To Top
16:06 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Θράσος, υποκρισία, κοροϊδία και συγκάλυψη
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Θράσος, υποκρισία, κοροϊδία και συγκάλυψη
  12 Δεκεμβρίου 2019, 10:36 πμ  
Οι προσπάθειες που καταβάλλονται από βουλευτές -μετριούνται μόλις στα δάκτυλα του ενός χεριού- για διερεύνηση των κόκκινων δανείων των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ) χρονολογούνται από το 2015. Ευτυχώς, για τους περισσότερους συναδέλφους τους εκεί στη Βουλή δεν τα κατάφεραν ακόμη, διότι μεριμνά γι’ αυτό το σαθρό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο του τόπου, της διαπλοκής και της διαφθοράς. Εξαίρεση, βεβαίως, αποτελούν τα κόκκινα δάνεια των ΠΕΠ στον Συνεργατισμό τα οποία βρίσκονται, σήμερα, κάτω από το μικροσκόπιο του Γενικού Ελεγκτή, αφού πρώτα φαγώθηκαν δισεκατομμύρια ευρώ από το δημόσιο ταμείο και η τράπεζα του απλού πολίτη, του φτωχού και του κατατρεγμένου αντί να ορθοποδήσει, τελικά, έβαλε λουκέτο. Ακόμη και αυτά τα στοιχεία που αφορούσαν μια κρατική τράπεζα, ο Γενικός Ελεγκτής τα εξασφάλισε μετά δυσκολίας. Πέρασε από χίλια μύρια κύματα, διότι κάποιοι, όνομα και μη χωριό, έβαζαν συνεχώς προσκόμματα. Μάλιστα, αποθρασύνθηκαν σε τέτοιο βαθμό, που ψήφισαν νόμο στη Βουλή προκειμένου να εμποδίσουν τον έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή στον Συνεργατισμό όταν ακόμη στεκόταν στα πόδια του και διοικείτο από τους φίλους και κουμπάρους του Χάρη Γεωργιάδη. Και τα κατάφεραν. Κάπως έτσι έκλεισε το κεφάλαιο «Συνεργατισμός» και πέρασε στις μαύρες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας του τόπου. 

Τα στοιχεία, λοιπόν, για τα κόκκινα δάνεια των ΠΕΠ τα ζήτησε με επιστολή του αρχές του 2015, ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης. Συγκεκριμένα, κάλεσε τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, να καταθέσει στη Βουλή το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των πολιτικών, βουλευτών και κρατικών αξιωματούχων, τα ονόματα των τραπεζικών ιδρυμάτων στα οποία διαπιστώθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνει η Κεντρική Τράπεζα για την αποπληρωμή των δανείων αυτών. Τα παραπάνω στοιχεία ζητήθηκαν, τότε, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο εγείρεται θέμα σύγκρουσης συμφερόντων από βουλευτές, υπουργούς και ενδεχομένως και από άλλους αξιωματούχους που είχαν ή και συνέχιζαν κατά την επίμαχη περίοδο να έχουν εμπλοκή στην κατάρτιση και συζήτηση των νομοσχεδίων που ρύθμιζαν τα θέματα της αφερεγγυότητας, καθώς και άλλα εξίσου σοβαρά νομοθετήματα που αφορούσαν άμεσα ή έμμεσα τα τραπεζικά ιδρύματα. Η κ. Γιωρκάτζη απάντησε στον Γιώργο Περδίκη στις 30/3/2015 με ένα βροντερό «όχι», επικαλούμενη το τραπεζικό απόρρητο.Κάνοντας, παράλληλα, γαργάρα τον νόμο περί της καταθέσεως στοιχείων και πληροφοριών στη Βουλή.  

Τρία χρόνια μετά, τον Δεκέμβριο του 2018, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη δήλωσε μετανιωμένη, που δεν διερεύνησε τα κόκκινα δάνεια των ΠΕΠ. Όπως εξήγησε στους βουλευτές, δεν προχώρησε την έρευνά της, διότι φοβήθηκε από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν όταν διέρρευσε σε ΜΜΕ η λίστα των βουλευτών που είχαν κόκκινα δάνεια στην τράπεζα Κύπρου. Το άκρον άωτον της υποκρισίας ήταν που η κ. Γιωρκάτζη κάλεσε στην ίδια συνεδρία τους βουλευτές να της υποβάλουν νέο αίτημα για να προχωρήσει στην έρευνα που η ίδια διέκοψε το 2015. Όπως και έγινε. Τα στοιχεία κατατέθηκαν από την κ. Γιωρκάτζη στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, στις 4 Απριλίου 2019, δηλαδή, ανήμερα της εκπνοής της θητείας της στην Κεντρική Τράπεζα. Τόσο μεγάλος ήταν ο φόβος της… Δυο εβδομάδες μετά και συγκεκριμένα στις 18 Απριλίου 2019 ο κ. Συλλούρης σε συνάντηση εθιμοτυπικού χαρακτήρα που είχε με τον νέο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνο Ηροδότου, του παρέδωσε τον φάκελο με τα κόκκινα δάνεια των ΠΕΠ, καλώντας τον, ταυτόχρονα, να διερευνήσει κατά πόσο υπήρξε ευνοϊκή μεταχείριση ΠΕΠ από τραπεζικά ιδρύματα. 

Τρεις μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 4 Ιουλίου 2019, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ζήτησε από τον κ. Συλλούρη να τον ενημερώσει γραπτώς ποια είναι ακριβώς τα στοιχεία που ζητά η Βουλή σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια των ΠΕΠ. Ο κ. Ηροδότου αναγκάστηκε να επανέλθει με δεύτερη επιστολή του, στις 22 Νοεμβρίου 2019, καθώς ο κ. Συλλούρης δεν δεήθηκε να του απαντήσει. Μια εβδομάδα μετά, στις 27/11/2019, ο Δ. Συλλούρης κοινοποίησε τη δεύτερη επιστολή του κ. Ηροδότου στους βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου για ενημέρωση. Πέρασαν, δηλαδή, οκτώ μήνες από την κατάθεση των στοιχείων στη Βουλή χωρίς να γίνει απολύτως τίποτα: Η διαφάνεια εξακολουθεί να αγνοείται και το αλισβερίσι μεταξύ πολιτικών, τραπεζιτών και μεγαλοεπιχειρηματιών να παραμένει στο σκοτάδι. Η απόλυτη κοροϊδία.

Οι βουλευτές Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Γιώργος Περδίκης ζήτησαν με επιστολές τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρία Κουλία, την άμεση σύγκληση της Επιτροπής για να αποφασίσουν ποια στοιχεία θα ζητηθούν από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Μέχρι χθες δεν ορίστηκε καμία συνεδρία. Δεν βιάζονται εκεί στη Βουλή. Πλησιάζουν και τα Χριστούγεννα, ποιος ασχολείται τώρα… Άντε γεια και του χρόνου βλέπουμε.

hadjistylianoum@phileleftheros.com
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...