουν τον διάλογο με τους Τούρκους αξιωματούχους. Ούτε να πάμε στους εταίρους μας και να ρωτήσουμε τι στο καλό έγινε το Πρωτόκολλο της Άγκυρας που υπογράφτηκε από το 2005 κι από τότε περιμένουμε να αναλάβει η Τουρκία τη νομική υποχρέωση της έναντι της ΕΕ να άρει το εμπάργκο κατά της κυπριακής ναυτιλίας και της αεροπλοΐας, που μας ζημιώνει με εκατομμύρια κάθε χρόνο. Να μην απαιτήσουμε την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και την επέκτασή της στην Κυπριακή Δημοκρατία ως οφείλει να κάνει εδώ και δεκατέσσερα χρόνια. Αρκεί που το αναφέρουν κάθε χρόνο στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και δείχνουν την αλληλεγγύη τους.

aristosm@phileleftheros.com
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...