To Top
13:43 Σάββατο
25 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Τα προβλήματα εντοπίστηκαν, καιρός να επιλυθούν
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Τα προβλήματα εντοπίστηκαν, καιρός να επιλυθούν
  12 Δεκεμβρίου 2019, 9:50 πμ  
ΤΟ δικαίωμα της απεργίας είναι διασφαλισμένο και αδιαπραγμάτευτο. Την ίδια ώρα, θα πρέπει αυτό το δικαίωμα, που διασφαλίσθηκε μέσα από αγώνες και θυσίες, να χρησιμοποιείται με φειδώ. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται με τρόπο που να μην θυματοποιεί τους πολίτες. Έχει εξαγγελθεί από τους γιατρούς του δημοσίου κλιμάκωση των μέτρων τους αρχής γενομένης από αύριο Παρασκευή με τρίωρη στάση εργασίας. Ομολογουμένως, ότι το προσωπικό στα δημόσια νοσηλευτήρια εργάζεται κάτω από δύσκολες συνθήκες. Είναι πρόδηλο ότι αυτή η κατάσταση επηρεάζει την ποιότητα της παρεχόμενης υγείας. Επηρεάζει τους πολίτες. Όπως, όμως, έχει αναφερθεί και από τον υπουργό Υγείας, η κλιμάκωση των μέτρων που θα εξαγγέλθηκε από τους γιατρούς, θα πραγματοποιηθεί πριν ακόμη λάβουν το σχέδιο κινήτρων του ΟΚΥπΥ(το θέμα με τα κίνητρα θα συζητηθεί σήμερα στο Δ.Σ. ΟΚΥπΥ). Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, «εφόσον αυτή τη στιγμή γίνεται διάλογος για τα κίνητρα, θα έπρεπε να δοθεί πίστωση χρόνου στον νέοδιορισθέντα, πρόεδρο του Δ.Σ. του ΟΚΥπΥ, που ανέλαβε προσφάτως και να μην χρησιμοποιούν αυτά τα μέτρα ως μοχλό πίεσης ενόψει των διαβουλεύσεων που γίνονται».

ΜΕ την κλιμάκωση των μέτρων τα προβλήματα δεν θα επιλυθούν. Με την άσκηση πίεσης δεν θα βρεθεί διέξοδος. Ενδεχομένως, να περιπλέξουν την κατάσταση, δημιουργώντας κι άλλα προβλήματα. Υπάρχει διέξοδος; Ασφαλώς. Ο διάλογος είναι η καλύτερη διέξοδος. Εάν, μάλιστα, λάβουμε υπόψη ότι ο ΟΚΥπΥ έχει ζητήσει πίστωση χρόνου μέχρι τον Ιανουάριο, τότε θεωρούμε πως θα μπορούσε να δοθεί αυτό το χρονικό περιθώριο, ώστε να προσφερθεί η δυνατότητα συνεννόησης. Να δοθεί η δυνατότητα να επιλυθούν τα προβλήματα. 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια. Όλοι αναγνωρίζουν την τιτάνια προσπάθεια που κάνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Κι αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Πιστώνουμε και τους νοσηλευτές, που χθες κατήλθαν σε δίωρη στάση εργασίας στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών όλων των δημόσιων νοσοκομείων. Κι αυτό και λόγω άσκησης βίας κατά νοσηλεύτριας, αλλά και για να κτυπήσουν καμπανάκι λόγω της υπερπληρότητας που παρατηρείται στα ΤΑΕΠ. 
 
ΤΑ προβλήματα έχουν εντοπιστεί και είναι πάρα πολλά και πρέπει να επιλυθούν από τους αρμόδιους. Την ίδια ώρα, δεν θα συμφωνήσουμε πως τα νοσοκομεία είναι υπό κατάρρευση. Θεωρούμε δε πως τέτοιες αναφορές διαμορφώνουν ένα κλίμα κινδυνολογίας, το οποίο έχουν ως αποτέλεσμα να προκαλέσουν αναστάτωση στους ασθενείς. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πως αισθάνεται ένας ασθενής όταν ακούει συνεχώς πως τα νοσοκομεία βρίσκονται σε κατάσταση κατάρρευσης. Πέραν των ασθενών, αναστάτωση προκαλείται και στους εργαζόμενους στα δημόσια νοσηλευτήρια, διαμορφώνοντας τάση φυγής.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως η κοινωνία έχει υποδεχθεί θετικά τη μεγάλη μεταρρύθμιση στον πεδίο της υγείας. Ενός τομέα πολύ σημαντικού. Την ίδια ώρα, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει πως όντως υπάρχουν προβλήματα. Κάποια από αυτά θα έπρεπε να είχαν προβλεφθεί πριν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Αυτό δεν έγινε. Και ενόψει τούτου, τι πρέπει, δηλαδή, να γίνει; Να μην προχωρήσει μπροστά και να υλοποιηθεί πλήρως η μεταρρύθμιση αυτή; 

ΘΕΩΡΟΥΜΕ πως σε τόσους ευαίσθητους τομείς, όπως αυτός της υγείας, θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να ιεραρχούν τις προτεραιότητες. Και αυτό που προέχει σήμερα είναι να λειτουργήσει το σύστημα. Και να λειτουργήσει  υπέρ των πολιτών, του κοινωνικού καλού μόνο. Για να γίνει τούτο πρέπει να ληφθούν μέτρα εδώ και τώρα.
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...